Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rambo z ČEZu: Vemte mu zbraň, než...

Video se připravuje ...
Autor: pes - 
5. února 2010
16:32

Šéf komanda kontrolorů ČEZ Karel Vaniš má další problém. Na videu, které Blesk.cz zveřejnil, opakovaně porušuje při manipulaci se střelnou zbraní zákon.

Kvůli používání zbraní v zaměstnání již Vaniše musel z terénu odvolat až do vyšetření šéf ČEZu Martin Roman. Ten ještě ve středu tvrdil, že zaměstnanci oddělení Netechnických ztrát rozhodně v práci zbraně nenosí.

Čtěte více: Komando ČEZ šlo s bouchačkami na školáka!

Vaniš na videu z roku 2006 minimálně třikrát porušil při manipulaci se zbraní zákon. Vaniš na něm vytahuje svoji osobní zbraň značky Glock a vstupuje do rozbořeného domu na Berounsku, kde hledá ukradený kufřík. Podle zákona o zbraních a střelivu se dopustil tímto jednáním přestupku.

"Podle zákona 119 paragraf 28 je držitel zbrojního průkazu povinen nosit zbraň skrytě. Zbraň může použít v případě nutné obrany nebo krajní nouze definované zákonem. Zvlášť pokud je soukromá osoba, určitě nemá právo zbraň vytahovat a prohledávat jakoukoli budovu," řekl pro Blesk.cz pracovník policejního prezidia ČR ředitelství služby pro zbraně a bezpečnostní materiál, který nechtěl být jmenován. K případu krajní nouze nebo nutné obrany, jak je definuje zákon, rozhodně nedošlo.

Video dokumentující vyšetřování v režii Karla Vaniše:

Video Pracovníci ČEZu vyšetřují se zbraněmi v rukou na vlastní pěst krádeš kufru z jejich auta. - Video ČEZ
Video se připravuje ...

Zároveň se Vaniš dopustil dalšího přestupku. Kromě toho, že na cizí pozemek Vaniš vůbec neměl vstupovat, porušil tím další paragraf zákona o zbraních. "Osoba může vstoupit do objektu a manipulovat se zbraní pouze se souhlasem vlastníka objektu," doplnil policista. Povolení ke vstupu do objektu, natož pak povolení manipulovat se zbraní Vaniš samozřejmě neměl.

Třetího přestupku se Vaniš dopustil, když před vstupem do školy uložil zbraň pod sedadlo auta, protože ji řádně nezabezpečil. "Zbraň musí mít majitel neustále pod dohledem. Přímo tak porušil povinnosti držitele zbrojního průkazu zabezpečit zbraň proti krádeži nebo zneužití tím, že zbraň nechal ve vozidle," dodal pracovník prezidia. Auto totiž není trezor a nechat pistoli bez dozoru před školou plnou dětí je zvlášť nezodpovědné.

6. Smůla, školák má dobré alibi - Školák M. opakuje, že o kufru nic neví. Učitelka také potvrzuje, že M. byl ve škole a nemohl ho tedy v žádném případě ukrást. Členové komanda pak odjíždějí. 6. Smůla, školák má dobré alibi - Školák M. opakuje, že o kufru nic neví. Učitelka také potvrzuje, že M. byl ve škole a nemohl ho tedy v žádném případě ukrást. Členové komanda pak odjíždějí. | video PČR
VIDEO: Komando ČEZ šlo s bouchačkami na školáka! Více zde>>
Fotka Vaniše z akce v roce 2006, kdy je ozbrojen nožem. Fotka Vaniše z akce v roce 2006, kdy je ozbrojen nožem. | R.T.
Dvě tváře Romanova muže: Rambo s nožem a elektrikář. Více zde>>
"Nikdy bych si nepomyslela, že je něco takového u nás možné," říká paní Petra. "Nikdy bych si nepomyslela, že je něco takového u nás možné," říká paní Petra. | Blesk - Michal Šula
Zpověď vdovy: ČEZ mi zabil manžela. Více zde>>

Sám Vaniš říká, že se v situaci, kdy komandu v roce 2006 z vozu zmizel kufřík s dokumenty, cítil ohrožen. "Svoji soukromou, legálně drženou zbraň jsem vyndal z pouzdra a nabil. To vše při dodržení zásad bezpečné manipulace se zbraní. Zbraní nebylo nikdy nikomu vyhrožováno nebo na kohokoli činěn nátlak,“ tvrdí Vaniš.

Zásady bezpečné manipulace se zbraní možná dodržel, ale porušil další nařízení stejného zákona. Díky tomu může přijít o zbrojní průkaz. "Pokud to bude oznámeno příslušnému útvaru, který mu vydal zbrojní průkaz, hrozí mu přestupkové řízení," uvedl dále pracovník prezidia. Pokud by se Vaniš dopustil alespoň dvou přestupků vyjmenovaných v zákoně o zbraních a střelivu, stal by se tak nedůvěryhodnou osobou. Příslušný útvar policie mu pak zbrojní průkaz, který se musí obnovovat každých 5 let, znovu nevydá.

Blesk.cz je ale přesvědčen, že člověku, který vytahuje ostrou zbraň v přítomnosti dětí a s tím, že hledá nezletilého chlapce kvůli ukradenému kufru, by měla policie odebrat zbrojní průkaz okamžitě!

swess ( 7. února 2010 16:11 )

Všichni, které NTZ označili za černé odběratele jsou lidé, kteří mají nějaký majetek, většinou bydlí v rodinném domku, nebo jsou to drobní podnikatelé a je tedy předpoklad, že se z nich dají vyždímat peníze. NTZ nikdy nezasahovalo v cikánské rodině, která se napíchla na veřejné osvětlení. Tady vidina vybrané statisícové částky nepřipadá v úvahu, tak proč by se namahali? Nezasáhli ale ani u žádného z novodobých milonářů. Přestože tam by byla naděje na hodně tučný zisk, nikdo neví na jaké konekce a známosti by mohli narazit. A odhalit, že na černo odebírá elektřinu pan X, který chodí s Martinem Romanem hrát golf, to by bylo trochu fopa. Zamyslete se i nad tímto.

swess ( 7. února 2010 15:00 )

Přemýšlím kdo se asi skrývá pod nickem Lisakusak. Žeby opravdu ta svině Vaniš? Omluva všem ostatním, slušným a inteligentním lidem, kteří sem píší. Nepoužívám často vulgarismy, ale v případě Karla Vaniše, se jiná označení použít nedají. Je to zakomplexovaný, bezcharakterní ***. Můžu to tvrdit protože ho znám. Ale Lisakusak podle mne bude jen nekterý z jeho poskoku, kterých ma okolo sebe dost.

komin ( 7. února 2010 09:01 )

soudruh reditel Roman ma podplacene politiky , proto mu prochazi jeden skandal za druhym

komin ( 7. února 2010 08:59 )

roman je normalni psychopat janak neni mozne co dela

komin ( 7. února 2010 08:58 )

na zamestnance CEzu lisakusaka je kamen skoda

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání