Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za film o prezidentovi medaili: Zeman ocení "svého" režiséra Sedláčka

Autor: dce - 
22. října 2014
13:02

Udělování státních vyznamenání při oslavách vzniku Československa je už tradiční událostí. Letos bude jedním z oceněných i Zemanův "dvorní režisér" Robert Sedláček, který o dnešním prezidentovi před sedmi lety natočil dokument.

Za co medaili Sedláček dostane, neví ani on sám. "Asi za zásluhy o budování socialismu. Ale nezlobte se, já takové věci neumím brát vážně," řekl Lidovým novinám Sedláček.

Dokument, který o Zemanovi Sedláček v roce 2007 natočil, s názvem "Miloš Zeman - nekrolog politika a oslava Vysočiny" ale u veřejnosti úspěch nesklidil. Sedláčkovy původní ambice se nenaplnily - film vyzněl do prázdna jako Zemanův dlouhý monolog. Nynější prezident mu za něj ovšem je stále velmi vděčný. Nebo možná spíš za nekonečné hodiny, kdy Sedláček poslouchal jeho vyprávění.

Sedláček také natočil dokument o Františkovi Čubovi, kterého vyzdvihl v otázce tzv. Slušovického zázraku. Čuba, který se letos mimo jiné stal senátorem, obdržel prezidentské ocenění už loni. Sedláček bude tedy dalším, kdo rozšíří řady Zemanových obdivovatelů s oceněním.

I loni jich na listině totiž bylo dost a dost. Ve stejném duchu by tak mohl cenu dostat i Filip Renč, který Zemanovi natočil předvolební spot. Na Hrad byli pozváni také Zemanovi příznivci Lucie Bílá i Daniel Hůlka.

Nejvyšší vyznamenání má jisté ovšem jenom Nicholas Winton, který za 2. světové války zachránil z Česka stovky židovských dětí. Jen ty politické vězně Zeman jaksi zase vynechal.

Sedláček je ovšem autorem i poměrně význačných a často i kontroverzních snímků, jako je Dlouhá kocovina (2003), Václav Bělohradský: Nikdo neposlouchá (2004) nebo seriál České století (2013).

zarazenyprd ( 22. října 2014 22:36 )

Bulvár patří Babišovi.

zabibol ( 22. října 2014 19:41 )

Shnilé, dementní odporné zemské jabko rozdává metály jak na běžícím pásu. Doporučuji přečíst knihu Ladislava Mňačka-Jak chutná moc.

buban ( 22. října 2014 13:51 )

Bulvár-a nejen ten, který patří Šlafenbergovi, musí imrvere plivat jedovatou slinu na Zemana.

jindraa ( 22. října 2014 13:11 )

Hitler také odměňoval svého kameramana a fotografa, i když si nejsem jistý, jestli trovna státním vyznamenáním...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa