Maliny se udělují v Los Angeles v předvečer filmových Oscarů. Letos se vítězem stalo sci-fi, v němž hraje Will Smith (45) se synem Jadenem (15). Oba byli vyhlášeni nejhoršími herci. Film Mládeži nepřístupno se stal nejhorším filmem s nejhorším scénářem a režií.

Držitelé cen si pro ně jen zřídka přijdou osobně. Toto pravidlo porušila například Sandra Bullocková, která si v roce 2010 přišla pro malinu za nejhorší herečku a nejhorší pár na plátně za film Slečna zamilovaná, a následující večer převzala Oscara pro nejlepší herečku v hlavní roli za film Zrození šampiona.

Adam Sandler, který je tradičním sběračem Zlatých malin, letos neproměnil žádnou ze sedmi nominací, které mu vysloužila komedie Machři 2, jež se stala boxovacím pytlem kritiků. V loňském roce získal dvě maliny za komedii Můj otec je šílenec a v roce 2012 nedal žádnému jinému tvůrci šanci, když jeho film Jack a Jill získal všech deset malin udělovaných v tomto ročníku.

Cenu pro nejhorší herečku letos získal muž - a další častý laureát Zlaté maliny - herec-režisér Tyler Perry za hlavní ženskou roli v komedii A Madea Christmas. Celebritka Kim Kardashianová dostala cenu za nejhorší herečku ve vedlejší roli za drama Tyler Perry's Temptation.

Další velký propadák loňské sezóny, Osamělý jezdec s Johnnym Deppem a Armiem Hammerem natočený studiem Disney, dostal cenu coby nejhorší remake/kopie/pokračování. Film, který stál více než 200 milionů dolarů, diváky naprosto nezaujal a studio si za něj připsalo ztrátu 190 milionů dolarů.