Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Unikátní pohled do vnitřku našeho těla

Autor: Nový Čas - 
3. října 2008
14:56

VIDEO: Fascinující cestu do lidského těla nabízí nový přístroj švédského lékaře Anderse Perssona (55) z univerzity v Linköpingu.

Jeho kamera dokáže pořídit dosud nevídané trojrozměrné fotografie a videa živých bytostí, přesnějších, než dokázala dosud nasnímat jakákoliv jiná technika. Objekty přístroj nasnímá pouze zvenku, na monitoru se však objeví kosti, cévy a orgány.

Úžasný vynález Anderse Perssona, řiditele Vědeckého centra pro lékařské zobrazování a vizualizaci (CMIV) při univerzitě ve švédském Linköpingu, je natolik přelomový, že za něj před časem dostal prestižní Cenu Lennarta Nilssona za lékařskou, technickou a vědeckou fotografii. Možnosti "3-D datatomografie", jak se technika nyzývá, jsou obrovské.

Lékařům například umožňuje přesněji zkoumat vnitřní zranění, přičemž si mohou prohlížené orgány na monitoru libovolně "otáčet". Dokonce i pitvy budou v budoucnu zřejmě vypadat úplně jinak než dosud, protože patologové už nebudou muset těla rozřezávat. Pohled na monitor umožní rychlejší zjištění příčiny smrti.