Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Premiér zadluženého Řecka: Privatizaci nechci, chci jít vlastní cestou!

Autor: ČTK - 
24. března 2015
18:16

Řecká vláda odmítá privatizace státních společností a zvyšování spotřebních daní. Po jednání s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem v Berlíně to dnes řekl Gregor Gysi, šéf poslanců německé opoziční strany Levice, která je partnerskou stranou Tsiprasovy formace Syriza.

Podle Gysiho sice Atény dostávají „zvenčí“ doporučení, aby řešily své hospodářské potíže privatizací a zvýšením spotřební daně, Tsipras ale „chce jít vlastní cestou“. Poslanec za Levici řekl serveru týdeníku Focus, že Tsipras odmítá neoliberální směr, který mu vnucují ostatní země eurozóny.

Gysi rovněž vyjádřil přesvědčení, že Tsiprasova dvoudenní návštěva Berlína přispěje k uvolnění napjatých vztahů mezi oběma zeměmi. Pondělní jednání řeckého premiéra s německou kancléřkou Angelou Merkelovou podle něj dává naději na to, že Berlín bude chápavější k řeckým problémům.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o finanční pomoc. Výměnou za úvěrovou podporu ale muselo zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně. Tsipras v pondělí označil záchranný program za neúspěšný, podle něj způsobil hospodářský propad země a růst nezaměstnanosti, ale nepomohl Řecku zvýšit konkurenceschopnost.

Eurozóna koncem února souhlasila se čtyřměsíčním prodloužením záchranného programu pro Řecko, výplatu zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády. Ta peníze potřebuje k tomu, aby odvrátila platební neschopnost země. Evropská komise podle listu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung předpokládá, že Atény nyní mají dostatek hotovosti pouze do 8. dubna.

moiaza ( 24. března 2015 21:34 )

Nedroguj!

rucnikvolamydlo ( 24. března 2015 20:05 )

Když do prde@le, tak vlastní cestou

mord ( 24. března 2015 19:55 )

 neni většího zloděje než je stát. Tak jako stát nikdo krást nedokáže. Tak jako ve fasistickem Rusku které rozkradli oligarchove a dosadili Adolfa Putina jako loutku

tgbb. ( 24. března 2015 18:42 )

Základní poučka soudruha Paroubka "Dluhy se neplatí" už nefunguje?

vizard ( 24. března 2015 18:39 )

Dobře, že odmítá privatizaci, rozkradli by to u vás, stejně, jako tady. Stát by si měl hlídat svůj majetek, ale to znamená s ním umět hospodařit, což jako bude u Řecka problém.

Zobrazit celou diskusi