Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Je to zločinec, neštítí se ničeho.“ Putinův útok na jadernou elektrárnu Češi ostře odsoudili

Autor: ČTK - 
4. března 2022
11:39

Noční útok na ukrajinskou Záporožskou jadernou elektrárnu ukazuje podle premiéra Petra Fialy (ODS) nebezpečnost postupu ruského prezidenta Vladimira Putina a to, že nectí žádná pravidla a dohody. Pro naději na diplomatické řešení válečného konfliktu na Ukrajině musí být Západ jednotnější a rozhodnější než kdy dřív, uvedl Fiala na twitteru.

„Noční útok ruských jednotek na největší jadernou elektrárnu v Evropě naplno ukazuje, jak nebezpečný postup Vladimir Putin zvolil a že žádná pravidla a dohody pro něj neplatí,“ uvedl Fiala a doplnil, že Západ musí postupovat jednotněji a rozhodněji než kdy jindy. „Jedině tak můžeme obnovit naději na diplomatické řešení,“ uvedl.

Po ruském útoku na záporožskou elektrárnu na jihovýchodě Ukrajiny vypukl v pětipodlažním výcvikovém zařízení požár, který byl později uhašen. Ruské jednotky elektrárnu ovládly, na místě zůstávají zaměstnanci a kontrolují stav jaderných bloků.

Podle ukrajinských úřadů míra radioaktivity v oblasti nepřesáhla nebezpečnou úroveň. Británie bude kvůli ruskému útoku žádat svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Útok odsoudili i další politici vládní koalice. Podle ministerstva zahraničí je v rozporu se všemi normami mezinárodního práva. Česká diplomacie vyzvala Radu bezpečnosti OSN, aby konala. Za nesmyslný, nezodpovědný a nebezpečný na twitteru označil útok ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

O válečných zločinech, které musí posoudit Mezinárodní trestní soud v Haagu, na stejné sociální síti v souvislosti s útokem píšou předsedové vládních stran Marian Jurečka (KDU-ČSL), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Vít Rakušan (STAN).

„Ostřelování jaderné elektrárny a následně i hasičů musí být další kolonkou žaloby k Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu. To opravdu nespadá do našeho civilizačního okruhu. Vladimir Putin ohrožuje celou Evropu a musí být zastaven,“ uvedla Pekarová Adamová.

„Válečný zločinec, který se neštítí vůbec ničeho, bandita, co masakruje civilní obyvatelstvo, a zmrd,co nechal útočit cíleně na jadernou elektrárnu!!! Na to musí přijít ze strany celého světa jasná reakce a přitvrzení! Lavrov za chvíli řekne, že na ně ta elektrárna zaútočila,“ rýpl si Jurečka.

Video  Válka na Ukrajině: Ruský útok zasáhl jeden z bloků Záporožské elektrárny, začalo v ní hořet!  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa