Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tatínku, prosím, neumírej, žadonil syn svého otce poté, co ho zasáhla palba ruských okupantů

Autor: pma - 
5. března 2022
05:00

Tvrzení prezidenta Ruska Vladimira Putina, že během války nebudou zabíjeni civilisté, v praxi neplatí. V emotivním videu, které se objevilo na sociálních sítích, jede otec se synem a svými třemi psy. V tom začne palba z blížících se ruských tanků a táta se záhy ocitá v tratolišti krve. Na následky zranění po chvíli umírá, stejně jako dva ze tří pejsků.

Drastických záběrů z průběhu bojů na Ukrajině jsou na sociálních sítích stovky. Některé jsou ale velmi surové a emotivní, stejně jako video zveřejněné v minulých dnech reportéry Rádio Svobodná Evropa. Rodině se nejprve v minulém týdnu povedlo uniknout do domova v Ivankivu v Kyjevské oblasti, chtěli se ale vrátit pro své psy. Ani jeden ale netušil, že to bude jejich poslední společná cesta. Narazili totiž na ruský konvoj, který si s nebohými a pouze kolem projíždějícími civilisty nebral servítky a zahájil palbu.

Jen projížděli silnicí

Syn vše natáčel ze sedadla spolujezdce. Když s otcem uviděli ruské tanky, zhrozili se. Táta zastavil a syn ho žádal, aby začal couvat. Než to ale udělal, začali ruští okupanti střílet.

„Vypadni z auta a lehni si na zem!“ křičí syn na svého otce Oleha Bulavenka. Ten opravdu z auta vylézá a chce si lehnout na silnici, mezi tím však schytává další ostrou palbu od ruských vojáků. Do toho všeho vyjí vystrašení psi. Ovšem ne moc dlouho, palba zasáhne i je.

Mám utrženou nohu, doraž mě!

Syn se opatrně plazí kolem auta k otci. „Tati, k***a! Proč?“ ptá se syn žalostně, když vidí otcova střelná zranění. „Mám utrženou nohu, hrozně to bolí. Doraž mě,“ zavrčí otec v agónii na svého syna, když leží v tratolišti krve.

„Prosím tatínku, neumírej, prosím tě ne,“ žadoní syn. Otec ale po pár chvílích umírá. Syn ho následně zatáhne alespoň do blízkého příkopu. K mrtvému tělu si okamžitě oddaně vleze jediný pejsek, který palbu přežil. Zbylí dva jsou rozstříleni v autě

Video  Útok na jaderný blok! 3 atentáty na prezidenta. A Rusové míří na Kyjev  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

6:44
Dnes

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Řekl to ve středu v televizi ARD.

Podle německého ministra se dá vysledovat, že v Rusku se stoupajícími výdaji na zbrojení a zavedením válečné ekonomiky „velká část nebo část toho, co se nově vyrobí, rozhodně nemíří na frontu, ale končí ve skladech“. Pistorius zároveň varoval před dalšími vojenskými ambicemi ruského prezidenta Vladimira Putina, píše agentura DPA. „Teď je možné být naivní a říct, že to dělá jen z opatrnosti. Jako skeptik bych ale řekl, že to dělá, protože má nebo by mohl mít něco v plánu,“ uvedl Pistorius.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa