Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Barbarství a válečné zločiny: Čeští politici odsoudili brutální ruské údery na Ukrajině

Aktualizováno -
10. října 2022
14:07
Autor: ČTK - 
10. října 2022
12:41

Dnešní raketové útoky na ukrajinská města jsou dalším očividným projevem ruského cynismu a barbarství. Uvedlo to na twitteru ministerstvo zahraničí, cílit na civilisty je podle něj zbabělé. Premiér Petr Fiala (ODS) poznamenal, že ruské útoky nejsou zaměřeny na poškození vojenské infrastruktury, ale jde o vraždění civilistů a šíření strachu. Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) hovoří o mstivých válečných zločinech. Podle vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je nutné dále podporovat Ukrajinu.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Rostyslav Smirnov dnes uvedl, že raketové útoky na Kyjev si zatím vyžádaly nejméně osm mrtvých a 24 raněných. Z jeho vyjádření ale vyplývá, že šlo o bilanci prvních zásahů, po kterých ale na ukrajinskou metropoli dopadly další střely. Policie v Kyjevě potvrdila nejméně pět mrtvých a 12 zraněných. Exploze hlásili také svědci ze Záporoží, Charkova, Dnipra nebo západoukrajinského Lvova a Žytomyru.

„Dnešní masivní raketové útoky na města jsou dalším očividným projevem ruského cynismu a barbarství. Cílit na civilisty je zbabělé. Apelujeme na Rusko, ať zastaví tuto nesmyslnou válku!“ uvedla česká diplomacie.  „Jsme svědky nechutných útoků, na které doplácí nevinní lidé, včetně žen a dětí. Putin za své barbarské chování zaplatí. Ukrajina zvítězí a kremelské imperialistické choutky navždy pohřbí,“ dodal.

Ruské útoky nejsou podle Fialy zaměřeny na poškození vojenské infrastruktury. „Válečná agresivní politika Ruska nesmí uspět, myslíme na nevinné oběti a podporujeme Ukrajinu v jejím spravedlivém boji,“ podotkl předseda vlády.

„Putinovo bombardování center ukrajinských měst není ničím jiným než mstivým válečným zločinem. Útoky proti civilistům a dětem jsou neomluvitelné,“ poznamenal Bartoš. „Budeme nadále podporovat Ukrajinu a její lid v boji za svobodu, za život,“ dodal.

„Rakety dopadají na centrum Kyjeva, na města po celé Ukrajině. Dopadají na školky, dětská hřiště, na univerzitu, na civilní budovy. Tohle je důvod, proč nesmíme přestat podporovat Ukrajinu,“ napsal Rakušan.

Podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) stále probíhá válka o podobu svobodného světa. „Dnešní ruské útoky na centrum Kyjeva a obytné čtvrti dalších ukrajinských měst jsou dalšími zločiny režimu Vladimira Putina,“ sdělila.

Šéf sněmovního evropského výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL) poznamenal, že Rusové míří jak na ukrajinské systémy protivzdušné obrany, tak na civilní energetickou infrastrukturu. „Ničí teplárny, rozvodné sítě, mobilní spojení. Ví, že tím průběh války nezmění. Prohrají. Je to odporný válečný zločin! Barbarství v krystalické podobě,“ uvedl.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal oznámil, že ruské rakety k 11:00 kyjevského času (10:00 SELČ) poškodily 11 důležitých objektů ukrajinské infrastruktury v osmi regionech a v Kyjevě. V důsledku zásahů se část ukrajinských oblastí ocitla bez elektrického proudu. Premiér varoval spoluobčany, že musí být připraveni také na výpadky v dodávkách vody a na poruchy spojení.

„Jestli ještě někdo mohl mít pochyby, zda ruské rakety nezasahují ukrajinské civilní cíle ‚omylem‘, nyní jde o zřejmý záměr. Bombardovat města a zabíjet civilní obyvatele, to není ‚speciální operace‘, ale prostě válečný zločin,“ sdělil předseda senátního zahraničního, branného a bezpečnostního výboru Pavel Fischer (nezávislý).

Rusko podle něj používá teroristické metody. „A proto k němu musíme přistupovat jako k aktérovi terorismu,“ napsal. O situaci bude v úterý jednat jeho výbor a navrhne usnesení pro středeční schůzi horní komory.

14:22
Dnes

Evropská unie zřizuje dočasnou pracovní skupinu pro boj proti zahraničnímu vměšování do unijních voleb. Plán na summitu v Bruselu v noci na dnešek představil premiér předsednické Belgie Alexander De Croo. Krátce před summitem český premiér Petr Fiala a De Croo informovali lídry členských zemí i unijních institucí o závěrech vyšetřování ruských pokusů vměšovat se do chodu Evropského parlamentu a do voleb.

„Chceme velmi často vyhodnocovat zaznamenané dezinformační kampaně, sdílet tyto informace se členskými státy a spolupracovat s národními justičními orgány na přijetí opatření,“ uvedl De Croo citovaný agenturou Reuters. Slíbil také, že spolupráci bude koordinovat Belgie jako předsednická země a začne fungovat okamžitě, aby byla efektivní v době červnových voleb do Evropského parlamentu.

13:54
Dnes

Za necelé dva dny od spuštění veřejné sbírky na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu vybrali její organizátoři na Slovensku více než milion eur (25,2 milionu korun), což byl původní cíl kampaně. Oznámila to slovenská občanská iniciativa Mír pro Ukrajinu, která se na organizaci sbírky podílí.

Sbírka, kterou podpořily též různé osobnosti, pokračuje dál. Ke druhé hodiny přes 21.000 dárců věnovalo dohromady 1,39 milionu eur (přes 35 milionů Kč).

Akci pod názvem „Když ne vláda, posíláme my“ její organizátoři zahájili v úterý. Zdůvodnili tím, že kabinet slovenského premiéra Roberta Fica se do českého programu zapojit nehodlá.

13:07
Dnes

„Obyčejní Ukrajinci chápou, že ne všichni Rusové jsou proti nim. Ale pokud jde o ukrajinskou vládu, myslím, že by bylo správné, kdyby tyto lidi měla na paměti. Tohle zjevně není ruská válka. Tohle je válka Putina,“ uvedla Julija Navalná, vdova po ruském opozičním předákovi Alexeji Navalném. „Samozřejmě existuje velmi agresivní, proválečná menšina. Vyčnívá, ale je malá. Putin dělá vše možné, aby ji povzbudil. Ukazuje na ně a říká: 'Podívejte, všichni jsou takoví!' Ale to není pravda. Většina lidí z různých důvodů chce, aby válka skončila,“ prohlásila v rozhovoru s magazínem Time, který ji zařadil do stovky letošních osobností s největším vlivem. V Rusku žijí protiváleční Rusové, někteří dávají odpor najevo, ale lze těžko čekat, že všichni vyjdou protestovat. Ne všichni jsou hrdinové, dodala.

Zobrazit celý online

Video  Mrazivé záběry z Kyjeva  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa