Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Uprchlíci z Ukrajiny v ČR: Dočasnou ochranu jich dostalo už 360 tisíc. U části není jasné, kde jsou

Autor: ČTK - 
31. května 2022
10:15

Česko udělilo v pondělí uprchlíkům z Ukrajiny 1896 víz, asi o 200 méně než před týdnem. Od počátku války získalo dočasnou ochranu 360.370 běženců. Údaje dnes na twitteru zveřejnilo ministerstvo vnitra. Z registrovaných uprchlíků zůstává v České republice podle dřívějšího vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) zhruba 75 až 80 procent.

Cizinecké policii se od počátku ruské invaze na Ukrajinu přihlásilo 269.651 uprchlíků, za pondělí pak 2637, což je zhruba stejně jako před týdnem. Hlásit se nemusí děti mladší 15 let, kterých je mezi uprchlíky zhruba třetina.

Nejvíce uprchlíků zůstává nadále v Praze. Hlavní město se tak potýká s nedostatkem ubytovacích kapacit.

Ve stanovém městečku, které město vybudovalo v polovině května v Troji, je podle pražských hasičů nyní 147 lidí. Kapacita je 150. V pondělí proto hasiči začali stavět další stanové městečko v pražských Malešicích na pozemku České pošty.

Vnitro nemá přesný přehled o tom, kolik lidí ze země odjelo. Údaje o počtu běženců z Ukrajiny, kteří v ČR zůstávají, jsou podle Rakušana výsledkem pilotního projektu ve čtyřech obcích s rozšířenou působností různých velikostí. Průzkum ukázal, že pětina uprchlíků se zcela jistě nenachází na svých původně daných adresách.

U desetiny není úplně jisté, kde nyní jsou. Ministerstvo vnitra plánuje čísla upřesnit podle počtu vydaných dávek a zejména zápisů dětí do škol. Bude podle Rakušana zjišťovat, kde Ukrajinci pracují, na jak dlouho mají pracovní smlouvy či jak dlouho chtějí v Česku zůstat.

15:22
Dnes

Dnes odpoledne do vícepodlažního bytového domu v Belgorodu narazil ukrajinský dron, uvedl Gladkov. „V důsledku výbuchu bohužel zemřel jeden člověk. Dva lidé byli zraněni,“ napsal gubernátor na síti Telegram. Příspěvek doplnil fotografiemi domu s několika vysklenými a poškozenými okny.

14:50
Dnes

Ruská generální prokuratura požádala ministerstvo spravedlnosti, aby zařadilo zpěvačku Allu Pugačovovou na seznam zahraničních agentů. Informuje o tom agentura RIA Novosti. Odvolává se přitom na dokument, který zveřejnil ruský proválečný aktivista Vitalij Borodin.

14:25
Dnes

Evropa se přesunula do předválečné éry, to se nestalo od roku 1945, řekl polský premiér Donald Tusk. „Nejvíc alarmující je, že je možný doslova jakýkoli scénář. Takovou situaci jsme nezažili od roku 1945. Vím, zní to drtivě, zvláště pro lidi z mladší generace, ale musíme si morálně zvyknout na novou dobu. Jsme v předválečné době. Nepřeháním. Každým dnem je to víc a víc evidentní,“ uvedl pro španělský deník El País.

Vyzval také Evropany, aby více utráceli na obranu. Zejména připomněl nutnost vyčlenit na obranu alespoň 2 % HDP podle základního principu NATO.

Zobrazit celý online

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa