Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ruské rabování v domech Ukrajinců: Kradou víno, parfémy i elektroniku. „Je to lůza,“ říká politolog

Autor: tsv - 
18. dubna 2022
05:00

Rabování se od propuknutí invaze na Ukrajinu stalo neodmyslitelným zvykem ruské armády, vojáci kradou elektroniku, nábytek, jídlo, cennosti, a dokonce i oblečení. Poté, co se stáhli z několika okupovaných měst a vesnic na východ, se místní vrací do svých poloprázdných domovů, na podlaze nachází roztrhané rodinné fotografie a poházené láhve od alkoholu, počítají škody na majetku a čistí ucpané záchody. „Ti, kdo takhle bojují, nejsou klasická armáda, nýbrž lůza.“

Natalia Samsonová se do svého domu v Novém Bykivu vrátila po měsíci okupace. Mezitím, co se skrývala před ruskou ofenzivou, jí okupanti ukradli parfémy, šperky, víno, skútr, dekorativní polštářek a sbírku starých mincí. Když se po několika dnech rozhodla jakožto zástupkyně ředitelky navštívit místní školu, už ji nic nepřekvapilo. Rusové odnesli většinu počítačů, projektorů a další elektronické vybavení. To, co odnést nemohli, zničili, například do plasmové obrazovky v ředitelně zapíchli nůžky.

„Lidé je viděli, jak všechno nakládají do aut, všechno, k čemu se dostali,“ řekla pro server The Guardian Samsonová. Některým jejím sousedům vojáci ukradli také pračky, laptopy, jídlo, a dokonce i gauč. Rabování se nevyhnuly ani místní obchůdky. „Ti, kdo takhle bojují, nejsou klasická armáda, nýbrž lůza,“ napsal k jednání okupantů Vladimir Pastuchov, ruský liberální politolog a sloupkař pro tamní list Novaya Gazeta. „Dokonce v sovětských a nacistických armádách se rabování zabraňovalo, jak to jen šlo, ačkoli ne vždy úspěšně. V ruské armádě je to pro vojáky motivace navíc.“

Hledání smyslu v nesmyslné situaci

Jedna z irpiňských rodin se po odchodu okupantů vrátila do bytu, ve kterém vojáci očividně dočasně pobývali. Po podlaze a nábytku byly rozházené láhve od alkoholu, na zemi se válely obaly od jídla, nedopalky a kousky roztrhaných rodinných fotografií, toaleta byla ucpaná hromadami výkalů. Kromě toho mnoho věcí chybělo. „Vzali všechno naše oblečení, doslova všechno, dámské i pánské kabáty, boty, košile, bundy, dokonce i moje šaty a spodní prádlo,“ řekla nejmenovaná členka rodiny.

„Hodně ruských vojáků má pocit, že tahle válka je naprosto k ničemu. Je absurdní a Rusové na Ukrajině čelí neustálému riziku smrti, takže si říkají: ‚Vezmu tenhle počítač, protože moje dítě doma potřebuje počítač.‘ Nesmyslná situace se tak pro ně stává míň absurdní a víc praktická,“ vysvětlila ruská socioložka Alexandra Archipovová. Za rabováním podle ní nestojí jen chudoba vojáků, nýbrž zoufalost ze samotné invaze.

9:04
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 920 lidí, 9 tanků, 13 obrněných vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

8:18
Dnes

„Urputný odpor Ukrajinců brání Rusákům, aby plně kontrolovali dočasně dobytá území. A vždycky bude,“ tweetuje šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. „Rusák nemůže Ukrajince porazit. Takový národ se porazit nedá,“ píše ve svém každodenním hlášení o jaderné situaci na Ukrajině.

6:11
Dnes

Dobré ráno!

Americká Sněmovna reprezentantů bude tento týden projednávat balíky finanční pomoci Izraeli a Ukrajině jako samostatné zákony. Hlasovat by o nich zákonodárci mohli do konce týdne, uvedl v pondělí republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson. Demokraté v čele s prezidentem Joem Bidenem dál trvají na schválení celého balíku.

 

Zobrazit celý online

Video  Budou Putin a spol. pykat za zvěrstva na Ukrajině? Expert promluvil o tribunálu i trestech  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa