Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Násilné deportace: Rusko uneslo už přes 20 tisíc Ukrajinců, hlásí Mariupol

Autor: tsv - 
1. dubna 2022
07:32

Podle prohlášení městské rady ukrajinského Mariupolu se Rusové dopustili dalšího válečného zločinu. Nepřátelská armáda násilím deportovala přes 20 tisíc Ukrajinců do Ruska, mezi nimi byli i zaměstnanci místních nemocnic a nemocní či zranění pacienti. Okupanti v tomto týdnu zajali a odvezli 70 civilistů z mariupolské porodnice.

Rusko denně čelí četným obviněním z páchání válečných zločinů, k nimž se nadále odmítá veřejně přiznat. Činy okupující armády odsoudila Ukrajina i západní státy, které momentálně pomáhají se sbíráním důkazů pro Mezinárodní trestní tribunál v Haagu, ani to ale Rusko neodradilo od porušování Ženevských úmluv a mezinárodních zákonů.

Úmluvy, které v minulosti podepsal sám Sovětský svaz, výslovně zakazují okupující straně deportovat občany do zahraničí během válečného konfliktu. Podle městské rady Mariupolu Rusko tento zákaz porušilo, když deportovalo 20 tisíc lidí z Ukrajiny na své území. Armáda Ukrajince údajně posílá do filtračních kempů, odkud dále cestují do různých koutů Ruska. Těm, kteří byli násilím odvedeni ze svých měst, navíc vojáci konfiskují průkazy totožnosti, uvedla rada.

Pomůže databáze deportovaných

Ruští vojáci měli „přepadnout“ hned dvě nemocnice v Mariupolu, z místní porodnice podle vedení města odvezli do Ruska více než 70 pacientů a zaměstnanců. K deportacím se v úterý přiznalo ruské ministerstvo obrany, údajné únosy ale označuje za evakuaci uprchlíků z nebezpečných východoukrajinských oblastí, píše server NPR.

Na opravdových úmyslech Ruska podle guvernéra Doněcké oblasti Pavla Kyrylenka nezáleží. Většina místních by podle něj v každém případě radši zůstala v okupovaném Mariupolu, než by odjela na sever, a to i navzdory příšerným podmínkám, kterým je okupanti v posledních týdnech vystavují. Mariupolský starosta Vadym Bojčenko prohlásil, že se Rusko vrací k taktikám z druhé světové války. Funkcionář nyní spolu s Kyrylenkem vytváří databázi deportovaných Ukrajinců, která by jim mohla po zklidnění situace zajistit bezpečný návrat domů, dodal.

Z metropole dosud utekly tisíce obyvatel, některým se podařilo město opustit po vlastní ose a jiní využili organizovaných humanitárních konvojů. Ve sklepích ale podle odhadů stále zůstává více než 160 tisíc civilistů včetně malých dětí.

Video  Exministr Svoboda: Ruská armáda je naleštěná bída! Putin měl kolem sebe jen patolízaly.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa