Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policie: Komando ČEZ vydíralo neplatiče. Půjde před soud!

Autor: ČTK, val - 
10. února 2010
13:03

Policisté ženou komando ČEZ k soudu! Navrhli obžalovat 26 členů kontroverzního komanda z odboru netechnických ztrát společnosti ČEZ. Viní je z vydírání odběratelů elektřiny.

Speciálně vycvičené komando ČEZu se podle policie dopustilo ve 48 případech nezákonné činnosti. Ve středu o tom informoval mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták.

Firma ČEZ je podle svého mluvčího Františka Pavlíčka přesvědčena, že se její zaměstnanci vydírání nedopustili a budou zproštěni viny.

ÚOOZ obvinil v listopadu 2008 celkem 32 zaměstnanců společnosti ČEZ, že vstupovali bez povolení na pozemky odběratelů elektřiny a nutili je k zaplacení vysokých částek za údajně neoprávněný odběr elektřiny.

Od dubna 2005 do listopadu 2008 prý v několika desítkách případů odpojovali odběratelům elektrické energie dodávky. Poté je údajně nutili přijít, často v nočních hodinách, na pracoviště firmy ČEZ Měření, kde jim hrozili trvalým odpojením elektřiny, oznámením na policii a stupňující se vysokou pokutou v případě, že nebudou spolupracovat.

Lidé pak pod tímto psychickým nátlakem podepisovali smlouvy, ve kterých uznávali svůj dluh.

Proti šesti obviněným bylo trestní stíhání již během vyšetřování zastaveno. Zbylých 26 nyní detektivové navrhují obžalovat.


Komando společnosti ČEZ

Vzniklo v roce 2005. Její odbor netechnických ztrát se zaměřuje na odhalování černých odběrů elektřiny a do podvědomí veřejnosti se nedávno dostal hlavně kvůli zveřejněným záběrům, které ukazovaly speciální výcvik jeho kontrolorů a některé jejich diskutabilní zásahy.

Ředitel ČEZ Martin Roman proto minulý týden zřídil speciální tým, který má dohlížet na "problematiku řešení netechnických ztrát" a znovu prověřit postupy oddělení. Dočasně také odvolal z funkce šéfa kontroverzního útvaru Karla Vaniše.


swess ( 11. února 2010 17:35 )

Sandy304, o tom jsem psal před pár dny. Mezi odhalenými černými odběrateli není ani jedna ROMrodina. Proč asi? Protože tady není z čeho brát, tak proč by se ČEZtapo namáhalo a vymáhalo? Většina hrdinně odhalených "černoodběratelů" bydlí v rodinných domech, nebo mají drobné provozovny. Zvláštní náhoda, ne?

swess ( 11. února 2010 17:10 )

je ČEZem nasazené howado, aby kontroval. Nedělá nic jiného, než sedí u compu a sleduje všechny diskuse o NTZ, tak ho ignorujte! Kolik máš na hodinu, ušáku? Doufám, že aspoň 950,- jako měl Vaniš.

komin ( 11. února 2010 16:33 )

Roman nejvetsi gangster v Cechach se svyma 677 milionama kacek z CEZu !

komin ( 11. února 2010 16:32 )

Roman vytuneloval CEZ tak se levna elektrina proste a jednoduse nekona

komin ( 11. února 2010 16:31 )

lisakusak je sekretarka Romana

Zobrazit celou diskusi