Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Energetické štítky na domech: Na kolik vás vyjdou?

Čeští poslanci schválili zákon o energetických štítcích pro domy
Čeští poslanci schválili zákon o energetických štítcích pro domy  (Autor: INT, Profimedia.cz)
Autor: simao, INT - 
20. září 2012
18:29

Sněmovna včera schválila novelu zákona, podle které jsou majitelé povinni označovat nemovitosti energetickými štítky. Na kolik tenhle "výmysl" z EU Čechy vyjde? A týká se úplně všech?

Česko se dál přibližuje Evropské unii, což se však pramálo zamlouvá tradičnímu euroskeptikovi Václavu Klausovi.

Ani prezidentovo veto však nezabránilo tomu, aby poslanci schválili zákon o povinných energetických štítcích na budovách, který vymyslel Brusel.

Nemovitosti, jak veřejné, tak obytné, budou muset mít průkazy energetické náročnosti - aby bylo na první pohled vidět, kolik spotřebují energie. Jejich pořízení však samozřejmě nebude zadarmo.

Novela zákona se týká především nových budov. Ty budou muset mít štítky všechny. U těch starých je možnost namísto štítku předložit tři roční faktury za energie. Alespoň prozatím...

Pořízení štítku přitom vyjde v současnosti na 3 - 6 tisíc korun. Podle něj se prý snadno zjistí, kolik která budova "žere" energie. Jenže háček je i v tom, že díky zvýšené poptávce může být cena štítku ještě vyšší!

Energetické štítky rozdělily i odborníky

Celkově takhle novela vyvolala smíšené reakce. A to i na realitním a stavebním trhu. Zatímco firmy, pohybující se kolem energeticky úsporného stavění, změny vítají, některé developerské společnosti stojí na Klausově straně.

Z iniciativy Šance pro budovy, sdružující 180 firem z oblasti energeticky šetrného stavebnictví, však zní: "Stavební sektor zaměstnává zhruba 260 tisíc lidí a má nejlepší prorůstový potenciál pro českou ekonomiku. Sněmovna ho přehlasováním prezidentského veta zachránila před nejistotou," nechal se slyšet koordinátor iniciativy Petr Holub.

Oponuje mu však třeba takový Evžen Korec, generální ředitel developerské společnosti Ekospol: "Novela zákona se úplně míjí účinkem. Konkrétní energetické náklady konkrétního bytu či domu s přesností řekněme na stokoruny totiž z žádného energetického štítku stejně nevyčtete, na to budete stále potřebovat skutečné faktury za spotřebované energie."

benel ( 21. září 2012 18:17 )

nechme se překvapit kam peníze za štítky protečou

panasonic ( 21. září 2012 10:18 )

Ať si přijdou pro nějaký fenik za štítky,Tak je vemu po kebuly klackem ,že to ještě neviděli!!!

sakra ( 21. září 2012 09:31 )

V parlamentu EU sedí vyžírkové a že jich tam je. Jejich nápady hraničí s debilitou jak řekl neschopný Nečas o V.K. A Nečasova "vláda"??? Ta se žádného občana nezastane a jen spokojeně tzv. nadřízeným v Bruselu přikyvuje a plní vše co těm darmožroutům vidí na očích. Styďte se pos.ranci!!!

gordon ( 20. září 2012 23:56 )

kdysi se šílelo kolem radonu, pak se EVIDOVALA auta (od toho se po čase ustoupilo a jde to i bez toho),teď si zase odsouhlasí tohle. Jen človíčku plať,advokát ti ukradne peníze u něho uložené,nikde žádná jistota.Jen poslanci ukazují jak pracují.Ale aby se už konečně něco dělo s JANOUŠKEM,to jsou po.s.raní.

mek..... ( 20. září 2012 23:45 )

všechno je to českou povahou.....každý musí začít u sebe.... v konečném důsledku, potřebujeme vůbec revize elektroinstalací? - každý trochu šikovný člověk si rozvody zkoukne sám - potřebujeme projekty na novostavby? každej čech je trochu stavitel, zvládne to bez projektu - potřebuje někdo průkaz? - ne, proč? každý si přeci umí odhadnout spotřebu domu co si kupuje sám toto je myšlení českých lidí.......co dodat......

Zobrazit celou diskusi