Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Denně vypiju 6 piv, jsem alkoholik? Může covid za poruchy erekce? Odpovědi odborníků Blesku na psychické zdraví

/
  • Podívejte se na nejzajímavější odpovědi Odborníků Blesku na telefonu. Radili s duševním zdravím, sexualitou, závislostmi.
    27. dubna 2022 ● 05:00

    Bojím se války na Ukrajině. Maminka začala pít. Syn má sebevražedné myšlenky. Mám strach, že dceru šikanují. Po covidu mě přešla chuť na sex. Nemohu se srovnat se smrtí manželky... Češi otevřeli svá bolavá srdce Odborníkům Blesku.

    Ti celé dvě hodiny odpovídali, radili a doporučovali. Všichni se shodli, že poslední dva roky přinesly nové problémy. Lidí a bohužel i dětí s psychickými potížemi mnohonásobně přibylo. Viník je jasný – pandemie a válka na Ukrajině. Přečtěte si ty nejzajímavější otázky a odpovědi.

    Odborníci Blesku na telefonu radili volajícím. Pomáhali s psychickými problémy, sexualitou, závislostmi a dalšími tématy.
    Autor: Tonda Tran

  • 1.

    Každý desátý dospělý řeší problém s alkoholem

    Odpovídal: prof. PhDr. Michal Miovský, přednosta Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN

     

    Moje sedmnáctiletá dcera velice prožívá válku na Ukrajině. V poslední době je skleslá, smutná, ale občas jakoby jí něco zvedlo náladu. Mám podezření na nějaké drogy. Jak to poznám a jak s ní o tom promluvit?

     

    V 17 nejsou rychlé změny nálady až takovou výjimkou a způsobů, jak se teenager vyrovnává se složitějšími situace je mnoho a toto objevování dospěláckého světa a jeho problémů není snadné. V této situaci je kritické to, jak dobrý vztah a komunikaci spolu ve skutečnosti máte a co víte o jejím světě. Začátek je tedy jasný – mluvte spolu o celé situaci a zkuste nejdříve zjistit více o tom, co ji zneklidňuje a čeho se bojí. Dokud s vámi mluví, je to dobré. Snažte se projevit lidský a rodičovský zájem a poslouchat ji. A samozřejmě si přitom zkuste co nejvíce všímat kontextu a rovnat si to, co víte o tom, jak tráví čas a s kým. Za jakých okolností se děje ono »jakoby jí něco zvedlo náladu« a jak tyto situace vypadají, co jim předchází, co se děje pak atd.

     

    Obvinit potomka z užívání drog již není triviální věc a je to velmi citlivé. Současná situace je složitá pro všechny a sotva se covid začal klidnit, nastoupila válka na Ukrajině. Mnoho dospívajících to doslova »natahuje« a těžce to nesou. Začněte skutečně spíše velmi v klidu a maximálně přirozeně a až v dalším průběhu zkuste zvážit, zda je to na odbornou pomoc, nebo zda prostě dcera nyní nepotřebuje trochu více vašeho času a zájmu a mít s kým sdílet své obavy a úzkosti. 

     

    Je mi 45 let a stydím se za to, že poslední dobou hodně piju a nemám vůli ubrat. Začalo to v pandemii, pokračuje to i teď. Popíjím sama doma. Nikdo to neví, ale mám strach, že mi to ničí zdraví. Kam se mohu obrátit a jaké jsou objednací termíny? A je to anonymní?

     

    Prvním krokem je váš pokus stabilizovat to alespoň na spotřebě, kde jste nyní, a pokusit se zabránit dalšímu nárůstu. Současně doporučuji se rovnou objednat na vyšetření a požádat o pomoc. Některé služby anonymně poradenství nabízejí, zdravotnická zařízení ale nikoli. Samozřejmě např. privátní poskytovatelé mají obvykle nastavenou úroveň ochrany soukromí výše. Nicméně zcela anonymní jsou v tomto smyslu pouze nízkoprahová centra, nikoli léčebné zdravotnické ambulance.

     

    Nežijeme ale v době, kdy tyto diagnózy jsou společensky takovým velkým problémem. Okolo vás tento problém řeší každý desátý dospělý člověk. Ovšem proto je problém s  objednávacími časy. Může to být i měsíc, dva nebo tři. Jsou místa, kde specialista bohužel dostupný není vůbec a může to být i na delší cestování k němu.

    Mám kamarádku a ta se dramaticky rozvádí. Myslím, že proto pije. V dechu nic necítím, ale ona se chová zpomaleně, mluví divně. Poraďte, jak jí mohu pomoci?

     

    Pokud někteří pijí opatrně, případně kombinují alkohol s léky, nebo zneužívají čistě a pouze léky, pak to nemusí být snadno rozpoznatelné. Vodka cítit např. není a obecně je dobré dávat pozor na rychlé soudy – současně skutečně může na místo alkoholu používat léky a ty cítit nejsou samozřejmě vůbec. Pokud jste opravdu dobré kamarádky a můžete si to dovolit, pak to nejlepší, co můžete udělat, je vzít ji na kafe nebo na večeři a prostě s ní o tom mluvit, nabídnout jí pomoc, projevit podporu a sounáležitost.

     

    Rozvod je hodně těžké období a zejména ženy jej obvykle nesou velmi těžce. Zásadní je v těchto chvílích být tím, kdo vyslechne či prakticky pomůže a podpoří – pokud o to kamarádka bude stát. Samozřejmě, že pokud se jí to již vymklo z ruky a skutečně situaci řeší léky nebo alkoholem nebo obojím, pak je na místě nabídnout třeba pomoc s vyhledáním odborné pomoci a doprovodu tam – ono to poprvé nemusí být vždy tak jasné a snadné a třeba jen to, že ji tam odvezete a počkáte na ni, může být skvělá pomoc.   

    Manželka tvrdí, že jsem alkoholik. Každý večer vypiju 6 piv. Jaké množství alkoholu z člověka dělá alkoholika? A jak je to u žen?

    Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

    Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Dnešní horoskopy