Nejhůře se naopak lidem cestuje v chorvatském Záhřebu, slovinské Lublani a v maďarské Budapešti.

FIA testovala celkem 23 evropských měst a městská hromadná doprava v české metropoli dostala známku "dobrý". Nejvyšší ohodnocení "velmi dobrý" přitom získal německý Mnichov. "Velmi špatná" je naopak jen doprava v chorvatském Záhřebu. Praha své konkurenty porazila především cenovou politikou, která je podle komisařů velmi dobrá a jízdenky jsou poměrně levné.

Hlavní město Česka nicméně proti některým konkurentům zaostává v čase, který si občané na cestování městskou dopravou musí nutně vyhradit, započítává se tak například i počet přestupů. V této kategorii Praha získala hodnocení "přijatelný", stejně jako v případě informací o systému městské dopravy či v případě dostupnosti městské dopravy, kam se započítává například dosažitelnost na kole či pěšky.

Inspektoři v Praze kritizovali především slabé spojení na letiště Ruzyně, které zajišťuje jen autobus. Nelíbilo se jim také, že automaty na lístky jsou prakticky jen v metru, kde se navíc jen velmi vzácně vyskytují výtahy a počet eskalátorů není dostačující.

Pochvalu naopak sklidila cenová politika pražského dopravního podniku. "Existuje mnoho druhů lístků a na automatech jsou i instrukce v angličtině. Lístky je navíc možné koupit i na internetu či prostřednictvím mobilního telefonu," popisuje FIA situaci v Praze. Zástupcům federace se líbily také nízké ceny, výhodou podle nich je například to, že náklady na měsíční jízdenku se cestujícím vrátí po zhruba 20 jízdách.

Kvalita městské dopravy v městech Evropy podle FIA:

Pořadí město hodnocení
1. Mnichov velmi dobrý
2. Helsinky dobrý
3. Vídeň dobrý
4. Praha dobrý
5. Hamburk dobrý
6. Kodaň dobrý
7. Frankfurt dobrý
8. Barcelona dobrý
9. Lipsko dobrý
10. Kolín nad Rýnem dobrý
11. Řím dobrý
12. Bern přijatelný
13. Paříž přijatelný
14. Brusel přijatelný
15. Amsterdam přijatelný
16. Varšava přijatelný
17. Oslo přijatelný
18. Lisabon přijatelný
19. Madrid přijatelný
20. Londýn přijatelný
21. Budapešť přijatelný
22. Lublaň špatný
23. Záhřeb velmi špatný