Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Paní Petra (36): Mé srdce nebilo šest dní...

Autor: Pavel Ryšlink - 
6. května 2010
22:48

Petra Šmitáková (36) z Olomouce může říct, že je na světě přesčas. Už tady možná neměla být. Přesně před dvěma lety prodělala těžký zánět srdečního svalu. Deset dní byla v kómatu. Selhaly jí plíce, ledviny i další orgány. Její srdce nebilo šest dní, jen se chvělo.

Šest dní byla napojena na mimotělní oběh, pak následovalo léčení. Dnes nemá žádné potíže, je zdravá. Lékařská věda mnoho takových případů nezná,„Racionálně to vysvětlit nejde. Jedině si říkám, že tam někde nahoře jí řekli: Ty sem ještě nepatříš, vrať se,“ řekl Blesku přednosta olomoucké kardiochirurgické kliniky Vladimír Lonský.

Právě jeho lidem vděčí Petra Šmitáková za život a zdraví. Její příběh začal 7. května 2008. Byl víkend a ona navštívila své rodiče. Tady ji přepadly velké bolesti břicha a byla převezena do nemocnice v Hranicích.

Včasná pomoc jí zachránila život

Na jednotce intenzivní péče ale měli plno, a proto Petru poslali do Olomouce. „To byla první šťastná okolnost, která jí zachránila život. Kdyby se nedostala k nám nebo přijela o dvě hodiny později, už by neměla šanci,“ řekl Vladimír Lonský.

V Olomouci Petra zkolabovala. Lékařka Kateřina Přikrylová z kardiochirurgie zahájila boj o její život. „Tři hodiny jsme prováděli masáž srdce, než z Hradce Králové vrtulník dopravil potřebnou mimotělní pumpu,“ vzpomíná lékařka a dodává: „Přestože ženě postupně selhaly všechny orgány, stále neměla známky nezvratného poškození mozku. A dokud je naděje, tak se v resuscitaci pokračuje.“

Deset dní v kómatu

Deset dní pak byla Petra Šmitáková v kómatu. Rodinu lékaři připravovali na to, že zemře. Její srdce se tři dny jen slaboučce chvělo, po třech dnech se pomalu začalo vzpamatovávat, šest dnů ale nebilo.

Neurologové však očekávali trvalé poškození mozku a urologové ledvin. Ani jeden předpoklad naštěstí nevyšel. „Když jsem se probrala, byla jsem uvězněná ve svém těle. Nemohla jsem se pohnout, ale vše jsem vnímala,“ vzpomíná Petra Šmitáková.

Příčinnu onemocnění lékaři nenašli

„Měla jsem obrovské štěstí, že jsem se dostala k tak skvělým odborníkům. Paní doktorka Přikrylová, to byl můj anděl strážný,“ řekla uzdravená žena Blesku.

Příčinu onemocnění mladé ženy lékaři nenašli, předpokládají však, že šlo o virový zánět srdečního svalu. „Tento případ je ukázkou, že přežít lze téměř vše, pokud je k dispozici včasná a kvalifikovaná lékařská péče. A jistá souhra příznivých okolností,“ konstatoval Vladimír Lonský.


Čísla, která hovoří za vše:

■ tři hodiny byla žena v klinické smrti

■ tři hodiny trvala masáž srdce

■ šest dnů byla napojena na mimotělní oběh

■ deset dnů byla v kómatu

■ po 27 dnech se začala obnovovat funkce ledvin

■ v nemocnici strávila 98 dní

■ při operacích a dalších úkonech lékaři spotřebovali 24 litrů krve a 13 litrů krevní plazmy

socialnidemokrat ( 10. května 2010 17:09 )

CO TO S TIM MA SPOLECNYHO TY JEDEN SUPAKU. VOLTE KSCM, VOLTE PAROUBKA, VOLTE SRDCEM

c3rb3r0s ( 7. května 2010 20:43 )

Není nad to, když je člověk mladÝ.

anasyi ( 7. května 2010 11:45 )

vitej zpatky,preji hodne zdravi a stesti,hodne lasky

4791 ( 7. května 2010 08:15 )

se někdy opravdu dějí! Petře gratuluji!

libor123 ( 6. května 2010 23:05 )

Tak to je teda síla. Tak to bych nechtěl zažít ani náhodou. Není nad to když je člověk zdraví. Ale jinak přeju pevné zdraví. A doktori dokázali snad nemožné.

Zobrazit celou diskusi