Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ukrajinci osvobodili rekordních třicet obcí a město Brovary. Rusové ovládli strategický Izjum

Aktualizováno -
2. dubna 2022
18:06
Autor: ČTK, Mii - 
1. dubna 2022
14:34

Ukrajinští vojáci získali podle ukrajinských úřadů zpět pod kontrolu město Brovary, které leží asi 20 kilometrů východně od Kyjeva. Dohromady už bylo v regionu osvobozeno více než 30 obcí, informoval dnes poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč. Dílčí úspěch ale hlásí i Rusko, ovládlo město Izjum v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny, uvedla na svém ruskojazyčném webu stanice BBC.

Starosta Brovar podle agentury AP v televizi v pátek večer oznámil, že „ruští okupanti už opustili prakticky celý brovarský okres“. Dodal, že ukrajinské síly začnou pracovat na čištění regionu od zbývajících ruských vojáků i od „vojenské výzbroje a možná i od min“. Starosta Ihor Sapožko dále řekl, že mnozí obyvatelé se už vrátili do Brovar a že obchody a firmy znovu otvírají.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s televizí Fox News zveřejněném v noci na dnešek varoval, aby se do osvobozených oblastí vraceli jen opatrně. „(Rusové) položili miny na celém území, v domech, pod stroje a dokonce i pod těla těch, které zabili,“ uvedl.

Prezidentský poradce Arestovyč podle agentury AFP k situaci kolem hlavního města poznamenal, že ukrajinští vojáci „vyhnali nepřítele k hranici“ a že bylo v oblasti osvobozeno více než 30 obcí. „Zmocnili jsme se velkého počtu opuštěných vojenských vozidel bez paliva,“ dodal Arestovyč ve videu, které zveřejnila prezidentská kancelář.

Nová svědectví přicházejí také z kyjevského předměstí Buča, jehož osvobození Ukrajina oznámila v pátek. Podle AFP byla v jedné ulici seřazena těla nejméně 20 mužů v civilním oblečení. Jeden z mužů měl svázané ruce a mrtvá těla byla roztroušena na několika stech metrech. Příčinu jejich smrti nelze bezprostředně určit.

Ukrajinská armáda osvobodila také několik obcí například v okolí druhého největšího ukrajinského města Charkova. Podle expertů Kreml po neúspěchu počáteční fáze svého tažení na Ukrajině musel přehodnotit své plány a zanechat neúspěšných snah na obsazení Kyjeva, Charkova, Oděsy a dalších velkých ukrajinských měst.

Boje o Izjum

Ruská vojska zato v pátek ovládla město Izjum v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany ohlásilo dobytí města již 24. března, ale podle místních úřadů boje o město pokračovaly.

Izjum míval před válkou podle odhadů asi 50 000 obyvatel. Význam dobytí města ale spočívá hlavně v tom, že Izjum je důležitým železničním uzlem, vede přes něj také mezinárodní silnice E40. Obsazení města by mohlo ruské armádě usnadnit pokus o odříznutí jednotek ukrajinské armády na východě země.

18:34
Dnes

Při výbuchu ruské rakety v Oděse na jihu Ukrajiny utrpělo zranění osm lidí, uvedla dnes média s odvoláním na místní úřady. Terčem ruských bomb se stalo druhé největší ukrajinské město, Charkov na východě země, kde zranění utrpěla jedna žena, uvedl šéf oblastní správy Oleh Syněhubov na sociální síti Telegram.

„Nepřítel podnikl raketový útok na Oděsu. Podle předběžných informací bylo zraněno osm lidí. Poškozeny jsou obytné domy a civilní infrastruktura. Na místě pracují záchranné složky,“ uvedl šéf oblastní správy Oleh Kiper podle agentury Interfax-Ukrajina.

17:51
Dnes

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dnes přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva, při níž mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval za podporu, jakou aliance poskytuje Ukrajině. Stoltenberg řekl novinářům, že ještě není pozdě, aby Ukrajina zvítězila.

17:37
Dnes

Ministerstvo zahraničí Tádžikistánu si dnes předvolalo ruského velvyslance, aby mu předalo protestní nótu kvůli nespravedlivému zacházení s občany středoasijské země na území Ruska a kvůli „běžnému porušování práv a svod“ Tádžiků v Rusku. Protest označila agentura Reuters za vzácnou roztržku mezi postsovětskými spojenci.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa