Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Peklo v Mariupolu: Rusové zničili kryt v ocelárnách Azovstal, bombardovali i nemocnici

Aktualizováno -
19. dubna 2022
22:35
Autor: ČTK, swp - 
19. dubna 2022
11:32

 Mariupolské ocelárny Azovstal jsou prakticky úplně zničené v důsledku ruského bombardování a ostřelování. Ukrajinští vojáci nyní z trosek vytahují přeživší, řekl rozhlasové stanici Radio Svoboda zástupce velitele ukrajinského pluku Azov Svjatoslav "Kalyna" Palamar. Současně slíbil, že vojáci budou bojovat až do posledního náboje. Ruská média tvrdí, že příležitosti opustit bojiště využilo asi 120 civilistů, kteří se až dosud ukrývali ve sklepích v okolí vstupu do ocelárny. Tato tvrzení nelze ověřit z nezávislých zdrojů. Ruské letectvo bombardovalo i sousední nemocnici, pod troskami se může nacházet až 300 lidí, včetně dětí, uvedla agentura Unian s odvoláním na ukrajinského poslance a podnikatele Serhije Tarutu. Poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko na sociálních sítích tyto zprávy popřel. 

„(Rusové) svrhávají supersilné bomby po celém závodu Azovstal. Pod troskami se nyní nachází velice mnoho lidí. Nevíme úplně, jaká je situace, ale Azovstal je rozbombardován a zničen prakticky úplně. Vytahujeme z trosek lidi,“ vylíčil v rozhlase Palamar podle listu Ukrajinska pravda. „Budeme bojovat. Použijeme každý zbývající náboj, ale vyzýváme vlast zachránit civilisty, raněné a odvézt těla,“ dodal.

Palamar podle deníku dodal, že v areálu oceláren byla zřízena improvizovaná nemocnice, kde se schovávají před nálety civilisté, včetně dětí.

„55. den války. Pokračují nálety na Azovstal silnými protibunkrovými bombami. Svět přihlíží vraždění dětí on-line a dál mlčí. Náboženští a světoví vůdci to mohou zastavit zorganizováním humanitárních koridorů. Jinak krev bude taky na jejich rukou,“ napsal poradce šéfa prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak na twitteru, kde zveřejnil i záběry dětí v krytech. Mariupolská radnice v pondělí uvedla, že v podzemních prostorách pod ocelárnami se skrývá více než tisícovka civilistů, připomněla agentura Reuters.

Ukrajinský poslanec a podnikatel Serhij Taruta dnes na facebooku tvrdil, že ruské letectvo svrhlo supersilnou bombu na nemocnici u oceláren Azovstal, kde pod troskami může být až 300 lidí, včetně dětí. Tuto zprávu ale vzápětí popřel poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko. Podle něj je sice Azovstal těžce bombardován, ale žádní civilisté se v okolí ocelárny ani v silně poničené nemocnici neskrývají a pochybné zprávy šíří politici, kterým jde o upoutání pozornosti k vlastní osobě.

Azovstal byl dosud pod kontrolou ukrajinských ozbrojených sil, zejména 36. brigády námořní pěchoty a pluku Azov, podotkl server britské veřejnoprávní stanice. Moskva už v neděli zbývající ukrajinské obránce Mariupolu vyzvala, aby složili zbraně a slíbila jim, že ušetří jejich životy. Ti však výzvu odmítli. Dnes z Moskvy zazněla podobná nabídka.

O prvním bombardování oceláren i třítunovými bombami podle agentury Interfax-Ukrajina dnes informoval také poslanec vládní strany Sluha národa Fedir Venislavkyj z branného a bezpečnostního výboru.

Ukrajinské úřady v pondělí uvedly, že v podzemních úkrytech pod rozsáhlým metalurgickým závodem se před ostřelováním a leteckými útoky ukrývá nejméně 1000 civilistů. „Podle informací obránců města zůstávají v prostorách a sklepeních závodu občané, kteří nechtějí odejít, protože jejich domy byly zničeny a nechtějí být posláni do filtračních táborů a Ruské federace. Jsou mezi nimi ženy, děti a staří lidé,“ citovala dnes agentura Unian ukrajinskou ombudsmanku Ljudmylu Denisovovou.

Podle mariupolské radnice se na území města nacházejí čtyři „filtrační tábory“, kde jsou obyvatelé Mariupolu drženi před deportací do Ruska, píše agentura Unian, podle níž ruské síly údajně takto nyní zadržují přes 20 000 lidí. Zástupce proruských separatistů Basurin přítomnost civilistů v Azovstalu podle agentury TASS popřel.

Ukrajina rovněž viní ruské síly, že na podnik shazují těžké bomby. Poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko uvedl, že okupační síly útočí na Azovstal vysoce výkonnými pumami a s pomocí dělostřelectva a tanků pokračují v „chaotických“ úderech na obytný Levobřežní okres ve městě.

Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková vyzvala ruské úřady, aby dnes umožnily humanitární koridor z Mariupolu do Berďansku pro civilisty.

Ruské jednotky obléhají Mariupol od začátku března a většinu města a jeho bezprostředního okolí mají zřejmě pod kontrolou. Ukrajinské jednotky uvězněné ve zdevastovaném městě se však podle dřívějších informací stanice CNN drží navzdory drtivé přesile - nacházejí se ovšem už jen v ostrůvcích odporu a jejich počet je nejasný. Místní úřady odhadují, že kvůli ruskému bombardování a bojům zemřelo v Mariupolu nejméně 21.000 obyvatel. Před počátkem invaze 24. února ve městě žilo 400.000 obyvatel.

16:04
Dnes

Rusko se připravuje na novou ofenzivu a útoky na ukrajinskou železniční síť se snaží paralyzovat vojenské dodávky včetně západní pomoci. Agentuře AFP to dnes řekl nejmenovaný vysoce postavený ukrajinský představitel den poté, co Rusko zasáhlo železniční infrastrukturu ve třech ukrajinských regionech. Útoky v Doněcké a Charkovské oblasti dnes potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

„Jsou to klasická opatření před ofenzivou,“ uvedl pod podmínkou anonymity vysoce postavený zdroj ukrajinských bezpečnostních složek. Cílem je podle něj znemožnit Kyjevu dodávat na frontu vojenské vybavení, které Ukrajině mimo jiné poskytují západní spojenci.

15:51
Dnes

Ukrajina potřebuje od svých spojenců další prostředky protivzdušné obrany, zdůraznil dnes na virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury AP řekl, že Ukrajina potřebuje k ochraně svých měst alespoň sedm amerických komplexů Patriot a příslušné střely.

„To je to, co nyní může a mělo by zachraňovat životy,“ prohlásil prezident země, která se už déle než dva roky brání ozbrojené agresi sousedního Ruska. Podle agentury Reuters také uvedl, že jen v letošním roce Rusko zaútočilo na Ukrajinu už 9000 leteckými naváděnými pumami. „Musíme mít možnost sestřelovat bojové letouny, aby se nepřibližovaly k našim pozicím a hranicím,“ sdělil.

15:27
Dnes

Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.

„Dnes ty stejné tanky, které sledovali naši otcové a dědečkové v ulicích Budapešti a Prahy, zabíjí lidi na Ukrajině,“ uvedl šéf české diplomacie. „Scenérie se mění, ruská imperiální krutost pokračuje,“ doplnil. Cílem Ruska je podle něj zničit Ukrajinu a přizpůsobit ji vlastnímu brutálnímu stylu myšlení. „Je to o rozvrácení naší části Evropy,“ konstatoval Lipavský.

Zobrazit celý online

Video  Ruská armáda bombardovala porodnici v Mariupolu  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa