Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Anorexie, mučení, brutální znásilnění i pokusy o sebevraždu: Nela Moravcová (†31) si v životě prošla peklem, s krutým osudem bojovala!

  • Autor: jel - 
    27. 4. 2022
    05:00

    V pondělí oznámila rodina Nely Moravcové na sociálních sítích tragickou zprávu. Nela nečekaně ve svých jednatřiceti letech zemřela po krátké nemoci. Mladá žena si za svůj život prošla peklem, ale s krutým osudem se neustále snažila bojovat, ač to pro ni bylo neuvěřitelně těžké. Už jako teenagerka se potýkala s poruchou příjmu potravy, ta se jí později vrátila a v roce 2017 ji brutálně mučil a znásilnil její soused Jiří Meindl. Svůj život chtěla vzdát a po skoku z okna skončila na vozíčku. O svých obrovských traumatech otevřeně mluvila a věřila, že se díky rehabilitacím znovu postaví na nohy.

  • 1.Brutální útok souseda

    Nelu Moravcovou její soused hodinu brutálně znásilňoval, řezal, bil a škrtil. Nelu Moravcovou její soused hodinu brutálně znásilňoval, řezal, bil a škrtil. | Donio.cz

    Vystudovanou fotografku Nelu potkala opravdu strašná věc 28. listopadu 2017. V bytě v pražských Holešovicích ji brutálně napadl její soused Jiří Meindl. Ten ji hodiny bil, mučil a znásilňoval. Útok agresora přežila jen s obrovským štěstím, zanechal ji ale neuvěřitelné trauma, o kterém se nakonec po letech rozhodla promluvit.

    Meidl ji ohrožoval 21centimetrovým nožem, který ji držel pod krkem a dotáhl ji do svého bytu. Tam pro Nelu začalo naprosté peklo. „V době, kdy mě znásilňoval pěstí do obou intimních otvorů, kde jsem měla i řezné rány nožem, kdy mě mlátil a škrtil hlava nehlava, tak jsem si stále opakovala ,Nelo, ještě ne… ještě nemůžeš odejít, ještě jsi tu nesplnila vše, co potřebuješ.',“ popsala v minulosti otřesný zážitek. Právě myšlenky na to, že ještě nechce zemřít a na její blízké jí zřejmě zachránily život.

    Neustále bojovala a volala o pomoc až její volání nakonec zaslechl soused a zavolal policii. Mladá žena skončila na oddělení ARO ve Vojenské nemocnici, utrpěla opravdu vážná zranění a byla v umělém spánku.

    Už dříve trestaný Meidl byl nakonec odsouzen ke dvaceti letům za mřížemi a měl zaplatit odškodné 1,5 milionu korun. Ve věznici ale nepracuje a tak nemá vyměřenou částku z čeho zaplatit.

  • 2.Pokus o sebevraždu

    Nelu Moravcovou její soused hodinu brutálně znásilňoval, řezal, bil a škrtil. Nelu Moravcovou její soused hodinu brutálně znásilňoval, řezal, bil a škrtil. | Donio.cz

    Otřesný zážitek se vážně podepsal na psychickém stavu mladé ženy. Přestože se snažila se s neuvěřitelnými hrůzami vyrovnat, posttraumatický stres ji bohužel dohnal. V zoufalé situaci neviděla jiné východisko a měla pocit, že již nedokáže bojovat. 

    „Nevěděla jsem, co mám jiného dělat, komu se svěřit, jak si pomoci, i když jsem se snažila a dělala jsem pro to úplně všechno,“ popsala, co ji dohnalo k hroznému rozhodnutí. V prosinci 2019 Nela vyskočila z okna ve 4. patře.

    Naštěstí přežila, ale způsobila si opravdu vážná zranění - natržené vnitřní orgány, velké krvácení do břicha, zlomená páteř na dvou místech a rozdrcená pánev. . V nemocnici strávila rok, podstoupila několik operací a skončila na invalidním vozíku.

  • 3.Anorexie

    Kost a kůže, tak Nela v době své anorexie vypadala. Kost a kůže, tak Nela v době své anorexie vypadala. | archiv Nely Moravcové

    S poruchou příjmu potravy, vážným psychickým onemocněním, se Nela potýkala už ve čtrnácti letech. „Najednou jsem měla hlas v hlavě, který mi říkal, co mám dělat. Pamatuju si, že jsem schovávala litrové lahve pod postel, abych to ráno vypila, než mě máma půjde vážit,“ řekla v minulosti, jak se tehdy cítila. 

    Později se jí bohužel zřejmě následkem prožitého traumatu znovu mentální anorexie vrátila. Opět ji hlas v hlavě nutil myslet si, že je slabá a zbabělec. Ignorovala pocity hladu a byla vyhublá na kost. Oblékla velikost pro dvanáctileté děti. 

    „Ignorovala jsem pocity hladu, křeče v břiše, kdy jsem se bolestí svíjela v klubíčku na posteli. Ale bylo mi to jedno. Všechno bylo jedno, když anorexie byla ve vůdčím postavení,“ popsala mladá žena ve své knize svůj těžký boj s vážnou psychickou nemocí.

  • 4.Nové bydlení

    Nela Moravcová Nela Moravcová | archiv Nely Moravcové

    Přes utrpení, které v životě Nelu potkalo, se fotografka i nadále snažila a bojovala. Toužila po bezbariérovém bydlení. V bytě, kdy žila předtím, se totiž na vozíčku velmi složitě dostávala do výtahu. Její přítel ji musel držet pokaždé zvednuté nohy. 

    Vznikla pro ni sbírka na platformě Donio a v ní se vybralo neuvěřitelných 2 878 976 korun za pouhý měsíc a půl. Nela si tak mohla zařídit vytoužené bydlení a zahájit nutné rehabilitace. Doufala, že se díky nim postaví znovu na nohy. 

    V listopadu 2021 podepsala smlouvu na nový byt a věřila, že to pro ni bude nový začátek.

  • 5.Další pokus o sebevraždu

    Nela Moravcová Nela Moravcová | archiv Nely Moravcové

    Prožité trauma a psychické problémy se bohužel po nějaké době znovu ozvaly a Nela se znovu pokusila vzít si život. Měla strach a rozhodla se spolykat léky na spaní.

    „Všechno jsem to vysypala na čisté povlečení, vůbec jsem nepočítala, kolik čeho a po hrstech jsem to do sebe sázela. A teď nastal ten pocit… Co když tohle už nedám? Co když tohle je konec? Fakt to chci? Nemám pro co žít,“ popsala pro Blesk zoufalý pocit mladá žena. Měla prý strach, ale záchranku si sama nezavolala, řekla, že byla nejspíš smířená. 

    Skončila na JIP a následně na psychiatrii. Později sama přiznala, že ji k pokusu zřejmě dohnala zanedbaná péče o psychické zdraví a hned si začala shánět psychoterapeutickou pomoc. 

  • 6.Věřila, že bude chodit

    Nela Moravcová na rehabilitaci. Nela Moravcová na rehabilitaci. | archiv Nely Moravcové

    Nela si prošla skutečným peklem a i přes prožité trauma a psychické problémy byla velmi statečná. Věřila, že se jednou znovu postaví na nohy a proto pro ni vznikla další sbírka na její nákladné rehabilitace.

    Díky nim se mohla podle lékařů znovu na vlastní nohy postavit už za rok, proto je rozhodně nechtěla ukončit. „Sice s pomocí ortéz nebo chodítka, ale budu schopná být zase v jiné poloze než vleže. Vím, že se asi nevyhnu ani operaci achillových šlach, ale věřím, že se na své nohy sama postavím,“ uvedla v lednu.

    Bohužel i přes všechno prožité si lidé na sociálních sítích dovolili statečnou Nelu kritizovat. Kromě cvičení se přitom Nela snažila věnovat i mnoha dalším projektům. Po začátku ruské invaze na Ukrajinu, která ji také velmi zasáhla, začala s projektem „Ukrajina srdcem“, kdy měla v plánu fotit Ukrajince žijící v Praze. Fotografie plánovala vydražit a peníze zaslat na pomoc Ukrajině.

  • 7.Nečekaná smrt

    Nela Moravcová Nela Moravcová | archiv Nely Moravcové

    Zprávu o smrti mladé Nely zveřejnila rodina v pondělí 25. dubna. „Se zármutkem oznamujeme, že nás v pátek 22. dubna 2022 ve večerních hodinách, po krátké a intenzivní nemoci, opustila Nela. Prosíme o tichou vzpomínku a respekt k soukromí truchlící rodiny a nejbližších,“ napsali blízcí na sociální síti. 

    Podle informací webu Extra.cz měla Nela před smrtí podstoupit amputaci nohy a zemřít na celkovou sepsi organismu.

    Potřebujete pomoc?

    Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí: 116 111 nebo v Centru krizové intervence: 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop a zdarma.

    Jestliže řešíte akutní problém související s poruchou příjmu potravy nebo se chcete jen poradit či zeptat, volejte na Linku Anabell:  774 467 293. Více informací ZDE.

    Video  Blesk Podcast: »Hraničářka« Anetka (†20) spáchala sebevraždu. Její maminka žila ve strachu z nejhoršího  - Jiří Marek
    Video se připravuje ...