Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rusko může kdykoli zaútočit na NATO, varuje poradce vlády. Putin chce stopnout zbraně pro Ukrajinu

Autor: tsv - 
21. dubna 2022
05:00

Rusko by podle bývalého britského velitele bezpečnosti a současného poradce tamní vlády mohlo zaútočit na vojenské základny Severoatlantické aliance (NATO), na konvoje směřující na Ukrajinu a dodavatele vojenské techniky. Je možné, že se čím dál tím zoufalejší prezident Vladimir Putin takto pokusí zastavit příliv zbraní do okupované země, uvedl. Ukrajinský prezident prohlásil, že Rusko nesmí získat ani část území východního Donbasu.

Peter Ricketts varoval před rostoucí zoufalostí Putina, v záchvatu paniky by podle něj mohl začít útočit na území i občany NATO. Varoval před ostřelováním vojenských základen aliance a dodal, že v bezpečí nejsou ani asistenční konvoje, které na Ukrajinu dováží zbraně a zásoby ze Západu.

Ricketts se obává, že se z konfliktu stane „vyhrocená patová situace, kdy Rusko získá kontrolu nad velkou částí území“ a Ukrajina nadále nebude ochotná přijmout ruské diplomatické podmínky ukončení sporu, řekl pro server BBC. Uvedl, že válka může trvat dlouhé roky a stane se „otevřenou ránou středu Evropy“.

„Předpokládám, že prezident Putin chce, abychom se báli toho, že možná bude chtít na Ukrajinu použít jadernou zbraň, což by znamenalo obrovskou eskalaci a zajistilo by kompletní izolaci Ruska od světa,“ pokračoval odborník. „Pravděpodobněji se ale podle mě snaží najít způsob, jak zabránit nebo omezit příliv zbraní na Ukrajinu, která pohání ukrajinské ozbrojené jednotky. Můžeme se tím pádem stát svědky útoků na konvoje nebo letadla dovážející zbraně ze Západu.“

Dilema pro NATO a hrozby pro svět

„V nejhorším případě dojde k jakémusi raketovému útoku na nějakou vojenskou základnu NATO, kde se ty zbraně pro Ukrajinu připravují. A to by rozhodně postavilo země NATO před vážné dilema,“ uvedl Ricketts. Kreml je podle něj každým dnem zoufalejší a útok na základnu NATO „není nemožný“.

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je v tuto chvíli nejdůležitější udržet oblast Donbasu a konstatoval, že Rusko nesmí získat žádné další území. „Tohle je důvod, proč je důležité, abychom je nenechali, abychom si stáli za svým. Může to ovlivnit chod celé války,“ řekl serveru CNN. „Nevěřím ruské armádě ani ruskému vedení. Když se jim podaří získat Donbas, neznamená to, že nevyrazí dál směrem ke Kyjevu.“

Dodal, že se Ukrajina musí připravit na potenciální jaderný nebo chemický útok. „Pro ně životy lidí nic neznamenají. Neměli bychom se bát, ale být připravení. Není to otázka jen pro Ukrajinu, je to otázka pro celý svět.“

11:09
28. 4. 2024

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

10:38
28. 4. 2024

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

9:41
28. 4. 2024

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Kompletní online

Video  Osamocený ukrajinský tank dokázal zničit několik ruských obrněných vozidel u města Nova Basan.  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa