Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putin separatistům přiznal celou Doněckou oblast včetně území, která nekontrolují

Aktualizováno -
22. února 2022
21:01
Autor: ČTK - 
22. února 2022
15:50

Rusko uznalo povstalecké republiky v Donbasu na východě Ukrajiny v hranicích stanovených jejich ústavami, což odpovídá celé Doněcké a Luhanské oblasti. Vyplývá to z dnešního prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina před novináři. Většinu tohoto území ovšem nyní kontroluje Kyjev. Mírové dohody z Minsku, které měly urovnat konflikt mezi separatisty a prozápadní vládou v Kyjevě a které stanovovaly stávající hranice povstaleckých republik, podle Putina již neplatí, za což podle něj nese vinu Kyjev.

„V jakých hranicích budeme uznávat tyto republiky? Ale my jsme je už uznali, a to znamená, že jsme uznali všechny jejich základní dokumenty, včetně ústav. A v ústavách jsou zapsány hranice v rámci Doněcké a Luhanské oblasti v době, kdy byly součástí Ukrajiny,“ řekl Putin.

Podle Putina se veškeré sporné otázky mají vyřešit dialogem mezi Kyjevem a vedením donbaských republik. Kyjev dosud odmítal přímá jednání s vůdci separatistů, které označoval za „loutky Moskvy“. Povstalecké republiky ukrajinské vedení považuje za „Ruskem dočasně okupovaná území“, podobně jako anektovaný Krym.

Vůdce separatistické Doněcké lidové republiky (DLR) už dříve řekl, že Rusko uznalo její nezávislost v hranicích celé Doněcké oblasti, tedy včetně území, které separatisté nyní nekontrolují. Informovala o tom agentura Reuters. „Otázka hranic není jednoduchá, rozhodne se o ní později,“ před několika hodinami Denis Pušilin ruské státní televizi.

Vůdce Luhanské lidové republiky se zatím k této věci nevyjádřil. Pušilin podle ruských agentur také nevyloučil, že Doněck požádá Rusko o vojenskou pomoc na základě dohod, které Moskva uzavřela s „lidovými republikami“.

„Je třeba si uvědomit fakt, že ne všechna naše území kontrolujeme. Není to jednoduchá otázka a bude vyřešena později. Jak a co může taková či jiná řešení ovlivnit, ukáže čas a přirozeně stanovisko ukrajinské strany,“ citovala vůdce povstalců v Doněcku agentura Interfax. Na upřesňující otázku, zda se Doněck chystá vybojovat území, které nyní nekontroluje, Pušilin odpověděl, že by tak silně nepředbíhal dopředu a postupoval by po etapách. Dodal, že nevidí ze strany Kyjeva kroky k přerušení snah ovládnout region násilím.

Rusko uznalo nezávislost Doněcké lidové republiky v hranicích celé Doněcké oblasti, tedy včetně území, které separatisté nyní nekontrolují. Rusko uznalo nezávislost Doněcké lidové republiky v hranicích celé Doněcké oblasti, tedy včetně území, které separatisté nyní nekontrolují. | Blesk

Doněcká a Luhanská oblast leží na samém východě Ukrajiny a dohromady mají zhruba 53.000 kilometrů čtverečních, což odpovídá asi 70 procentům rozlohy Česka. Proruští separatisté ovládají přibližně třetinu tohoto území. Zbytek – včetně strategicky významného přístavního města Mariupol – je pod kontrolou ukrajinských vládních sil.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí podepsal výnosy uznávající nezávislost obou separatistických republik. Z vyjádření ruských představitelů však doteď nebylo jasné, zda Moskva uznala jejich svrchovanost v současných hranicích území ovládaných separatisty nebo v administrativních hranicích celých ukrajinských oblastí, z nichž většinu má nadále pod kontrolou Kyjev.

Náměstek ruského ministra zahraničí Andrej Rudenko dnes řekl, že Rusko uzná obě „lidové republiky“ v rámci hranic, v nichž úřady těchto republik mají pravomoc. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov poté na tiskové konferenci uvedl, že tomu tak bude v rámci hranic, ve kterých se prohlásily republikami: „V hranicích, ve kterých existují a byly vyhlášeny,“ opakoval Peskov vytrvale na dotazy novinářů, kteří se snažili získat podrobnější vyjádření.

Putin se současně vyslovil pro demilitarizaci Ukrajiny, která by se v ideálním případě sama zřekla ambicí vstoupit do NATO a stala se neutrální. „Po zuby ozbrojená země s jadernými ambicemi je naprosto nepřijatelná,“ řekl Putin před novináři. Od Kyjeva také požadoval, aby se smířil s anexí Krymu.

Video  Ruský konvoj pod rouškou noci vyrazil do Doněcku.  - Reuters
Video se připravuje ...

Lomikel ( 22. února 2022 22:33 )

pokroku, požádej pana doktora o jeden skotskej střik navíc...

Lomikel ( 22. února 2022 22:31 )

No vida, jak se Puťkovi daří.
První etapa prošla charašó.
Druhá etapa uznání=zabavení Záporoží a Chersonské oblasti bude následovat za nějaký ten čas..
To už EU a USA dojdou sankce, takže uznají Puťkovi fšecko.
Akorát Fiala s Lipánkem a Surikatou budou blábolit a žvanit nesmysly.

rudy_hnis ( 22. února 2022 19:22 )

Po Babišovi zbyl bilionový dluh, který nikdo do pořádku nedá. Prostě bude inflace a šílené zdražování.

levicove-smegma ( 22. února 2022 19:20 )

Ze včerejšího hodinového projevu soudruha Putina:
Luhansko a Donbas jsou nezávislé republiky.
Ukrajina není nezávislá republika, ale součást Ruska.

_KuSuS ( 22. února 2022 18:52 )

Ať žije svoboda slova na bulvárním Blesku!

Zobrazit celou diskusi