Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Uprchlíci z Ukrajiny v ČR: Dočasnou ochranu jich dostalo už 360 tisíc. U části není jasné, kde jsou

Autor: ČTK - 
31. května 2022
10:15

Česko udělilo v pondělí uprchlíkům z Ukrajiny 1896 víz, asi o 200 méně než před týdnem. Od počátku války získalo dočasnou ochranu 360.370 běženců. Údaje dnes na twitteru zveřejnilo ministerstvo vnitra. Z registrovaných uprchlíků zůstává v České republice podle dřívějšího vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) zhruba 75 až 80 procent.

Cizinecké policii se od počátku ruské invaze na Ukrajinu přihlásilo 269.651 uprchlíků, za pondělí pak 2637, což je zhruba stejně jako před týdnem. Hlásit se nemusí děti mladší 15 let, kterých je mezi uprchlíky zhruba třetina.

Nejvíce uprchlíků zůstává nadále v Praze. Hlavní město se tak potýká s nedostatkem ubytovacích kapacit.

Ve stanovém městečku, které město vybudovalo v polovině května v Troji, je podle pražských hasičů nyní 147 lidí. Kapacita je 150. V pondělí proto hasiči začali stavět další stanové městečko v pražských Malešicích na pozemku České pošty.

Vnitro nemá přesný přehled o tom, kolik lidí ze země odjelo. Údaje o počtu běženců z Ukrajiny, kteří v ČR zůstávají, jsou podle Rakušana výsledkem pilotního projektu ve čtyřech obcích s rozšířenou působností různých velikostí. Průzkum ukázal, že pětina uprchlíků se zcela jistě nenachází na svých původně daných adresách.

U desetiny není úplně jisté, kde nyní jsou. Ministerstvo vnitra plánuje čísla upřesnit podle počtu vydaných dávek a zejména zápisů dětí do škol. Bude podle Rakušana zjišťovat, kde Ukrajinci pracují, na jak dlouho mají pracovní smlouvy či jak dlouho chtějí v Česku zůstat.

8:56
Dnes

Turecko jedná s americkým energetickým gigantem ExxonMobil o mnohamiliardové dohodě o nákupu zkapalněného zemního plynu ve snaze omezit svou závislost na ruské energii, uvedl list Financial Times. Turecko je sice v NATO a prodává zbraně Ukrajině, nadále však dokázala Ankara s Moskvou jednat.

8:05
Dnes

„Rusové zasáhli od začátku války ukrajinské elektrárny už sto osmdesátkrát. Spálená země, to by Rusákovi šlo,“ tweetuje Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ve svém pravidelném hlášení o radiační situaci na Ukrajině (zůstává normální).

 

7:22
Dnes

Podle ruského nezávislého média Mediazone bylo od začátku války na Ukrajině zabito přes 51 600 ruských vojáků. Server to zjistil společně s BBC Russia, podařilo se jim ověřit jména těchto zabitých. Ztráty budou ale podstatně vyšší.

Zobrazit celý online

 

Video se připravuje ...
Další videa