Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Barbarství a válečné zločiny: Čeští politici odsoudili brutální ruské údery na Ukrajině

Aktualizováno -
10. října 2022
14:07
Autor: ČTK - 
10. října 2022
12:41

Dnešní raketové útoky na ukrajinská města jsou dalším očividným projevem ruského cynismu a barbarství. Uvedlo to na twitteru ministerstvo zahraničí, cílit na civilisty je podle něj zbabělé. Premiér Petr Fiala (ODS) poznamenal, že ruské útoky nejsou zaměřeny na poškození vojenské infrastruktury, ale jde o vraždění civilistů a šíření strachu. Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) hovoří o mstivých válečných zločinech. Podle vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je nutné dále podporovat Ukrajinu.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Rostyslav Smirnov dnes uvedl, že raketové útoky na Kyjev si zatím vyžádaly nejméně osm mrtvých a 24 raněných. Z jeho vyjádření ale vyplývá, že šlo o bilanci prvních zásahů, po kterých ale na ukrajinskou metropoli dopadly další střely. Policie v Kyjevě potvrdila nejméně pět mrtvých a 12 zraněných. Exploze hlásili také svědci ze Záporoží, Charkova, Dnipra nebo západoukrajinského Lvova a Žytomyru.

„Dnešní masivní raketové útoky na města jsou dalším očividným projevem ruského cynismu a barbarství. Cílit na civilisty je zbabělé. Apelujeme na Rusko, ať zastaví tuto nesmyslnou válku!“ uvedla česká diplomacie.  „Jsme svědky nechutných útoků, na které doplácí nevinní lidé, včetně žen a dětí. Putin za své barbarské chování zaplatí. Ukrajina zvítězí a kremelské imperialistické choutky navždy pohřbí,“ dodal.

Ruské útoky nejsou podle Fialy zaměřeny na poškození vojenské infrastruktury. „Válečná agresivní politika Ruska nesmí uspět, myslíme na nevinné oběti a podporujeme Ukrajinu v jejím spravedlivém boji,“ podotkl předseda vlády.

„Putinovo bombardování center ukrajinských měst není ničím jiným než mstivým válečným zločinem. Útoky proti civilistům a dětem jsou neomluvitelné,“ poznamenal Bartoš. „Budeme nadále podporovat Ukrajinu a její lid v boji za svobodu, za život,“ dodal.

„Rakety dopadají na centrum Kyjeva, na města po celé Ukrajině. Dopadají na školky, dětská hřiště, na univerzitu, na civilní budovy. Tohle je důvod, proč nesmíme přestat podporovat Ukrajinu,“ napsal Rakušan.

Podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) stále probíhá válka o podobu svobodného světa. „Dnešní ruské útoky na centrum Kyjeva a obytné čtvrti dalších ukrajinských měst jsou dalšími zločiny režimu Vladimira Putina,“ sdělila.

Šéf sněmovního evropského výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL) poznamenal, že Rusové míří jak na ukrajinské systémy protivzdušné obrany, tak na civilní energetickou infrastrukturu. „Ničí teplárny, rozvodné sítě, mobilní spojení. Ví, že tím průběh války nezmění. Prohrají. Je to odporný válečný zločin! Barbarství v krystalické podobě,“ uvedl.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal oznámil, že ruské rakety k 11:00 kyjevského času (10:00 SELČ) poškodily 11 důležitých objektů ukrajinské infrastruktury v osmi regionech a v Kyjevě. V důsledku zásahů se část ukrajinských oblastí ocitla bez elektrického proudu. Premiér varoval spoluobčany, že musí být připraveni také na výpadky v dodávkách vody a na poruchy spojení.

„Jestli ještě někdo mohl mít pochyby, zda ruské rakety nezasahují ukrajinské civilní cíle ‚omylem‘, nyní jde o zřejmý záměr. Bombardovat města a zabíjet civilní obyvatele, to není ‚speciální operace‘, ale prostě válečný zločin,“ sdělil předseda senátního zahraničního, branného a bezpečnostního výboru Pavel Fischer (nezávislý).

Rusko podle něj používá teroristické metody. „A proto k němu musíme přistupovat jako k aktérovi terorismu,“ napsal. O situaci bude v úterý jednat jeho výbor a navrhne usnesení pro středeční schůzi horní komory.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Mrazivé záběry z Kyjeva  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa