Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Mučili je. Někteří měli uřezané uši.“ Masakr civilistů v Buči šokuje, ulice jsou poseté mrtvými

Aktualizováno -
3. dubna 2022
18:16
Autor: Mii, ČTK - 
2. dubna 2022
19:41

Ukrajinci s velkou pompou v pátek oznámili, že se jim podařilo získat zpět kontrolu nad městem Buča, které se nachází jen pár kilometrů od Kyjeva. Jenže když ho v sobotu začali prohledávat, čekala na ně samá nepříjemná překvapení. Množství mrtvých těl, které našli v ulicích, je přímo hrozivé, což potvrzují i reportéři agentury AFP. Jen v jedné ulici totiž identifikovali 20 těl. Některé oběti měly navíc svázané ruce. Starosta města Anatolij Fedoruk uvedl, že skoro 300 civilistů musely úřady pohřbít do masového hrobu. Ukrajinské ministerstvo obrany označilo Buču za novou Srebrenicu. Ministerstvo obrany v Moskvě fotografie a videa zveřejněné ukrajinskou stranou označilo za provokaci.

Jak informuje AFP, těla, která reportéři nacházeli, nepochybně patřila občanům města. Lidé na sobě měli civilní oblečení, šlo navíc o ulici uprostřed rezidenční oblasti. Co přesně obyvatele zabilo, v tuto chvíli není jisté, ale minimálně jedna osoba měla velké zranění hlavy.

Video  Ohavný masakr civilistů v Buči: Těla se válí po ulicích  - Reuters
Video se připravuje ...

Rusové město Buča obsadili s cílem ovládnout Kyjev, který se nachází jen co by kamenem dohodil. V oblasti zuřily těžké boje prakticky až do chvíle, kdy Kreml oznámil, že se z regionu stáhne, a kdy se Ukrajincům podařilo město znovudobýt. To se dalo v pátek 1. dubna. „Tento den vejde do historie Buči… jako den osvobození města Ozbrojenými silami Ukrajiny z rukou ruských okupantů,“ radoval se včera starosta.

Nadšení ale rychle vystřídal střet s realitou. Město je celé zničené. Už v minulosti dokonce ukrajinské úřady upozorňovaly, že je na hraně humanitární katastrofy. Podle AFP bylo v sobotu vidět, že v domech jsou stopy po kulkách, některé budovy stojí napůl a po autech zbyla jen jejich torza.

Nalezená těla civilistů ležela buď na trávnících před obytnými domy, nebo na krajnici silnice. Jedna osoba měla dokonce svázané ruce, zřejmě byla Rusy zadržována. Vedle ní ležel rozevřený ukrajinský pas. Reportéři podotýkají, že podle zbarvení kůže musely mrtvoly na ulici ležet minimálně několik dní.

Šokující fotografii z Buči, na níž jsou údajně zastřelení civilisté ležící na zemi se svázanýma rukama, zveřejnil později na twitteru poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. „Tito lidé nebyli vojáci. Neměli zbraně. Nepředstavovali hrozbu. Ke kolika dalším takovým případům nyní dochází na okupovaných územích?“ okomentoval Podoljak snímek.

Katastrofu potvrdil i Fedoruk, podle kterého jsou „ulice poseté mrtvými“. „V Buči jsme již pohřbili 280 lidí v hromadných hrobech,“ prozradil pak telefonicky agentuře.

Uřezané uši, vytrhané zuby, mrtvé děti

„Parchanti,“ rozplakal se podle Reuters 66letý Vasilij vzteky při pohledu na více než desítku těl ležících na silnici před jeho domem. Po jeho levici leželo na okraji trávníku vedle jízdního kola tělo muže se zažloutlou tváří a zapadlýma očima. Další ležel uprostřed silnice, pár metrů od vchodu do domu. Vasilij uvedl, že jde o kmotra jeho syna, jeho celoživotního přítele.

Osmdesátiletá Maria Dabižeová podle nedělníku The Sunday Times uvedla, že jejím sousedům v nedalekém úhledném cihlovém domě ruští vojáci svázali ruce a nohy a zabili je. Ukrajinští vojáci našli v její ulici ve sklepě 18 mrtvých těl mužů, žen i dětí. Těla byla zohavena.

„Našli jsme tam 18 těl,“ řekl 53letý voják územní obrany Serhij Torovyk. „Mučili je. Někteří měli uřezané uši, jiní vytrhané zuby. Byly tam i děti staré 14, 16 let a nějací dospělí,“ dodal. „Ruští vojáci jsou horší než zvířata. Zvířata takové věci nedělají. Neměli bychom brát zajatce. Musí zemřít. Musí být zničeni, “ prohlásil.

Fiala: Jsou to děsivé záběry

„Zvěrstva v Buče a v dalších (ukrajinských) městech mě děsí. Zprávy o tom, že ruské síly útočí na nevinné civilisty, jsou odporné,“ napsala britská ministryně obrany na twitteru. „Británie spolupracuje s dalšími zeměmi na shromažďování důkazů a podporuje vyšetřování válečných zločinů Mezinárodním trestním soudem. Odpovědné osoby budou pohnány k odpovědnosti,“ dodala.

Situaci ostře odsoudilo i české ministerstvo zahraničí. „Systematické vraždění civilistů, jehož se dopouští prchající ruská armáda, je další z řady odporných válečných zločinů Putinova režimu. Česká diplomacie se společně se spojenci bude zasazovat o to, aby všichni odpovědní byli potrestáni,“ napsal resort.

Rozhořčena je také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Buča se stala symbolem toho nejhoršího, čeho jsou lidské bytosti schopny, čistého zla. Musíme to zastavit přijetím přísnějších sankcí vůči Rusku a pokračováním v podpoře Ukrajiny. Všechny válečné zločiny musí být vyšetřeny; pachatelé musí být postaveni před soud,“ reagovala na zprávy o masakru.

Předseda Evropské rady Charles Michel Ukrajině slíbil, že jí Evropská unie pomůže shromáždit důkazy o masakru civilistů.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) jsou záběry děsivé. „Ruská armáda se dopouští na Ukrajině válečných zločinů. Svět nikdy nesmí zapomenout Vladimiru Putinovi, že rozpoutal zbytečnou válku, při které umírají nevinní lidé,“ uvedl předseda vlády.

Kreml vše popírá a mluví o podvrhu

Ruské ministerstvo obrany na svém účtu na telegramu uvedlo, že za dobu, co Buču ovládali ruští vojáci, „ani jeden z místních obyvatel nezemřel kvůli nějakým násilným činům“. Tvrdí, že ruská armáda do měst a vesnic v Kyjevské oblasti dovezla 452 tun humanitární pomoci. Ruský resort obrany také popřel, že by obyvatelé Buči nemohli z města odejít, a obvinil ukrajinskou armádu, že „neustále ostřelovala jižní části města, včetně sídlišť“.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Ruské ztráty podle ukrajinské armády (27. 4. 2024).
Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa