Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Kdo je Zelenského ministr Reznikov: Právník organizoval Eurovizi, Ligu mistrů a teď armádu

Autor: mav - 
18. března 2022
05:00

Nejvyšší velitel ozbrojených sil Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj se prezidentem stal díky kariéře komika, i jeho ministr obrany má zkušenosti se showbyznysem, dokonce mezinárodním. Oleksij Reznikov (55) také vystupoval v televizi, spíš ale působil v pozadí, mj. v Kyjevě organizoval písňovou soutěž Eurovize či finále fotbalové Ligy mistrů – to když dělal zástupce starosty Vitalije Klička. Ministrem obrany je teprve od podzimu, ale politice a konkrétně problematice Donbasu se zkušený advokát věnoval už nějakou dobu.

Oleksij Jurjevič Reznikov se narodil 18. června 1966 ve Lvově; otec byl profesorem Lvovské státní univerzity tělesné kultury, matka byla neuroložkou a také gymnastkou. Vášeň ke sportům tak Oleksij zdědil, mj. závodí v terénních vozech různé velikosti, skáče s padákem, potápí se… a nedávno se začal učit tančit argentinské tango.

Po dvouleté vojně u letectva vystudoval ve Lvově práva, kterým se od 90. let věnoval. Vedle rodné ukrajinštiny se naučil dobře hovořit rusky, anglicky a polsky. Vypracoval se na úspěšného a oceňovaného advokáta, kvalifikoval se i na mediaci a řešení konfliktů.

Advokát oranžové revoluce

Proslavil se roku 2004 okolo prezidentských voleb. Prozápadní Viktor Juščenko u soudu napadl jejich regulérnost, totiž vítězství svého rivala, proruského premiéra Viktora Janukovyče. Reznikov byl v týmu Juščenkových právníků.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk malují drony pro armádu (26. 4. 2024). Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk malují drony pro armádu (26. 4. 2024). Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk malují drony pro armádu (26. 4. 2024).
20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Davy lidí vyrážely mnoho týdnů do ulic, vžil se název oranžová revoluce. Nejvyšší soud zatím stížnost uznal, druhé kolo voleb anuloval a v tom opakovaném zvítězil Juščenko. Ve stejné době se Reznikov věnoval zkorumpované privatizaci továrny Nikopol Ferroalloy, z níž byl národní skandál.

V roce 2008 byl zvolen do kyjevského zastupitelstva v barvách proevropského Bloku Mykoly Katerynčuka. Roku 2014 ho městská rada Kyjeva zvolila místostarostou, kvůli čemuž se vzdal partnerství v prestižní advokátní firmě, uvedla tehdy agentura Interfax-Ukrajina.

Vybral si ho slavný vysloužilý boxer Vitalij Kličko, jenž se tehdy stal starostou. Prý Reznikova před volbami přesvědčil svou vizí a vůlí jít s kůži na trh. „Navíc už mě právničina nudila, praktikoval jsem ji přes 20 let,“ svěřil se Reznikov ukrajinské mutaci magazínu The Insider. „V zásadě jsem dosáhl všeho, co právník v této zemi dosáhnout může. Podílel jsem se skoro na všech velkých případech – ústavní soud za oranžové revoluce, Nikopol Ferroalloy… Chtěl jsem si vyzkoušet službu veřejnosti, kde můžete ovlivňovat procesy.“

Souběžně se věnoval projektu regionální decentralizace ministerstva pro místní rozvoj a reforem samosprávy Kyjeva. Od Klička dostal na starost i organizaci prestižních evropských akcí: Písňovou soutěž Eurovize (2017) a finále Ligy mistrů o rok později. Poté ho Kličko podle agentury Interfax-Ukrajina propustil.

Nedlouho poté se chopil vážnějších věcí. V září 2019 Reznikova nový prezident Volodymyr Zelenskyj jmenoval do třístranné kontaktní skupiny, totiž tzv. normandského formátu, v němž Rusko a Ukrajina vyjednávají o Donbasu za zprostředkování Francie a Německa.

O půl roku později přišel kariérní skok, stal se vicepremiérem a ministrem pro znovuzačlenění dočasně okupovaných území, tedy Luhanska a Doněcka.

Reznikov s novou manželkou Julijí Zorijovou. Reznikov s novou manželkou Julijí Zorijovou. | Facebook, Twitter

V létě 2020 se podruhé oženil. Z prvního manželství má Reznikov dvě děti (a od těch dvě vnoučata). Nyní si vzal o 20 let mladší televizní moderátorku Juliju Zorijovou.

„Pokrok k míru visí na ruské vůli, přesněji řečeno ruské nevůli, konflikt ukončit. Prostor pro jakékoli další kroky v rámci současných dohod je vyčerpán,“ napsal v lednu 2021 pro think tank Atlantic Council. „Od léta 2020 naši ruští oponenti využili jakoukoli záminku, aby trilaterální kontaktní skupinu udrželi paralyzovanou a neplnili své závazky. Ukrajina představila svůj plán pro implementaci minských dohod, ale ruská strana svou vizi neprezentovala.“

Začátkem listopadu loňského došlo k vládní rošádě. Reznikov složil post vicepremiéra (nahradila ho vojačka a poslankyně Iryna Vereščuková) a převzal ministerstvo obrany, jak psala Svobodná Evropa.

Jakmile Vladimir Putin spustil invazi, Reznikov se hrdě a s úsměvem ukazuje v čele armády, jezdil vyjednávat s Rusy do Běloruska a na sociálních sítích se snaží působit jako vzpruha vojákům i domobraně.

„Lidé celého světa, nebojte se! Buďte jako Ukrajinci! Ukrajina naprosto zničila mýtus o ruské vojenské síle, která svět děsila. Ale nás ne,“ tweetoval například 8. března. „Vyzývám každého, aby ukázal, že svobodný svět se nebojí tyrana skrývajícího se v bunkru.“ Naráží na ruského prezidenta Vladimira Putina, který se od olympijských her v Pekingu neukázal na veřejnosti a i od nejbližších spolupracovníků si drží několikametrový odstup. Naopak Reznikov podobně jako Zelenskyj chodí ven navzdory ruskému bombardování.

„Rusko chystá informační a psychologické operace s cílem zlomit odpor ukrajinského lidu a armády,“ varoval 1. března před dezinformacemi a fake news. „Napřed přeruší spojení, pak budou masivně šířit fake zprávy, že se ukrajinské vedení vzdalo. Jsme v Kyjevě! Žádná kapitulace! Jedině vítězství!“

Video  Kdo je novodobý vojenský hrdina Volodymyr Zelenskyj?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa