Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rusové zničili Kachovskou přehradu: Obří vlna, záplavy i ostřelování při evakuaci civilistů

Aktualizováno -
6. června 2023
12:00
Autor: ČTK, amb, simao, Darina Jíchová, swp, lig - 
6. června 2023
06:56

V Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny začala evakuace obyvatel po zničení Kachovské přehrady. Kritické úrovně má voda podle místních ukrajinských vojenských představitelů dosáhnout během pěti hodin. Informuje o tom ruskojazyčná verze BBC. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svolal mimořádné jednání. TASS s odkazem na nejmenovaný zdroj píše, že Kachovská přehrada byla zasažena z ukrajinského raketometu Vilcha. Reuters se to nepodařilo ověřit. Kachovská vodní elektrárna byla kompletně zničena a nepůjde ve svém původním stavu obnovit, uvedla ukrajinská společnost Ukrhidroenerho.

  • Zničení hráze vodní elektrárny Kachovka otřáslo v úterý ráno Ukrajinou i světem.
  • Kachovskou přehradu vyhodila do povětří ruská 205. motostřelecká brigáda, uvedl Mychajlo Podoljak s odvoláním na rozvědku.
  • Ukrajinský prezident Zelenskyj svolal mimořádné jednání. Od ukrajinského prezidenta rovněž přišla ostrá reakce na úder Rusů. Čtěte zde: Zelenskyj: Jsou to teroristi 
  • Rusové z exploze obviňují Ukrajince. Ruská agentura TASS s odkazem na nejmenovaný zdroj píše, že Kachovská přehrada byla zasažena z ukrajinského raketometu Vilcha.
  • Analytik Pavel Havlíček míní, že Rusové již během invaze na Ukrajinu nejednou dokázali, že se neštítí ničeho.
  • Zničení Kachovky ohrožuje i Záporožskou jadernou elektrárnu, společnost Enerhoatom hlásí, že situace je pod kontrolou.
  • Podle společnosti Ukrhidroenerho je Kachovská vodní elektrárna zcela zničena.
  • Rozloha přehrady je obrovská, má 2155 kilometrů čtverečních. Pro srovnání: největší česká přehradní nádrž Lipno má rozlohu 48,7 kilometrů čtverečních, což znamená, že Kachovská přehrada je téměř 45krát větší.
  • Západní politici a spojenci Kyjeva včetně Česka odsoudili ruský útok na Kachovskou přehradu. Jejich reakce čtěte zde: Západní lídři: Je to válečný zločin Představitelé ČR: Rusko posouvá hranice své agrese

Ve velkém nebezpečí bylo po zničení Kachovské přehrady 16.000 obyvatel, uvádějí Ukrajinci. Podle okupační správy záplavy ohrožují 22.000 lidí. 

Města jsou pod vodou

Nová Kachovka je po zničení přehrady pod vodou, uvedla ruská okupační správa. Voda zaplavila už i ulice Chersonu, odkud se evakuovaly stovky lidí. Moskvou dosazený starosta Nové Kachovky Vladimir Leonťjev podle TASS řekl, že město je pod vodou, zatopeno je asi 600 domů.

„Voda teď stoupla o deset až jedenáct metrů. Maximální úroveň vzestupu může být zhruba kolem 12,5 metru,“ řekl Leonťjev ve vysílání ruské televize. Odpoledne ve městě podle jeho rozkazu začne platit nouzový stav.

Fotografie zaplavených ulic Chersonu na sociální síti telegram zveřejnil Roman Mročko, šéf městské správy.

„Na Ostrově (čtvrti Chersonu) pokračuje evakuace ze třech sběrných míst. (Rekreační oblast) Hidropark a překladiště ropy už zaplavila voda,“ uvedl. Obyvatele města Mročko od dnešního rána opakovaně vyzývá ke klidu, Cherson však podle něj může spadat do zóny „katastrofálních záplav“. „Hladina může stoupnout až o pět metrů,“ napsal.

Server CNN s odvoláním ukrajinské úřady před polednem napsal, že z Chersonu bylo dosud evakuováno přes 700 lidí. Ukrajinské ministerstvo vnitra uvedlo, že pomáhá lidem na osvobozeném západním břehu Chersonské oblasti. Řeka Dněpr v těchto místech tvoří frontovou linii mezi ruskými a ukrajinskými vojsky.

Dva chersonští policisté byli při evakuaci zraněni, Rusové totiž pokračují v ostřelování Ukrajiny i během ukrajinských snah o evakuce civilistů, uvedl Kyiv Independent.

Havlíček: Rusové se neštítí ničeho

„Jsou to dramatické okolnosti, které provází nástup ukrajinské protiofenzivy. Rusové, zdá se, skutečně využívají všech nástrojů, které mají, aby zpomalili nástup ukrajinské strany,“ uvedl v ČT analytik Pavel Havlíček z AMO (Asociace pro mezinárodní otázky).

„Jsou to stále ještě spekulace, ale pokud se podíváme, kde Kachovská přehrada leží - ve strategicky položené Chersonské oblasti - kde může být jeden z těch vektorů nastupující ukrajinské protiofenzivy, tak bude logické, že to mohli být oni, ale ty informace podložené nemáme. Pokud se podíváme na to, jakým způsobem se Rusové chovali za posledních 15 měsíců, tak je to opravdu to nejtristnější a nejhorší, co jsme viděli v posledních dekádách za chování nepřátelské armády na území okupovaného státu včetně jaderného vydírání,“ poznamenal Havlíček a dodal: „Rusové se neštítí vůbec ničeho.“

Lipavský: Stejné jako užití zbraně hromadného ničení

Útok na ukrajinskou přehradu Nová Kachovka nad obydlenými oblastmi je srovnatelný s použitím zbraně hromadného ničení proti civilistům. V reakci na zničení přehrady to ve vyjádření pro ČTK uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Schválil vyčlenění mimořádné pomoci ve výši deset milionů korun na pomoc s evakuací civilistů a s důsledky zničení přehrady.

„Rusko dále posouvá hranice své agrese. Útok na přehradu Nová Kachovka nad obydlenými oblastmi je srovnatelný s použitím zbraně hromadného ničení proti civilistům. Tato brutalita bude odsouzena a potrestána,“ uvedl Lipavský.

Zelenskyj svolal mimořádné jednání

Ukrajinský prezident Zelenskyj svolal kvůli explozi, jež zasáhla Kachovskou přehradu, mimořádné jednání. Uvedl to tajemník bezpečnostní rady. 

Zničení Kachovské přehrady potvrzuje, že ruské síly je třeba vyhnat z každého koutu Ukrajiny, uvedl Zelenskyj na twitteru. „Ruští teroristé. Zničení přehrady vodní elektrárny Kachovka jen potvrzuje celému světu, že je třeba je vyhnat ze všech koutů ukrajinského území,“ vzkázal Zelenskyj. Kachovskou vodní elektrárnu brzy ráno vyhodily do povětří ruské síly, detonaci provedly na dálku, tvrdí Zelenskyj.

Video  Exploze Kachovské přehrady: V Chersonské oblasti ji vyhodili do vzduchu!  - Twitter
Video se připravuje ...

„Dnes v noci okolo 02:50 (místního času, 01:50 SELČ) ruští teroristé provedli vnitřní detonaci struktur Kachovské vodní elektrárny. Okolo 80 obcí je v záplavové zóně. Nařídili jsme evakuaci z rizikových oblastí a zajištění pitné vody všem městům a vesnicím, které vodní nádrž zásobuje,“ napsal Zelenskyj v prohlášení na sociální síti telegram.

Ukrajinské úřady uvedly, že hladina v nádrži klesá rychlostí asi 15 centimetrů za hodinu. Obyvatele vyzvaly, aby se v co největší míře zásobili vodou. 

Vodní elektrárna je zcela zničená

Výbuch podle ní nastal přímo ve strojovně elektrárny. O úplném zničení v ruské státní televizi podle médií hovořil i šéf ruské okupační správy v Nové Kachovce Vladimir Leonťjev.

„Rusko vyhodilo do povětří Kachovskou vodní elektrárnu v ranních hodinách v úterý 6. června. Strojovna je zcela zničena, stanice nelze obnovit. Podle předběžných odhadů se očekává, že se nádrž vyčerpá během následujících 4 dnů. Situace k 9. hodině ráno - hladina v nádrži Kachovka rychle klesá, byla zahájena evakuace obyvatel z potenciálně zaplavených oblastí. Nekontrolovaný pokles hladiny je další hrozbou pro dočasně obsazenou Záporožskou jadernou elektrárnu,“ poradce Anton Heraščenko na svém twitteru sdílel prohlášení společnosti Ukrhidroenerho, také on připomněl, že situace v jaderné elektrárně je zatím pod kontrolou. Elektrárna se podle agentury TASS s odvoláním na zdroje ze záchranných složek pod náporem vody dál hroutí, zkolabovala více než její polovina.

Evakuace

„Začala evakuace lidí z nebezpečných oblastí. Na místě pracují všechny služby. Na internetu je také sdíleno video údajného výbuchu vodní elektrárny Kachovka,“ uvedl na twitteru Lukáš Eršil. Ukrajinské úřady už zahájily evakuaci. Podle šéfa chersonské regionální vojenské správy Oleksandra Prokudina lidé odjížděli v autobusech z menších obcí podél Dněpru, a to směrem do Chersonu a dále do Mykolajivu a ostatních větších ukrajinských měst. Kolem poledne bude z Chersonu vypraven evakuační vlak do města Mykolajiv. Prokudin varoval, že rozsah záplav bude během dopoledne narůstat.

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak na sociální síti telegram napsal, že Rusko se zničením Kachovské přehrady dopustilo „ekocidy“, ale ukrajinské úřady pracují na zajištění bezpečnosti obyvatel. Poznamenal také, že ruské akce představují hrozbu i pro nedalekou Záporožskou jadernou elektrárnu. Bližší podrobnosti ale neuvedl.

Kachovka a jaderná elektrárna

„Zničení přehrady Nová Kachovka by nemělo mít bezprostřední vliv na bezpečnost Záporožské elektrárny. Reaktory jsou odstaveny, chlazení zajištěno z velké speciální nádrže na Dněpru. Horší je humanitární katastrofa kvůli záplavám. Další v řadě. Zatracení Rusáci,“ zareagovala na twitteru předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Také ukrajinská společnost Enerhoatom potvrdila, že „situace v zařízení je v současné době pod kontrolou“, a vysvětlila, že ale „voda z přehrady je potřebná pro bezpečnost jaderné elektrárny“, nicméně dodali, že v současnosti jsou ochlazovací nádrže plné.

Video  Animace: Co nastane, když se zničí Kachovská přehrada?  - Videohub
Video se připravuje ...

8:05
Dnes

Rusko přes noc zaútočilo na Selydove v Doněcké oblasti. Jsou nahlášeni čtyři zranění lidé.

6:02
Dnes

Dobré ráno, Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.

Evropa musí převzít odpovědnost za svou vlastní bezpečnost a nespoléhat se ve velké míře na podporu zemí, jako jsou USA, uvedl v textu Michel. Ten bude ve čtvrtek předsedat summitu EU, kde vedoucí představitelé čeká jednání o podpoře Ukrajiny, která již přes dva roky čelí ruské agresi.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

Zobrazit celý online

Kachovka

Rozloha přehrady je obrovská. Pro srovnání: největší česká přehradní nádrž Lipno má rozlohu 48,7 kilometrů čtverečních, což znamená, že Kachovská přehrada je téměř 45krát větší. A s objemem 18,2 kilometrů čtverečních tato přehrada zadržovala 25krát více vody než Orlická přehrada, která má z českých přehrad největší objem (0,715 km3).

Přehradní jezero leží ve výšce 44 metrů nad mořem, je dlouhé 230 kilometrů a široké maximálně 25 kilometrů. Hluboké je v průměru 8,4 metru, v nejhlubším místě pak 36 metrů. Jezero zamrzá koncem listopadu až začátkem prosince, rozmrzá v polovině února až začátkem března. Z přehrady odtéká kromě Dněpru ještě Severokrymský kanál, který slouží suché oblasti severního Krymu k zavlažování a zásobování vodou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa