Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rusové nastražili bombu do krabice od mléka: Otevřela ji ukrajinská babička!

Autor: rix, ČTK - 
27. dubna 2022
10:37

Jen o vlásek unikla smrti ukrajinská babička z okupovaného Chersonu. Když Rusové zřídili poblíž jejího domova kontrolní stanoviště, kde měli rozdávat humanitární pomoc, došla si pro tašku s jídlem, kde bylo i mléko. Když ho otevřela, zůstala jako opařená. V kartonové krabici byl nastražen vlasec s výbušninou! Není to přitom poprvé, co okupanti nastražili bomby nic netušícím civilistům pod ruce. 

O šokujícím zážitku informoval ženin syn. „Moje matka si všimla, že s mlékem není něco v pořádku, jakoby z něj už někdo pil,“ uvedl. Když společně víko odšroubovali, nevěřili vlastním očím. Uvnitř byla podomácku vyrobená výbušnina, která měla po otevření nápoje vybuchnout. Jenom zázrakem se tak nestalo. 

Jak uvedl deník Daily Mail, syn svou maminku důrazně varoval, aby si od Rusů nic nebrala. Ti sice místním prodávají výrobky vyrobené na Ukrajině, ale mléko s bombou určitě mezi tradiční ukrajinské artikly nepatří. Nejde přitom o jediný případ, kdy okupanti nechutně připravili „překvapení“ pro nic netušící civilisty. 

Ačkoli Rusové z mnoha oblastí Ukrajiny ustoupili, jelikož soustřeďují své síly na dobytí východu země, civilistům umístili v opuštěných oblastech nastražené bomby a granáty. Ti se teď u sebe doma doslova bojí otevřít lednici nebo šuplík.

„Nechtěl jsem to ukazovat, ale musím. Rusové nastražují granáty v domech civilistů,“ zlobil se na twitteru James Vazquez. „Vytáhnou pojistku na granátu, vloží ho do sklenice a přivážou k rukojeti, takže když otevřete, vybuchne to,“ popsal nechutnou strategii. „Je to čiré zlo,“ dodal. 

Pochybné referendum?

Ukrajinská armáda a ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová dříve varovaly, že se Rusové chystají v Chersonu uspořádat referendum o vzniku nové odštěpené republiky po vzoru dvou proruských separatistických útvarů na východě země - Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky.

Podle dřívější zprávy agentury Ukrinform Rusové v Chersonské oblasti blokují koridory pro dodávky potravin a léků a evakuaci a unášejí aktivisty a regionální politiky a poslance.

10:38
Dnes

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:37
Dnes

Ruské ostřelování téměř dvou desítek obcí v Chersonské oblasti a také samotného Chersonu si vyžádalo tři zraněné, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasáhla obytné čtvrti, konkrétně poškodila dvě výškové budovy, osm soukromých domů, vysokoškolské zařízení a objekt kritické energetické infrastruktury.

Zobrazit celý online

Video  Rusové nastražili granáty všude, kde jen mohli.  - Twitter
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa