Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Konec prohibice? Tvrdý alkohol by se mohl vrátit na pulty už za týden

Autor: Ladislav Leimer, ČTK - 
20. září 2012
07:04

Poté, co vláda obrátila a alkoholové prohibici chce zatnout tipec, se včera domluvila na podobě nového, pravděpodobně červeného kolku. Ten by měl zákazníkům zaručit bezpečnost zakoupené lihoviny. Podle premiéra Nečase bychom se díky tomu mohli dát panáka už možná za týden nebo dva.

Premiér Petr Nečas po středečním jednání vlády krátce před půlnocí novinářům řekl, že státní tiskárna cenin by mohla mít nové kolky k dispozici do konce příštího týdne. Pak prý bude na výrobcích, jak rychle zvládnou nově vyrobený alkohol s prokázaným původem okolkovat a dodat do distribuční sítě. Očekává se, že se tak stane hned vzápětí, maximálně však v horzintu dalšího týdne. Nejpozději by tedy měla prohibice skončit podle odhadů do dvou týdnů. Úplný zákaz prodeje tvrdého alkoholu platí v Česku od pátečního večera. Důvodem je série otrav, která si vyžádala už přes 23 mrtvých.

Červený kolek jako rodný list

Podle Nečase a ministra zemědělství Petra Bendla vláda půjde cestou vytvoření "rodného listu" či "rodokmenu" alkoholu, který zajistí přímou vazbu mezi šarží lihoviny a šarží lihu, který byl při výrobě jejím zdrojem. Teprve pak bude moci dostat při distribuci v ČR nový, zřejmě červený kolek. Podmínkou zisku potvrzení o nezávadnosti bude protokol o laboratorně prokázané kvalitě tohoto lihu z akreditované laboratoře.

Staré lihoviny jen s ověřeným původem

„Lihoviny, které nebudou mít ten rodokmen, ten nový kolek, budou nezpůsobilé ke spotřebě a budou muset být staženy z prodeje,“ vysvětlil premiér. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) předpokládá, že alkohol s nejasným původem bude pravděpodobně zlikvidován. Lahve, které od pátečního zákazu stojí ve skladech, by mělo být podle záměrů vlády zřejmě možné distribuovat se starými kolky, pokud bude ověřen jejich původ.

aanitaa ( 20. září 2012 13:31 )

ses normalni ?! Tebe by meli vystehovat i s Vetnamcema!!!!

aanitaa ( 20. září 2012 13:30 )

versutus ( 20. září 2012 12:28 )

To už párkrát v TV ukazovali, jak objevili výrobu "značkových" cigaret někde u Vietnamců ve sklepě. Nechápu lidi, kteří si u Vietnamců cigarety a tvrdý alkohol kupují.

versutus ( 20. září 2012 12:23 )

Když se smí prodávat pivo a víno s obsahem alkoholu do 20%, tak žádná prohibice na prodej a distribuci alkoholu není. Konečně už se vyjadřujte přesně novinářská špíno!

lunatic ( 20. září 2012 10:20 )

Co se týče Asiatů - o Vietnamcích nechci psát,ale byl jsem v několika asijských zemích;jsou VELMI schopní a PILNÍ = všichni Asiaté a pokud by se sem pustili jejich výrobky,nemohli bychom konkurovat;ty věci z tržnic nejsou až tak kvalitní,ale oni umí vyrobit za pouhých pár dnů = na NAPROSTO PROFESIONÁLNÍ ÚROVNI prakticky cokoliv - mnoho věcí mi vyrobili přímo na zakázku ... a já neměl obavu si je dovézt bez cla,protože,když jsem se podroboval prohlídce,řekl jsem:"To jsem si pánové přeci vezl odsud = z Prahy,copak myslíte,že tohle umí někdo vyrobit na koleně?" Tolik ke schopnostem Asiatů;kdysi jsem si koupil v Thajsku,/již v r.1999/,potapěčské Rolexky,/mám i pravé-avšak ty stojí 9500Eur/;tyto stály v přepočtu 800Kč s mechanickým strojkem ... a potápěl jsem se s nimi - dodnes fungují - člověk by si něměl "huntovat" v moři originály ... i když,znalec je asi při podrobné prohlídce rozpozná - ovšem,svrchník Armani ušitý na míru rozpoznat nelze - jde o DOKONALOU kopii za dvacetinu ceny

Zobrazit celou diskusi