Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přehlídka s tanky, stíhačkami a tanečnicemi: A na tohle Řekové peníze mají, diví se Němci

Autor: ČTK, simao - 
26. března 2015
05:00

Peníze dojdou po Velikonocích, Řecko je odkázáno na pomoc evropských věřitelů. Přesto si neodpustilo tradiční vojenskou přehlídku, při které Řekové tleskali a mávali tankům, vrtulníkům, salvám z kanónů, ale i tanečnicím v ulicích Athén. Na to se u nich peníze najdou, podivovali se Němci.

Tisíce Řeků ve středu navzdory deštivému počasí sledovaly v ulicích Athén tradiční vojenskou přehlídku ke Dni nezávislosti, který se v zemi slaví jako státní svátek při příležitosti zahájení boje za nezávislost v roce 1821. Poprvé po čtyřech letech mohli kolemjdoucí stát přímo po celé trase průvodu. Přehlídka, které se zúčastnily i tanky a ve vzduchu je doprovodily vojenské vrtulníky a stíhačky, měla zcela jiný ráz než loni. Tehdy se totiž průvod konal za přísných bezpečnostních opatření a běžní obyvatelé mohli spatřit jen závěr přehlídky.

Ještě v roce 2011 přitom lemovaly hlavní athénské ulice tisíce lidí, kteří se vydali přehlídku sledovat. Kvůli škrtům a zvyšování daní během ekonomické krize se ale při té příležitosti jejich hněv čím dál tím častěji obracel proti vládě a místo všeobecného veselí přibylo protestů. Při přehlídce v roce 2012 již Řekům raději omezili přístup do určitých částí průvodu.

Řecko má však od letošního ledna novou vládu, v jejím čele je levicový premiér Alexis Tsipras. Jeho strana Syriza slíbila voličům uvolnit politiku úspor a vyjednat zmírnění podmínek splácení dluhů mezinárodním věřitelům. A řadě lidí svitla naděje... Jenže Tsiprasův kabinet přišel s velkými plány, které však postupně ztroskotávají. Do jednání se sice vložil "zbloudilý marxista" a profesor ekonomie Janis Varufakis coby rázný ministr financí, řecká "ramena" však dosáhla pouze na prodloužení evropské pomoci o čtyři měsíce. A to navíc s podmínkami. Na čase je utáhnout si dál opasky! A přijít se seznamem reforem, které řecké kase ušetří miliony eur. Řecká budoucnost je tak přinejmenším nejistá.

I proto letošní přehlídka v Athénách neunikla pozornosti ani v Evropě. Na tohle Řekové peníze mají..., pozastavil se nad oslavami německý Bild. "Velká vojenská přehlídka s tanky, vrtulníky a stíhačkami během státního svátku v Athénách – a to vše uprostřed těžké finanční krize téhle země," upozornil Bild. A zeptal se na názor na pompézní vojenskou přehlídku svých čtenářů. "Jestli Řekové dostanou ještě byť jen jeden cent, měli by lidé u nás také vyjít do ulic a demonstrovat proti naší vládě," zněl několik hodin po výzvě nejsdílenější komentář. "A očekával někdo něco jiného? Mají peníze nebo přinejmenším příslib, a s takovou se dál žije velmi lehko," dodával další německý čtenář. Svátek nesvátek, řadě Němců do slavení při pohledu na Řecko není.

zauber ( 26. března 2015 11:32 )

Lidi nezávidťe, každý národ není tak blbý jako ten český. My jsme jenom slouhové a lokajové EU. Kdežto Řekové umí žít a dobře vědí k čemu je ta banda přeplacených lotrů v Evropském parlamentu. Jen ať ti ***i daj na flám i jiným než jen sobě.

karmavana ( 26. března 2015 10:15 )

...to se nám to hoduje, když nám lidi pújčujou. Feldkurát Katz, musel mít kořeny v Řecku.

libor123 ( 26. března 2015 09:11 )

 Nic bych jim nedal jsou to podvodníci a nic jiného. Napřed natahují ruku a prosí o pomoc a potom vystrkují nos a chtějí dluhy odpustit. Nic jim nedávat ať si pomůžou jak chtějí. Evropa se bez vydřiduchů obejde.

provokaterka ( 26. března 2015 07:20 )

Ukrajinci jsou na tom stejně,na zbraně mají,ale přitom jsou zadlužení.

stanislavpolacek ( 26. března 2015 07:04 )

Proč by jsi neudělaly přehlídku, když se tam zase nacpou peníze a budou jsi užívat dál. EU by měla platit a držet hubu, a také by měla něco poslat na Ukrajinu.

Zobrazit celou diskusi