Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Šéf OSN zasedl s Putinem k dlouhému stolu. Notovali si o evakuaci civilistů z Mariupolu

Aktualizováno -
26. dubna 2022
20:53
Autor: ČTK, Mii - 
26. dubna 2022
19:57

OSN má maximální zájem na vyhlášení příměří na Ukrajině v nejbližší době, uvedl dnes generální tajemník OSN António Guterres v Moskvě. Guterres v ruské metropoli za slavným dlouhým stolem jednal mimo jiné s prezidentem Vladimirem Putinem. Ten podle OSN „v podstatě“ souhlasí se zapojením organizace a Mezinárodního výboru Červeného kříže do evakuace civilistů z mariupolských oceláren Azovstal.

„Navazující diskuze povede úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (UNOCHA) s ruským ministerstvem obrany,“ sdělil po jednání Putina s Guterresem mluvčí OSN Stéphane Dujarric.

Putin dnes ale zároveň ze zapříčinění zoufalé situace v Mariupolu obvinil ukrajinskou stranu. Ukrajinské vojáky vyzval, aby propustili civilní obyvatele z Azovstalu, „pokud tam civilisté jsou“.

„Nejjednodušší, co lze udělat, je tyto lidi propustit. Co může být jednodušší?“ prohlásil Putin. Zopakoval také dřívější tvrzení Moskvy, že boje v Mariupolu ustaly. Ukrajina ale tvrdí, že Rusko dál na Azovstal útočí.

Moskva v minulých dnech opakovaně ukrajinské vojáky v ocelárnách vyzývala, aby složili zbraně, čímž podmiňovala evakuaci civilistů. Ukrajinská strana ale ruská ultimáta zatím odmítala, Moskva tak ze selhání snah o přesun civilistů viní Kyjev. Ukrajina však tvrdí, že sliby Moskvy o dočasném příměří po dobu evakuace nejsou solidní, protože ruští vojáci v minulosti opakovaně na civilisty přesouvající se do bezpečí útočili.

Obviňování NATO

Guterres dnes jednal také s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem„Máme maximální zájem, aby vznikly podmínky pro efektivní dialog, pro co nejrychlejší klid zbraní a nastolení míru,“ prohlásil tajemník podle agentury TASS po schůzce. „Situace okolo Ukrajiny se stala katalyzátorem četných problémů, které se v posledních desetiletích hromadily v euroatlantickém prostoru,“ prohlásil šéf ruské diplomacie.

Lavrov generálnímu tajemníkovi řekl, že situace na Ukrajině je důsledkem neomezeného rozšiřování Severoatlantické aliance, a ujišťoval, že Rusko má zájem o spolupráci OSN při pomoci civilnímu obyvatelstvu.

„Jsme velice vděčni generálnímu tajemníkovi a jeho týmu za pochopení, že je nezbytné posuzovat situaci na Ukrajině a okolo ní nikoliv izolovaně od procesů a tendencí na světové scéně, které ne vždy odpovídají principům zakotveným v Chartě OSN,“ prohlásil.

Stále čekáme na ukrajinskou odpověď, prohlásil Lavrov

Lavrov tvrdil, že Rusko má zájem na diplomatickém řešení konfliktu prostřednictvím rozhovorů s Ukrajinou, ale na nějaké zprostředkování v rozhovorech je podle něj příliš brzy. Zapochyboval, zda rozhovory dospějí k nějakému výsledku, pokud se Ukrajina bude dále držet své linie. Rusko prý stále čeká na ukrajinskou odpověď na své návrhy, které byly předány před deseti dny, dodal.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Rusko zaútočilo na Ukrajinu 24. února, čímž rozpoutalo největší pozemní konflikt v Evropě od konce druhé světové války. Agresi odůvodnilo snahou o „denacifikaci“ Ukrajiny. Boje si podle odhadů vyžádaly už desítky tisíc mrtvých, ruským silám se ale nepodařil záměr rychle obsadit metropoli Kyjev.

Guterres má poté z Moskvy přes Polsko zamířit do Kyjeva, kde se má setkat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ten už program cesty generálního tajemníka OSN kritizoval: „Válka je na Ukrajině, v ulicích Moskvy nejsou žádná těla. Bylo by logické jet nejprve na Ukrajinu, podívat se na tamní lidi, na důsledky okupace,“ uvedl v sobotu ukrajinský prezident.

Video  Ocelárny Azovstal: Klíčové místo odporu v Mariupolu  - Reuters/ Ria Novosti
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa