Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Smrt Duginové (†29) dala nahlédnout do ruské dezinformační mašiny. Jaké vlivné ženy v ní působí?

Autor: Darina Jíchová - 
30. srpna 2022
05:00

Když tisk přinesl zprávu o smrti Darji Duginové (†29), pozornost se stočila na jejího otce Alexandra Dugina, kremelského ideologa s velkým vlivem na ruského prezidenta Vladimira Putina, jeho učení dokonce mělo vést k invazi na Ukrajinu. V autě, jehož výbuch zabil Duginovou, měl sedět právě i on. Ani role Duginové však není nezanedbatelná, se stejným smýšlením jako její otec v domácí televizi kritizovala Západ. Zároveň také provozovala platformu v angličtině, kde západním čtenářům podsouvala kremelské myšlení, uvedla stanice CNN.

Duginová byla sice mladá, ale poměrně známá novinářka, která měla velký vliv nejen na domácí, ale i na zahraniční čtenáře. Nebyla však jedinou Ruskou, která stála v přední linii dezinformační války, již Rusko vede už mnoho let.

„Mají obrovskou mašinu, která pracuje pro propagandu, a ona byla její součástí,“ řekl o Duginové a její roli ve veřejném prostoru Roman Osadčuk, expert, který analyzoval články Duginové od roku 2020. „Měla velký potenciál stát se důležitou postavou,“ zhodnotil pro CNN. Její smrt nechala nahlédnout do ruské propagandistické a dezinformační kampaně.

Duginová patřila mezi vysoce postavené mluvčí Kremlu, buřiče z televizních pořadů, moderátory, aktivisty a tvůrce obsahu, kteří vypouštěli prokremelsky orientované články a výroky na západní blogy a weby. Mnoho z těchto webů mělo skrytý původ, aby nebylo „na první dobrou“ znát, že pocházejí z Ruska, shodují se odborníci.

„Ať už je jejich dosah jakýkoliv, jednu věc mají společnou, a to směr jejich úsilí,“ vysvětlil Osadčuk. „Jejich hlavním cílem je zasít nedůvěru a rozkol mezi vlády západního světa za účelem vytvoření ještě větší polarizace nebo odhalení problémů v západních společnostech,“ domnívá se expert.

Pochybný web kritizující Západ

Většinu svého života Duginová kráčela v otcových stopách, podotkl Osadčuk. Využívala svoje veřejná vystoupení, výstupy v médiích a na webu, aby šířila světonázor, který odpovídal Duginovým myšlenkám. Kladla důraz na moc a tradice a viděla náboženství jako základní součást vlády jako takové, analyzuje expert. „Postavili se do přímého rozporu: oni a Západ, přičemž Západ podle nich stál nikoliv za rodinnými tradicemi jako oni, ale za sodomií, hříchem a celkově reprezentoval to nejhorší v lidech,“ poukázal Osadčuk.

„Středobodem jejího myšlení byla neotřesitelná věrnost ruským imperiálním ideám,“ objasnil. Díky svým výstupům v domácím vysílání se Duginová zařadila do skupiny analytiků a „mluvících hlav“, která každý večer obhajovala válečné zájmy Ruska. Krátce před svou smrtí v jedné z debat uvedla, že Západ „potřebuje být vyživen“ ruskou válku na Ukrajině, aby se probudil ze svého „nevzdělaného světonázoru“, její výstup sdílela stanice BBC.

„Spoustu lidí ji nazývá dítětem, ale tím rozhodně nebyla,“ komentoval Duginovou bývalý analytik washingtonského think-tanku Wilson Center Kamil Galejev. „Byla to propagandistka stejně jako nezměrné množství tzv. ruských znalců,“ dodal na svém Twitteru. Podle amerického ministerstva zahraničí se Duginová v roce 2020 stala hlavní editorkou webu United World International (UWI), publikujícího příspěvky v angličtině a turečtině. Ministerstvo dodává, že web využíval fiktivní online osoby k zasahování do amerických voleb.

13:57
Dnes

Zdraví ruského ochránce lidských práv Olega Orlova, který je ve vězení za kritiku ruského vedení kvůli invazi na Ukrajinu, se zhoršuje, uvedla nevládní organizace Memorial, k jejímuž vedení 70letý aktivista patří. Ruské vězeňské orgány obvinila z nelidského zacházení.

Orlova ruský soud v únoru odsoudil ke 2,5 roku vězení za protiválečný článek, ve kterém označil režim ruského prezidenta Vladimira Putina za fašistický. Proti rozsudku se obránce lidských práv odvolal.

Orlovův zdravotní stav se zhoršuje kvůli vězeňské stravě, která se skládá ze „suchých přídělů“ zalitých horkou vodou, uvedl dnes Memorial. Na základě nařízení soudce musí Orlov také každý den cestovat mezi vazební věznicí a soudem, aby se seznámil s materiály pro odvolání. Ruské úřady mu navíc znemožňují pravidelný a diskrétní přístup k právnímu zástupci, dodala organizace.

Oleg Orlov před soudem
13:22
Dnes

Ruský útok na vodní elektrárnu Dněpr 22. března způsobil škodu na životním prostředí ve výši nejméně 3,5 milionu dolarů (82 milionů Kč), i když se očekává, že se tato částka zvýší, uvedl ukrajinský ministr životního prostředí a přírodních zdrojů Ruslan Strilec podle listu The Kyiv Independent.

12:43
Dnes

Polská kontrarozvědka ABW vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Dnes to podle portálu Onet.pl oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Polsko při vyšetřování spolupracuje s Českem. Členové sítě podle Varšavy chtěli uspořádat v EU proruské iniciativy a mediální kampaně s cílem prosazovat oficiální ruskou zahraniční politiku.

Zobrazit celý online

Web napodobuje formáty západních think-tanků a zpravodajských blogů s články korespondentů z celého světa a až na drobné překladatelské chyby se téměř nedá najít stopa po jeho ruském původu. „Na povrchu to vypadá jako takový okrajový pohled na svět, skutečně nejde na první pohled říct, že je to něco ruského,“ řekl Osadčuk, jehož vyšetřování v roce 2020 odhalilo, že sociální účty patřící Duginové stojí za vznikem facebookového profilu UWI.

Cíle propagady

„Když si ale otevřete samostatné články, ruské postoje z toho doslova čiší,“ shrnul Osadčuk. Jako příklad uvedl jeden z titulků: Když Ukrajina vstoupí do NATO, jako stát zanikne. Další článek vydaný 4 dny po ruské invazi na Ukrajinu tvrdil, že Putin jedná v zájmu obrany vlastní země, protože obdržel informace, že Ukrajina připravuje útok na Rusko. Web dával prostor periferním akademikům a myslitelům a „brnkal“ na notu západním skeptikům, analyzuje Osadčuk. „Kremelská propagandistická mašina má různé cíle. Na jedné straně vlastní občany, na druhé straně potřebuje najít spojence v zahraničí a to bylo pole působnosti Duginové,“ vysvětlil Osadčuk.

Facebook v srpnu 2020 odstranil profil UWI poté, co dostal upozornění od FBI. „Lidé za touto aktivitou se pokusili skrýt svou identitu a vzájemnou koordinaci,“ stojí v prohlášení Facebooku. Jejich průzkum zároveň odhalil odkazy na osoby, které byly dříve zapletené do Ruské agentury pro výzkum internetu (IRA), notoricky známé ruské trollí farmy, jež se vměšovala do prezidentských voleb v USA v roce 2016.

Po ruské invazi na Ukrajinu Spojené státy a Velká Británie zařadily Duginovou společně s jejím otcem na sankční seznam, a to právě i kvůli jejímu zapojení do UWI. Podle Britů byla „častou a vysoce postavenou přispěvatelkou a šiřitelkou dezinformací ohledně Ukrajiny a ruské invaze na Ukrajinu, zapojena byla do několika online platforem. Svou činností podporovala politiku či akce vedené k destabilizaci Ukrajiny a podkopání či případného ohrožení její teritoriální jednoty, svrchovanosti a nezávislosti.“

UWI je však nadále přístupné veřejnosti a dál se tam často objevují proruské články. Web nekomentoval smrt své někdejší šéfredaktorky a hlavní editorky, Duginovou naopak vůbec nezmiňují, ani její roli v rámci UWI. Dosah UWI je průměrný, na Facebooku a Instagramu měl před stažením profilů kolem 5 tisíc followerů, na Twitteru pak 6800. UWI má v současnosti nový profil, který sleduje asi 4200 lidí.

„Problémem je vždycky řetězová reakce. I když web jako takový nemá tak velký dosah a vliv, může poskytnout odkazy a platformu pro jiné, kteří jej citují jako ověřený zdroj,“ upozornil Osadčuk. Weby jako ten Duginové nejsou neobvyklé, navázala analytička Centra pro analýzu evropské politiky (CEPA) Olga Lautmanová. Působení webů označila za „extrémně důležité“ pro ruské záměry.

Strategie dezinformačních webů

„Je to velmi systematická metoda. Všechny ty jejich weby plní zprávy s identickým obsahem, se stejnými myšlenkovými body,“ uvedla Lautmanová. „A čtenář si pak obsah přečte ve svém jazyku, je to pro ně pohodlné, ale nejsou si úplně jisti, odkud ta informace pochází. Celkovým účelem je přesunout moc ze Spojených států na stranu Ruska, a dovolit tak vzestup autoritarismu a jisté subverzi rádoby demokracie,“ vysvětlila.

Duginová se nesoustřeďovala jen na Rusku a Ukrajinu, její web se pravidelně a detailně věnoval evropským volbám. V roce 2017 se zaměřila na Francii a podporovala ultrapravicovou kandidátku Marine Le Penovou. „Vůdkyně pro lid“, tak v Moskvě o Le Penové mluvila a silně kritizovala Emmanuela Macrona, který nakonec nejen v roce 2017, ale i letos, nad Le Penovou vyhrál.

Duginové ve své podpoře Le Penové nebyla sama, výrazně se o ni zasazovala také novinářka a aktivistka Marija Katasonová. Ta založila stránku „Ženy pro Marine“ a následně v roce 2017 osobně vítala Le Penovou při její návštěvě Moskvy. Lautmanová uvedla, že to není náhoda, že mladé ženy často stojí v čele celosvětové informační války. „Rusko je známé tím, že používá ženy jako agentky,“ připomněla. „Ženy přitahují větší davy, jsou více odzbrojující, a pokud jsou mladé, přitahují mladší generace,“ vysvětlila Lautmanová.

„Nemůžu si ani představit, jak dvacetiletí nebo třicátníci hltají každé Duginovo slovo. Kdežto v podání mladé a energetické Duginové... To je úplně jiná situace,“ prohlásila analytička.

Domácí fronta

V Rusku je propaganda každodenní skutečností, televizní kanály jsou jí plné, a mladí weboví aktivisté jako Duginová jsou tak v domácí sféře poněkud upozaděni. Putinovou hlavní zbraní v domácím prostoru je moderátor Vladimir Solovjov, i americké ministerstvo zahraničí ho má za „nejenergičtějšího“ propagandistu, který stojí včele kremelského dezinformačního tažení.

Ale i v televizi pravidelně vystupují prominentní ženy, expertky, mnohé z nich uctily památku Duginové a volají po tvrdé odvetě vůči Ukrajině. Rusko viní z atentátu na Duginovou právě Ukrajinu, Kyjev opakovaně odmítá, že by byl do útoku zapojen. Jednou z oněch prominentních žen je například šéfka prokremelské televize RT Margarita Simonjanová, ta se dožadovala úderu proti ukrajinským rozhodovacím střediskům“.

Simonjanová vedla mnoho slovních útoků proti Západu, moderovala rozhovor s muži, které Británie identifikovala jako agenty, již v roce 2018 otrávili exagenta Sergeje Skripala a jeho dceru. Dala jim prostor pro tvrzení, že v Salisbury byli jako turisté, přestože důkazy vypovídají o něčem jiném. Podle Lautmanové má moderátorka „mocnou a vlivnou říší“, zvláště pak u starší generace, která nostalgicky vzpomíná na Sovětský svaz. Simonjanová dokonce v roce 2015 uvedla, že má na stole žlutý telefon s přímou linkou do Kremlu. „Není třeba žádné objektivity, když je Rusko ve válce, jsme samozřejmě na straně Ruska,“ prohlásila v roce 2012, což plně odpovídá jejím výrokům o desetiletí později.

Další ženou v centru televizního dění je moderátorka Olga Skabejovová, která vystupuje hlavně jako politická komentátorka. Často se vyslovuje pro „dramatickou“ eskalaci na Ukrajině a volá po demilitarizaci NATO. „Příroda je na straně Ruska,“ těmito slovy reagovala na vlny veder, které svíraly Evropu, bez přihlédnutí k tomu, že části Ruska hořely.

„Mají specifickou roli, a to podsouvat myšlení Kremlu běžným Rusům,“ vysvětlila Lautmanová. „A to dělají ve dne v noci,“ dodala. Nedílnou součástí veřejného prostoru je také mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. „Chtějí to mít všechno pokryté, ministr Lavrov oslovuje svou generaci a hlavně muže. Vedle něho je pak tato mladší žena, která nebojácně napadá západní síly, tak ovlivňuje několik generací, muže i ženy,“ zhodnotila expertka.

„I když Duginová a jí podobné ženy operující v rámci ruské dezinformační mašiny fungují v dramaticky odlišných sférách, spolupracují a jedna druhou má za příklad,“ domnívá se Osadčuk. „Smrt Duginové posvítila na jeden aspekt této promyšlené operace. – Svoje úkoly dělají sice rozlišně, ale jsou jen jinými částmi jednoho a toho samého těla,“ zakončil analytik.

Video  Až nyní končí příběh Sovětského Svazu. Putin tuto válku nepřežije, říká analytik Svárovský.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa