Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ošetřovatelé se snažili zachránit tisíce zvířat v ekoparku: Rusové je zastřelili!

Autor: pma - 
26. dubna 2022
18:57

V minulém týdnu Ekopark Feldman v ukrajinském Charkově na svém facebookovém profilu zveřejnil smutnou zprávu. O život přišli dva ošetřovatelé, které zastřelili ruští vojáci.

Chtěli jen chránit a krmit zvířata, přesto zaplatili životem. Ruští vojáci neměli slitování se dvěma ošetřovali v ukrajinském Ekoparku Feldman v Charkově. „Obdrželi jsme potvrzení, že dva naši zaměstnanci, kteří se ztratili začátkem března, zemřeli,“ sděluje na videu majitel ekoparku Oleksandr Feldman.

Když válka na Ukrajině koncem února začala, dva ošetřovatelé v ekoparku zůstali, aby mohli hlídat a krmit zvířata. 7. března se do parku vrátil zbytek zaměstnanců i s jeho majitelem, dva spolupracovníky ale nemohli najít. „Dlouho jsme je hledali, pomáhala nám i policie. Až do poslední chvíle jsme doufali, že se jim nic zlého nestalo a byli schopni přežít,“ popsal Feldman.

V minulém týdnu ředitel ekoparku ale dostal informaci, že těla dvou ošetřovatelů byla nalezena v zadní části parku. Podle důkazů byli pracovníci v místnosti zabarikádovaní a střelbě ruských okupantů se bránili. „Věříme, že ty zrůdy, které se toho dopustily, budou definitivně potrestány!“ dodal zdrcený majitel.

Ekopark Feldman je jeden z nejstarších na Ukrajině, založen byl už v roce 1895. Před válkou byl domovem téměř sedmi tisíc zvířat, včetně ohrožených druhů, a hrál zásadní roli v jejich ochraně. Během války přišel ale park dle odhadů o stovky živočichů a další kvůli nedostatku materiálu, jídla a vhodného zázemí budou muset ošetřovatelé zřejmě utratit.

Navzdory stále pokračujícímu ostřelování Charkova se ekopark snaží zvířata zachránit a dostat do bezpečí. Pro mnoho exemplářů byl zařízen převoz do jiných zoologických zahrad v zemi. Mimoto se snaží pracovníkům ekoparku pomáhat i místní obyvatelé, kteří nosí jim jídlo či zásoby zdravotnického materiálu.

14:28
Dnes

Slovenská občanská sbírka na podporu iniciativy české vlády ohledně nákupu munice pro Ukrajinu zatím neskončí, byť její organizátoři vybrali již více než 3,5 milionu eur (88,5 milionu korun). To je zhruba třiapůlnásobek původně plánované částky. Na tiskové konferenci to dnes oznámili organizátoři sbírky, kteří spolupracují s českým Nadačním fondem pro Ukrajinu. Ten prostřednictvím svého projektu Dárek pro Putina a ve spolupráci s českým ministerstvem obrany a ukrajinskou ambasádou v Praze již připravuje nákup munice.

12:57
Dnes
!

Europoslanci dnes schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, zároveň ale i ochranu zemědělců v Evropské unii. Dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bude i nadále pokračovat bez cel a kvót, budou ale platit určitá omezení. Právě ta mají podpořit unijní farmáře, kteří již několik měsíců protestují v mnoha zemích sedmadvacítky. Nově bude například platit, že pokud dovoz některých produktů z Ukrajiny překročí určité objemy, EU na ně znovu zavede cla.

Návrh podpořilo 428 europoslanců, 131 jich bylo proti a 44 se zdrželo hlasování.

12:11
Dnes

Ukrajina přestala poskytovat konzulární služby ukrajinským občanům v branném věku, kteří pobývají v zahraničí. Výjimkou budou ti, kteří se budou chtít vrátit do země, sdělilo dnes agentuře Reuters ministerstvo zahraničí v Kyjevě. Šéf ukrajinské diplomacie v této souvislosti uvedl, že pobyt v zahraničí nezbavuje muže jejich povinností vůči vlasti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týden podepsal nový zákon, který mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi v plném rozsahu. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Zobrazit celý online

Video  Mariupol padl. Ruští hackeři útočí na Česko. A Harry urazil otce i bratra!  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

 

 

 

Video se připravuje ...
Další videa