Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Propaganda o masakru v Buči: „Rusové tam rozdávali jídlo, Zelenskyj byl zdrogovaný," píše se v Rusku

Autor: amb - 
12. dubna 2022
05:00

Zatímco svět je otřesen ruskou krutostí v Buči, ruská média mají (nebo spíš nemají) jasno. Jeden propagandistický článek vysvětluje, že za smrt civilistů pohozených na ulici mohou Banderovci. Podle jiných verzí se do toho zapletly USA nebo MI6. Další web informuje, že šlo jen o "sehranou situaci" a mrtví byli jen kompars. Jinde se dočtete, že "pár mrtvých" tam bylo, ale jen proto, že "nebyli poslušní". 

Rusko hodně propaguje zprávu, že smrt lidí v Buči způsobily „banderovské gangy“, které tam vstoupily po odjezdu ruských jednotek. Důkazem má být vyhlášení zákazu vycházení Kyjevem.

„Ukazuje se, že i lidé z Buči měli být zavření ve svých domovech, aby nikdo nezasahoval do představení,“ píše propagandistický plátek Cargrad. Některé prorežimní zdroje „útočníky - banderovce“ přirovnávají ke „Goebelsově armádě, když obsadila město po odchodu ruské armády“.

V ruských článcích se lidé dočtou o tom, že Moskva ještě představí důkazy o ruské nevině, „provokaci z ukrajinské strany, která má poškodit mírová jednání“.

Cargrad dokonce v jiném článku zveřejnil krátký rozhovor s obyvatelkou Buči. Prý se ruští vojáci zdejších lidí ptali, jestli „nemají hlad“, zatímco ukrajinské jednotky této ženě „vybombardovaly dům“. Oproti tomu Rusové procházeli městem a hledali civilisty, kterým by pomohli.

„Viděli děti, ptali se, jestli hladovíme, jestli jsou léky a tak dále," zveřejnil list “komentář" místní ženy beze jména. Ta měla také sdělit, že Rusové do Buči přivezli dva humanitární balíčky.

Katastrofa ve městě Buča: Těla se válí po ulicích (2.4.2022) Katastrofa ve městě Buča: Těla se válí po ulicích (2.4.2022) | Profimedia.cz

Ale co ruský nezakázaný článek, to verze událostí v Buči. Některá ruská média píší o akci USA nebo Ukrajiny, jiná o “pouhé show", nebo dokonce o zapojení britské tajné služby MI6

„V Buči šlo jen o show, Zelenskyj byl zdrogovaný" 

Proruský web zveřejnil „komentář vzkříšené zabité Ukrajinky“ z Buči. Její pravá fotka byla už dříve sdílená na Telegramu s tím, že zemřela v Buči, protože byla Ukrajinka. O den později ale dívka s podobným účesem postovala svou fotku s popiskem, že na Ukrajině vlastně nezemřela a lidé všechno špatně pochopili.

Prý je naopak živá a zdravá, fotografie z Ukrajiny podle ní byly „zinscenované“, aby svět „pochopil situaci Ukrajiny“. Z její strany mělo vlastně jít o akci na podporu Ukrajiny, proto byly u fotky mrtvého těla popisky “Další oběť ruské armády", “Ubohá dívka, kterou Rusové bezostyšně zabili". 

„Již dříve Cargrad odhalil inscenaci v Buči, kde je přímo na záběrech odvysílaných ukrajinskými novináři zřejmé, že ,mrtvoly´ vstávají a hýbou rukama,“ uvedl k tomu  server. Že na tomto výkladu něco nesedí?

Zprávy si vzájmně odporují, což je pro dezinformace typické: jiná žena z Buči měla vypovědět, že mrtví tu byli, „ale nebylo jich tolik“. Prý šlo o „záškodníky“, kteří neposlouchali rozkazy vojáků, například v opilosti rabovali domy. Někteří z mrtvých prý ani nebyli místní. Na stejných stránkách se čtenář dozví, že Buču bombardovalo USA stejně jako Srebrenicu... 

Mezitím ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij měl být podle ruských zpráv během smutného projevu o událostech v Buči „pod vlivem některých látek“, protože „mluvil monotónním hlasem, ačkoliv popisoval tragické události,“ uvedlo stejné médium.

Podivné prý bylo rozhlížení a chabý výraz. To ale není s podivem vzhledem k tomu, že ruští vojáci nechali těla zabitých vojáků (důkazem jsou satelitní fotky) ležet na ulicích i ve sklepech Buči. 

Teťána našla manžela zastřeleného ve sklepě, měl zmrzačený obličej

Vypověděla o tom babička, která našla tělo svého manžela ve sklepě. Narozdíl od ruských médií nešlo o “anonymní" svědectví Teťány Volodymyrivnové pro The Guardian

„Uběhlo 5 dnů, pak 10, pak 13. Hledala jsem svého muže. Pak jsem šla do suterénu. Předtím jsem napsala Červenému kříži s tím, že ho stále hledám a hledám. Zapsali si moji informaci. Táňa řekla, ať se přijdu podívat do sklepa, protože tam ležela dvě těla a jedno z nich by mohl být můj manžel," řekla žena.

Válka na Ukrajině: Drtivé důkazy ruské sadismu (3.4.2022) Válka na Ukrajině: Drtivé důkazy ruské sadismu (3.4.2022) | ČTK / AP / Vadim Ghirda

„Když jsem tam přišla, poznala jsem ho podle jeho bot a jeho kalhot. Měl zmrzačený obličej, byl studený. Trochu ho otočili, můj soused má fotku jeho obličeje. Střelili ho do hlavy, zošklivili ho, mučili ho,“ uvedla.

Mariupol "kromě černých ovcí" podporuje ruskou armádu, Kadyrov pomáhá babičkám 

Propaganda se nevyhybá ani zničenému městu Mariupol. Podle ruských zpráv tam je nálada ruských bojovníků během očisty od nacistů "vynikající". „Nyní se plní osmileté sny o vstupu do Mariupolu,“ měl říct v rozhovoru pro ruskou Pravdu Vladlen Tatarský, účastník války. Většina zdejších obyvatel podle něj podporuje armádu DLR a Ruska, na tento okamžik čekali.

„Ano, jsou tam nějací místní obyvatelé, kteří se přidali k Azovu, ale jak se říká, rodina má své černé ovce, jsou to ojedinělé případy. Ale obyvatelstvo samozřejmě vnímá Rusko jako osvoboditele,“ dodal. Do nemocnic lidi podle těchto zpráv odváží Rusové, kteří jim také nesou teplé jídlo, zatímco po Ukrajincích střílí Pluk Azov.

Stejně tak Ramzan Kadyrov zachraňuje podle propagandy staré lidi, opuštěné ukrajinskou armádou.

„Kadyrov poznamenal, že čečenští bojovníci jsou připraveni dát poslední plechovku guláše chudým babičkám, jen proto, aby pomohli a podpořili lidi sužované  válkou. Zdůraznil, jak je upřímně rád, že v řadách vojenského personálu a dobrovolníků z Čečenské republiky slouží vojáci, pro které je čest a noblesa nadevše,“ uvedl Cargrad.

Naopak o Polsku se Rusové dočtou, že chtělo skrz nabídku mírové pomoci "anektovat západní Ukrajinu", tvrdí ruské weby, a německý „nacismus“ s podporou Ukrajiny ožil. „Propaganda v Německu dělá svou práci, jak si nelze nevzpomenout na dovednost Goebbelse“.  Píše to Pravda kvůli tomu, že prý německá média propagují nenávist vůči Rusům. Šlo přitom o odsouzení hromadné akce na podporu válce.

Video  Blesk Podcast: Média v Rusku mají notičky. Putin neuhlídal influencery  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa