Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kolem Putina se motá armáda lékařů, tvrdí ruští novináři. Expert na rakovinu jej doprovází roky

Autor: for - 
2. dubna 2022
12:17

Umírá ruský vůdce Vladimír Putin na rakovinu? Podle ruských novinářů z Project Media lze na tuto otázku odpovědět kladně. A přikládají další střípek informací, které tuto spekulaci potvrzují, jak píše britský deník DailyMail. Kolem Putina se podle novinářů dlouhá léta motají ruské lékařské špičky. A to od neurochirurgů až po odborníky na léčbu rakoviny štítné žlázy a zažívacího traktu. Téměř sedmdesátiletá ruská hlava státu také podle Západu podstupuje léčbu, která může za jeho oteklý obličej a která vyvolává vztek a agresi. 

Jako odhalení tajemství Kremlu nazývají ruští novináři z Project Media informaci, že ruský vůdce Vladimír Putin nejspíše trpí rakovinou. Spekulace o zdravotním stavu Putina posilují další střípky z vyšetřování - Putin si podle jejich obsáhlé zprávy „tahá“ na své cesty a výlety lékařské špičky z oborů onkologie a neurochirurgie. A to už několik let. 

Novináři identifikovali několik zdravotníků, kteří se pravidelně objevují na snímcích kolem Putina, primárně pak v Soči, kam tento ruský vůdce rád cestuje. Mělo by se jednat o neurochirurga Olega Myškina a chirurga ORL Alexeje Ščeglova. Ščeglov, odborník na rakovinu štítné žlázy, se v blízkém okolí Putina objevuje už od roku 2014. Podle novinářů je toto důkazem, že Putina varovali před vysokým rizikem vzniku rakoviny a on se tak od té doby snaží nemoci uniknout.

Podle novinářů z Proekt Media se už v roce 2014 potuloval v okolí prezidenta chirurg ORL Alexey Shcheglov Podle novinářů z Proekt Media se už v roce 2014 potuloval v okolí prezidenta chirurg ORL Alexey Shcheglov | Profimedia

Novináři také připomínají, že Putin veřejně projevil zájem o problém rakoviny štítné žlázy. „V červenci 2020 se setkal s vedoucím Národního lékařského výzkumného centra pro endokrinologii Ivanem Dedovem, který je šéfem Putinovy nejstarší dcery Marie,“ popisují lidé z Project Media. 

S Dedovem podle ruských novinářů, kteří jsou ve své domovině „zablokováni“, hovořil Putin o novém hormonálním léku Tyrogin, který je určen na boj těla s metastázemi po operaci. 

Cesty s armádou lékařů a izolace u stolu

A rojí se další spekulace, které by měly zprávu o léčení rakoviny potvrzovat. Podle Project Media zesílily hovory mezi lékaři o Putinově zdraví loni na podzim, kdy se začala ruská hlava státu chovat podivně. Například odháněl lidi ze svého okolí kvůli „izolaci“ či se začínal objevovat u dlouhého stolu, kdy seděl na jednom konci on a na druhém všichni ostatní. 

„Není známo, jestli v tu dobu začal podstupovat nějakou lékařskou péči, ale začal komunikovat s lidmi na velmi velkou vzdálenost - seděl na opačných stranách obrovských stolů,“ píše se ve zprávě. 

09:11
Dnes

Ukrajinské ambasády a konzuláty přestávají obsluhovat muže v branném věku - aby se odchodem do ciziny nevyhýbali mobilizaci. „S cílem zabránit vyhýbání se ze strany občanů Ukrajiny povinnosti vyřídit si otázku vojenské registrace prostřednictvím územních středisek personálního a sociálního zabezpečení a dostupnosti vojenských registračních dokladů nařizuji od 23. 04. 2024 dočasně pozastavit konzulární úkony na žádostech občanů Ukrajiny mužského pohlaví ve věku od 18 do 60 let,“ napsal úřadům náměstek ministra zahraničí Andrij Sybiha v dopise, který získala redakce Zerkalo nedeli.

8:58
Dnes

Toto jsou orientační odhady bojových ztrát Ruska k dnešnímu dni, uvedly Ozbrojené síly Ukrajiny.

8:38
Dnes

Rusko v noci na dnešek zasáhlo Oděsu drony, které poškodily obytné budovy a zranily devět lidí. Mezi nimi jsou i děti ve věku 12 a 9 let a také dva kojenci, uvedl dnes guvernér Oděské oblasti Oleh Kiper. Informoval o tom The Kyiv Independent.

Zobrazit celý online

Největší zdravotní problémy měl mít Putin v letech 2016-17, kdy se v prezidentově okolí často vyskytoval doktor Dmitrij Verbovoj. Odborník na akutní onemocnění, zranění a otravy. Kolem Putina také pochodoval ortopedický traumatolog Konstantin Sim a v Soči jej pravidelně doprovázelo dalších asi pět lékařů.

V listopadu 2016 se dokonce v sanatoriu Run usadilo 12 lékařů. K nim se připojil právě Myškin, který o rok později získal od Putina titul Ctěného doktora Ruska. Podle spekulací médií právě proto, že v roce 2016 pomohl Putinovi uzdravit se - alespoň dočasně. 

Vladimir Putin se spolupracovníky v Kremlu. Vladimir Putin se spolupracovníky v Kremlu. | Kreml

„To není botox,“ zní od lékaře. Kreml zuří

Debaty o rakovině se rozšířily i dál na Západ. Podle amerického Pentagonu má Putin rakovinu zažívacího traktu. Aliance pěti výzvědných služeb má za to, že jeho „nafouklý obličej“ je známkou toho, že bere chemoterapeutické léky nebo steroidy. Své prý vykazuje i jeho výraz - Putin se prý neusmívá, protože trpí. 

Jak uvedl deník Daily Star, právě jeho údajná nemoc mohla způsobit, že se stal ruský vládce mnohem agresivnějším. Ukrajinu podle všeho napadl, aby se pokusil naplnit svůj sen o vzkříšení sovětského impéria použitím krvavých prostředků.

„Podívejte se na jeho obličej, jak se změnil. To není botox. Bere anabolické steroidy a nebo je na kortikosteroidech. Když jste na těchto lécích, vypadá váš obličej přesně takto,“ vysvětlil Putinův stav bývalý britský ministr zahraničí a lékař Lord Owen. 

Kreml se k debatám o Putinově zdraví vyjádřil poměrně jasně. „Jsou to výmysly a lži,“ prohlásil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov podle ruských médií. Ta připomněla, že v Rusku byl Project Media na žádost generální prokuratury uznán za nežádoucí organizaci a zrušen.

Video  Vladimir Vladimirovič Putin  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa