Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Vrazi, lupiči a kati!“ Zelenskyj se po masakru v Buči neudržel. Rusky vychovaly parchanty, uvedl

Aktualizováno -
3. dubna 2022
20:39
Autor: ČTK, Mii - 
3. dubna 2022
17:40

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se Rusko v jeho zemi dopouští genocidy. Řekl to v reakci na masakr civilistů ve městě Buča nedaleko Kyjeva, kde ruští vojáci pozabíjeli přes 300 civilistů. Ruským matkám pak na facebooku vzkázal, že jejich synové jsou vrazi, lupiči a kati. „Podívejte se, jaké parchanty jste vychovaly,“ rozhořčil se. 

„Toto je genocida. Vyhlazování celého národa,“ řekl v rozhovoru pro americkou televizi ukrajinský prezident Zelenskyj. „Jsme občany Ukrajiny a nechceme se podrobit politice Ruské federace. Proto nás ničí a zabíjejí,“ dodal.

Video  Ohavný masakr civilistů v Buči: Těla se válí po ulicích  - Reuters
Video se připravuje ...

O masakru mluvil také na sociálních sítích. „Doporučuji matkám ruských vojáků, aby se dívaly. Podívejte se, jaké parchanty jste vychovaly. Vrazi, lupiči, kati,“ uvedl k příspěvku, ve kterém byly fotky těl civilistů povalujících se po ulicích Buči.

Následně Zelenskyj uvedl, že do města zve bývalou německou kancléřku Angelu Merkelovou a někdejšího francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, aby viděli, k čemu vedlo 14 let ústupků Rusku.

V roce 2014 Rusko anektovalo ukrajinský Krym. V posledních osmi letech také vojensky i politicky podporuje separatisty v ukrajinské Doněcké a Luhanské oblasti, kteří bojují proti vládě v Kyjevě. Letos v únoru Moskva uznala nezávislost dvou samozvaných povstaleckých republik a o několik dní později zahájila invazi na Ukrajinu.

Kuleba: Odpojte ruské banky od SWIFTu

„Masakr v Buče byl úmyslný. Rusové chtějí zlikvidovat co nejvíce Ukrajinců. Musíme je zastavit a vyhnat. Žádám nové zničující sankce G7 TEĎ,“ napsal na twitteru ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Žádá embargo na vývoz ruské ropy, plynu a uhlí, uzavření všech přístavů pro ruská plavidla a zboží a odpojení všech ruských bank od mezinárodního platebního systému SWIFT.

Dosud nepohřbení mrtví v Buče na sobě nemají uniformy. Jsou to civilisté s jízdními koly, někteří ve ztuhlých rukách stále svírají tašky s nákupem. Někteří jsou zjevně mrtví mnoho dní, ne-li týdnů. Starosta Anatolij Fedoruk řekl agentuře Reuters, že o život přišlo přes 300 lidí. 

14:55
Dnes

„Od hybridního útoku Běloruska z listopadu 2021 proti Litvě, Lotyšsku a Polsku všichni víme, jak Putin a jeho spojenci využívají migranty k testování naší obrany a snaží se nás destabilizovat,“ řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová během návštěvy Finska. „Teď se Putin soustředí na Finsko,“ dodala.

Helsinky koncem loňského roku uzavřely 1340 kilometrů dlouhou hranici s Ruskem v reakci na zvyšující se počet migrantů přicházejících z třetích zemí do Finska přes ruské území. Helsinky již dříve obvinily Rusko, že k hranici přepravuje žadatele o azyl z blízkovýchodních, afrických a dalších zemí, kteří nemají platné doklady, s cílem vyvolat migrační krizi. Moskva to popřela. Na začátku dubna Finsko uzávěru pozemních přechodů prodloužilo na neurčito a na seznam přidalo několik přístavních hraničních přechodů.

14:33
Dnes

Mezi osmi zabitými ruským bombardováním v Dněpropetrovské oblasti je osmileté a čtrnáctileté dítě. Úřady původně informovaly, že zemřel i šestiletý chlapec, šéf vojenské správy regionu Serhij Lysak ale později uvedl, že ač byl v těžkém stavu, lékařům se ho podařilo zachránit.

Dnipro vyhlásilo den smutku.

14:00
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil vojáky bojující na frontě Doněcké oblasti, kde Rusové pomalu postupují. „Musíme si vždy vážit lidí, kteří dělají vše pro to, aby Ukrajina žila a vzdorovala okupantům,“ uvedl Zelenskyj na sociálních sítích.

V Doněcké oblasti ukrajinská armáda svádí boje už od roku 2014, před začátkem plnohodnotné ruské invaze z předloňského února tam válčila proti separatistům podporovaným Moskvou. Ukrajina v této části fronty posiluje budování obranných linií, ukrajinští činitelé varují, že ruské jednotky by tam později během jara nebo v létě mohly podniknout ofenzivu.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa