Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Irena Zmeškalová (71): Srdce jí hlídají na dálku

Autor: Slávka Červená, Pavel Ryšlink - 
15. května 2010
06:22

Průběžné informace o nemocném srdci Ireny Zmeškalové (71) ze Sehradic mají nyní díky novému monitorovacímu systému lékaři olomoucké fakultní nemocnice. Ženě s voperovaným defi brilátorem se výrazně zlepšil život. Je také daleko klidnější.

„Je to zázrak vědy. Jsem moc vděčná, že přístroj mohu mít a užívat si plnohodnotného života,“ uvedla šéfka místního zemědělského družstva Zmeškalová. Lékaři jí v březnu kvůli pokročilému srdečnímu selhání museli voperovat defi brilátor a nyní ji jako první pacientku zapojili na zcela nový monitorovací systém.

Ten umožňuje, že nemusí jezdit do 90 kilometrů vzdálené Olomouce na kontroly. „Cítím se opravdu velice dobře. Díky veškerému tomu zařízení mohu v klidu dělat i namáhavější práce,“ konstatovala Irena Zmeškalová, která život prožila v zemědělství.

Přístroj, který má žena doma, snímá činnost jejího srdce a informace pravidelně odesílá do nemocnice. Jakoukoliv odchylku od normálu lékaři hned vidí a mohou pacientku pozvat na kontrolu.

O problému víme dřív, než je závažný

„Je to plně automatický systém, který se minimálně jednou za den spojí s implantátem v těle pacienta,“ prozradil přednosta I. interní kliniky olomoucké fakultní nemocnice Miloš Táborský s tím, že přístroj posílá data průběžně a potom navíc aktuálně, nastaneli nějaký problém.

„Víme o nastupujícím problému dříve, než by byl závažný, dříve, než ještě potřebuje terapii. Skutečně fatálním problémům tak dokážeme předejít a navíc pacient nemusí neustále jezdit na kontroly,“ doplnil kardiologický technik Dalibor Klimeš, který zařízení obsluhuje.

Národní centrum pro telemedicínu

Olomoucká nemocnice se dálkovým monitorováním zabývá už delší dobu a dálkově sledovaných pacientů má asi stovku. Irena Zmeškalová je však první, u koho lékaři v ČR vyzkoušeli plně automatický systém.

Olomoucká nemocnice se hodlá stát národním centrem pro telemedicínu, jak se dálkové monitorování pacientů nazývá.

Zobrazit celou diskusi