Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Co dělat v případě hrozby ostřelování či náletu? Hasiči radí zalepit okna a schovat se do sklepa

Autor: VaB - 
4. března 2022
20:03

Špatná situace na Ukrajině vyvolává obavy i u obyvatel České republiky. Hasiči proto radí, co v případě nebezpečí dělat. Pokud se rozezní siréna, je třeba okamžitě jednat, schovat se, případně zalepit okna a ukrýt se ve sklepních prostorech.

S ohledem na aktuálně probíhající krizi na Ukrajině a válku si čeští občané kladou otázku, co by dělali, kdyby k podobné krizi došlo i u nás. Zejména tedy s ohledem na možné úkryty. „Je potřeba konstatovat, že samotné ukrytí představuje pouze jeden z prvků ochrany obyvatelstva,“ popisuje mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Základem všeho jsou sirény, pokud se tedy něco stane a nastane chvíle, která bude mimořádná, rozezní se napříč celou republikou. „Varování je realizováno prostřednictvím tzv. sirén. To jsou ty, které každou první středu v měsíci všichni slyšíme v rámci jejich zkoušky. Signál pro „všeobecnou výstrahu“ je však odlišný. Tento signál je vyhlašován kolísavým tónem sirény po dobu 140 vteřin a může zaznít třikrát po sobě ve zhruba tříminutových intervalech,“ uvádí Jakoubková.

Po skončení tónu zazní mluvená informace o tom, co se ve skutečnosti děje a zároveň s tím i rada obyvatelům, co mají dělat. Nejrychlejší je se ukrýt v nějaké budově, nejlépe ve sklepě. K tomu všemu je dobré zavřít a zalepit okna. 

„Jedná se tak o formu takzvaného improvizovaného ukrytí a improvizované ochrany. Nejedná se tedy o speciálně vybudované úkryty, ale využití ochranných vlastností staveb. Tento způsob ochrany je mezinárodně uznáván za nejefektivnější a nejrychlejší. Typickými příklady jsou sklepy, metro nebo tunely,“ doplňuje Jakoubková.

Podle hasičů je princip improvizované ochrany daleko efektivnější než přesun do úkrytů. Ty byly vybudovány po druhé světové válce, od té doby ale výrazně pokročila technologie. „Nicméně stálé tlakově odolné úkryty se na území České republiky nacházejí, i když ve výrazně menším množství než v minulosti, neboť mnohdy došlo mimo jiné ke změně vlastnických vztahů, u nových objektů tato dřívější povinnost není a zároveň stát nepřispívá na jejich údržbu,“ dodává mluvčí s tím, že většina krytů ani není ve stavu pohotovosti.

Hasiči upozorňují, že i na Ukrajině ve velkém používají civilní stavby k ochraně obyvatelů. „Vyzýváme vás, ale také různé státní orgány ke klidu, nešíření matoucích informací a zpráv, a k nevyvolávání paniky. V tuto chvíli není zřejmé, že by měla situace na Ukrajině eskalovat směrem k reálnému ohrožení České republiky jadernou hrozbou,“ doplňují na závěr.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Video  Invaze sílí, firmy hlásí Rusku konec a Čečenci zneškodněni  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters, ČTK
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa