Rada č. 1: Nefoťte se na mobily! Dobře, ale kdo má s sebou má pořad tahat digitální foťák, že?

Tato rada zní jednoduše, možná až hloupě, ale je nejúčinnější. Pokud si chcete vytvořit intimní snímky, je nejlepším způsobem digitální fotoaparát. Jen malý zlomek z nich (dražší modely) má připojení na wi-fi síť, přes kterou by vám z něj mohl hacker intimní snímky stáhnout. Jinak k nim budete mít přístup jen vy.

Rada č. 2: Vypněte si propojení s internetovým úložištěm. A hlavně ho znovu nezapínejte, pokud máte inkriminované fotky v mobilu!

Intimní snímky Lawrence, Dunst a spol. získal hacker z internetového úložiště iCloud. Jde o službu společnosti Apple, která při zapnutí zařízení automaticky ukládá obsah mobilu iPhone, tabletu iPad nebo počítače Mac na úložiště dostupné při připojení na síť. Není nic jednoduššího, než tuto službu vypnout. Pamatujte však na to, že jakmile ji znovu aktivujete, synchronizuje váš mobil uložený obsah a vaše fotky již visí na internetu.

Rada č. 3: Formátujte úložiště v mobilu i paměťovou kartu. Mazat fotky nestačí!

Není nic jednoduššího, než vyfocené hambaté snímky smazat, řekne si každý. Jenže šikovný hacker či počítačový specialista je z vašeho zařízení či paměťové karty dokáže dostat i po smazání. Jediný způsob, jak je definitivně odstranit, je zformátování úložiště či karty. V takovém případě snímky zničíte nadobro.

Rada č. 4: Fotky nikomu neposílejte! Zloba bývalých partnerů nezná hranic!

Opět rada, která zní až hloupě. Jenže pokud své nahé tělo vyfotíte obzvlášť povedeně a na snímku vypadáte sexy, přijde na vás touha se někomu pochlubit, nebo dokonce pomocí fotky někoho svést. Nedělejte to. Snímek projde datovou bránou vašeho operátora nebo internetovou sítí a navíc ho bude mít další osoba, která ho může vesele rozesílat dál po síti, a vy s tím už neuděláte nic. A možná o tom nebudete ani vědět. Zhrzení expartneři jsou v tomto případě děsivou hrozbou.

Rada č. 5: Fotky nikdy nestahujte do počítače! V mobilu jsou nestydaté snímky v ohrožení, v PC jsou dostupné téměř každému šikovnějšímu virtuálnímu šmírákovi.

Vaše nebo cizí intimní fotografie rozhodně v chytrém telefonu v bezpečí nejsou. Počítače jsou na trhu ale mnohem déle, takže jsou s nimi hackeři lépe obeznámeni a znají více kliček, jak se do nich dostat. Navíc existují věci jako sdílení sítě nebo vzdálený přístup, které odhalení hanbatých fotek z počítače usnadňují.

Rada č. 6: Pozor na veřejné bezdrátové sítě! Svůj mobil odhalíte více, než byste chtěli.

Veřejné sítě obvykle nejsou nijak zvlášť chráněné. Zvláště ty, které při připojení nevyžadují zadání hesla. Těm se rovnou vyhněte, jste na nich snadný cíl!

Rada č. 7: I antivir může pomoci! Ale váš mobil zpomalí.

Na tom, zda jsou antiviry v mobilech účinné a vůbec zapotřebí, se techničtí odborníci neshodují. Na operačním systému Android, který je k virům náchylnější než iOS, jich je relativně dost a všechny mohou ohrozit bezpečnost vašeho mobilu a obsahu v něm uloženému. Antivir je dobrým, avšak ne stoprocentním způsobem, jak kyberútoku předejít. Bezpečnost není ani zdaleka stoprocentní, ale nějakému méně zkušenému hackerovi může antivir znepříjemnit jeho nelegální kratochvíle. Počítejte však s tím, že antivir chod chytrého telefonu značně zpomalí.

Bonusová rada: Zvolte si bezpečné heslo a přemýšlejte u toho!

Každá služba, včetně iCloud, je zabezpečena heslem, kterým se do něj uživatelé přihlašují. Nezodpovědní lidé, kteří si zvolili hesla typu »12345«, »heslo« nebo »nevím«, svou lehkovážností sami nahrávají do karet hackerům. Heslo je důležité zvolit co nejdůmyslněji a s co nejmenší relevancí na vaši osobnost, život a zájmy. Důležitá je jeho délka, čím delší, tím lepší. Mělo by obsahovat velká i malá písmena, stejně jako číslovky. Jedna z důmyslných fint při tvorbě hesla je nahrazení písmen číslicemi. Například namísto lízátko zadejte »l1z4tk0«.