Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Ukrajinským obráncům Azovstalu hrozí trest smrti?! Na soud chtějí separatisté pozval i Západ

Aktualizováno -
31. května 2022
10:49
Autor: ČTK - 
30. května 2022
18:45

Ukrajinským obráncům, kteří se vzdali ruským silám v mariupolských ocelárnách Azovstal, hrozí trest smrti. Podle agentury RIA Novosti to v pondělí uvedl ministr spravedlnosti samozvané Doněcké lidové republiky (DNR) Jurij Sirovatko. Na území ovládaném proruskými povstalci se podle něj nachází přes dva tisíce ukrajinských vojáků. Soud s obránci mariupolských železáren bude co nejotevřenější a budou na něj pozváni i zástupci zahraničních zemí včetně západních, sliboval v úterý šéf DNR Denis Pušilin.

„Rozhodne o nich soud. Za takové trestné činy je u nás v DNR nejvyšší forma trestu – trest smrti,“ řekl Sirovatko ruské televizní stanici Rossija-1 s tím, že všichni váleční zajatci z průmyslového komplexu Azovstal se nacházejí na území DNR. Podle něj jde o 2300 osob.

Vedení separatistické Doněcké lidové republiky již dříve uvedlo, že počítá s tím, že soud s obránci Azovstalu se bude konat v Mariupolu.

„Zajistíme, aby ten soud byl co nejotevřenější. Pozveme na něj zástupce mezinárodních organizací a cizích zemí včetně západních,“ sdělil v úterý Denis Pušilin v rozhovoru s televizí Rossija-24.

21:20
2. 5. 2024

„Vyzýváme naše partnery ze zemí světové většiny, aby projevili ostražitost a nenechali se zatáhnout do další protiruské provokace Kyjeva a Západu, které nejsou zaměřeny na mír, ale na pokračování konfrontace s Ruskem,“ zdůraznila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Rusko se podle ní nehodlá zúčastnit nejen summitu o Ukrajině ve Švýcarsku, ale ani dalších akcí, na kterých by se probíral mírový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, a to „ani v případě, že nás pozvou“.

20:03
2. 5. 2024

Státní agentura CzechTrade spustila novou službu s názvem Podpora ekonomické migraci, která má pomoci firmám se získáváním kvalifikovaných pracovníků ze zahraničí. Služba cílí na zaměstnance ze zemí zahrnutých v Programu kvalifikovaný zaměstnanec od ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) – tedy Filipíny, Srbsko, Černou Horu, Indii, Kazachstán, Gruzii, Arménii a Ukrajinu. Službu mohou firmy využívat od středy.

„Firmy mají často problém s tím, že potřebují zahraniční zaměstnance a neví, na koho se v dané třetí zemi obrátit, což je náplní naší nové služby. Zástupci zahraničních kanceláří CzechTrade disponují odbornými znalostmi daného trhu a kontakty na prověřené agentury nebo konzultační firmy,“ uvedl generální ředitel agentury CzechTrade Radomil Doležal.

„Čas a práci, kterou by tedy firmy strávily nad hledáním vhodných personálních agentur v teritoriu, vykryjí naši zástupci za ně, a firmy tak mohou mít jistotu, že jim bude doporučena prověřená personální agentura,“ doplnil.

19:23
2. 5. 2024

Rusko posílá rafinovanou ropu Severní Koreji v množství, které zřejmě přesahuje limit stanovený Radou bezpečnosti OSN. Dnes to řekl mluvčí Bílého domu pro otázky národní bezpečnosti John Kirby.

Agentura Reuters píše, že Kirby s tímto oznámením přišel den poté, co byla v důsledku ruského veta rozpuštěna expertní komise OSN, která monitorovala dodržování sankcí zavedených proti KLDR.

„Moskva vetovala pokračování mandátu komise a zároveň z přístavu Vostočnyj dodává rafinovanou ropu Severní Koreji,“ řekl Kirby.

Kompletní online

Strategicky položený Mariupol, kde před válkou žilo asi 450.000 obyvatel, byl dějištěm tvrdých bojů mezi ukrajinskými silami na jedné straně a ruskými vojáky a proruskými separatisty na straně druhé.

Poslední baštou ukrajinského odporu byly ocelárny Azovstal. Velitel pluku Azov, který se s příslušníky námořní pěchoty a dalšími ukrajinskými jednotkami podílel na jejich obraně, dne 20. května oznámil, že ukrajinské velení dalo vojákům v Azovstalu rozkaz boje ukončit.

Ruský nejvyšší soud bude koncem června rozhodovat o tom, zda Azov uzná za teroristickou organizaci. Podle RIA Novosti bude po rozhodnutí nejvyššího soudu případně moci být jakýkoliv příslušník pluku Azov stíhán jako spolupachatel teroristické organizace, za což v Rusku hrozí trest od 15 do 20 let vězení. V Rusku trest smrti neplatí, na povstaleckých územích na východě Ukrajiny ano.

Video  Smrtící déšť: Video ukázalo ostřelování mariupolských oceláren Azovstal  - Reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa