Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman rozdával kamarádům metály: Vyznamenal Bohdalovou, Čubu i Slováčka

Autor: vr, ljš - 
28. října 2013
20:49

Prezident Zeman poprvé ve svátek 28. října rozdával vyznamenání a samozřejmě se to neobešlo bez skandálů. Někteří z těch, kteří měli být oceněni, jej odmítli, jiné tradiční hosty, zase Zeman na truc nepozval. A komu rozdával medaile za zásluhy? Hlavně svým kamarádům!

Zeman se rozhodl v den nejvýznamnějšího českého svátku vyznamenat také ty, kteří stáli po jeho boku po celou jeho politickou dráhu. Někteří z nich ho dokonce aktivně ho tlačili na Hrad. Nechybí mezi nimi ani tajná zbraň jeho kampaně, Jiřina Bohdalová.

Rovnou řád TGM z jeho ruky převzal divadelník Jiří Suchý, ač se Zemanem politicky nesouzní. „Je to od něho gesto, které nedokážu odmítnout. Brání mi v tom dobré vychování,“ řekl.

Sám Zeman ve svém projevu zdůraznil, že ocenil tři lidi, kteří v prezidentské volbě podporovali někoho jiného. Rozhodl se také všem udělat medaili první kategorie, přestože má toto ocenění tři stupně.

Vyznamenání odmítl například zpěvák Vladimír Mišík. "Vážený pane presidente, velmi se omlouvám, ale z důvodu rostoucí nevole z některých Vašich rozhodnutí jsem dospěl k závěru Vámi nabízené státní vyznamenání nepřijmout," napsal mu.

Kdo z jeho kamarádů byl oceněn?

Jiřina Bohdalová (82)

Druh vyznamenání: Medaile za zásluhy o stát v oblasti umění.
Kdo to je: Herečka, jejíž hlas zná každý přinejmenším z Večerníčků. V 60. a 70. letech platila za sexsymbol, teď platí za národní poklad.
Vztah k Zemanovi: Podpořila ho v prezidentské volbě a ve chvíli vítězství dokonce dorazila na jeho volební štáb, kde mu vlepila jednu vlhkou nezapomenutelnou pusu…

Miroslav Grégr (83)

Druh vyznamenání: Medaile za zásluhy o stát v oblasti hospodářské.
Kdo to je: Bývalý poslanec za ČSSD, poté ministr průmyslu a obchodu. Kvůli jeho sympatiím pro jadernou energii se mu říká »atomový dědek«.
Vztah k Zemanovi: Byl jeho ministrem i místopředsedou vlády. Zakládal občanské sdružení Přátelé Miloše Zemana, které jezevce vytáhlo z Vysočiny až na Hrad, sám kandidoval za zemanovce.

František Čuba (77)

Druh vyznamenání: Medaile za zásluhy o stát v oblasti hospodářské.
Kdo to je: Čuba celých 17 let šéfoval JZD Slušovice a údajně jen díky němu družstvo vydělávalo miliardy.
Vztah k Zemanovi: Roku 2010 kandidoval za jeho Stranu práv občanů, v krajských volbách 2012 se stal jejich zastupitelem. Navíc je prezidentovým poradcem pro zemědělství.

Felix Slováček (70)

Druh vyznamenání: Medaile za zásluhy o stát v oblasti umění.
Kdo to je: Legendární saxofonista a klarinetista, který i přes pokročilý věk diriguje vlastní big band. Jeho manželkou je Dáda Patrasová.
Vztah k Zemanovi: Ve sněmovních volbách doplnilo jeho jméno kandidátku SPOZ, Slováček ho podporoval v prezidentské kampani.

Kdo ještě dostal medaili

Jiří Suchý (82) – Divadelník, hudebník, textař, spisovatel a vskutku renesanční člověk je známý hlavně kvůli Divadlu Semafor. Za totality vzdoroval režimu, kvůli čemuž nemohl svobodně tvořit.
Lubomír Lipský (90) – Český herec a komik známý z filmů jako Metráček, Ať žijí duchové anebo Jáchyme, hoď ho do stroje.
Kamila Moučková (85) – Hlasatelka, která se v den příchodu Varšavských vojsk roku 1968 zapojila do protiokupačního vysílání, jinak též chartistka a disidentka.
Lubomír Brabec (60) – Kytarový virtuos, který doprovází velké české pěvce. Podle některých se řadí mezi nejlepší kytaristy světa.
Jarmila Kratochvílová (62) – Naše atletka, která už přes tři dekády drží rekord na osmistovku. Má také druhý nejlepší čas v běhu na 400 metrů.
Pavel Pafko (73) – Uznávaný český břišní a hrudní chirurg a profesor odstraňoval nádor z plic také exprezidentovi Václavu Havlovi.
Jan Světlík (55) – Podnikatel a strojař, který má pod sebou Vítkovice Holding. Mimo jiné také velký politický obdivovatel Miloše Zemana.
František Šťastný (in memoriam) – Silniční motocyklový závodník, který se stal už za života legendou. Zemřel před třinácti lety.
Jiří Vícha (in memoriam) – Podle mnohých nejlepší český házenkář. Po ukončení kariéry byl trenérem, jeden čas dokonce reprezentaci. Zemřel letos v lednu.

emyd ( 21. prosince 2013 18:16 )

Velmi se mylite

mnpv ( 29. října 2013 14:25 )

Njn a ještě k tomu musí být něčím vyjímečný, něco umět. Za blbé kydy v bulváru se zatím medaile nedávají.

mnpv ( 29. října 2013 14:23 )

Nemusíš urážet, ať tak nebo tak, Bohdalová, Čuba i Slováček něco dokázali, něco umí. Nemusí se tě to líbit ale máš jistotu, že tobě nedá medaili nikdo i kdyby se tam vystřídalo padesát prezidentů. A jestli začneš mlet o tom kolik máš peněz, no a co? Ty dnes má kdejaká trouba a jen dokonalý hňup se jimi vytahuje na stránkách bulváru. On se z tebe nikdo nepo.sere.

mnpv ( 29. října 2013 14:18 )

Do puntíku s tebou souhlasím. Zemanovi to sakra dalo zabrat. Je určitě opravdu nemocný člověk, místy vypadal, že sebou sekne. Když ho zabrala kamera detailně, tak z něj tekl pot v potůčcích po tváři, za ušima, chudák. Ruce se mu třásly, nemohl několikrát připíchnout vůbec vyznamenání na klopu. Klaus i paní Livie měli nesrovnatelně vyšší úroveň. A když odcházel s manželkou, nevypadali jako prezidentský pár, ale že dcera vede nemocného, starého tatínka na LDN. A on shrbeně se šourajíc budil soucit.

mnpv ( 29. října 2013 14:09 )

hu11- další mimoúrovňový intelektuál. Ono mají dnes blázni ředitelské volno a pustili je k počítačům?

Zobrazit celou diskusi