Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ukrajinští farmáři už netahají tanky: V neprůstřelných vestách osévají zaminovaná pole

Autor: pma - 
13. dubna 2022
09:00

Ukrajina, která je již několik týdnů sužovaná ruskou agresí, je pátým největším vývozcem pšenice na světě a hlavním vývozcem slunečnicového oleje a kukuřice. Válka však zasáhla do všech oblastí života a pole jsou po nájezdech ruské armády zaminována. Ukrajinští zemědělci a farmáři ale nevěší hlavy a vydali se osévat pole v neprůstřelných vestách.

V úterý dopoledne na svém twitterovém profilu Ukrajinská ambasáda v Česku zveřejnila příspěvek ze Záporožské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny. „Ukrajinští farmáři začali zasévat pole. V neprůstřelných vestách a s odborníky na odminování,“ píše se v příspěvku.

A z jejich odvahy jsou lidé nadšení. „Ukrajinským zemědělcům upřímně přeji, aby seli bez zranění a sklízeli pokojně!“ napsal Jan Š. „Jsou to neskuteční borci. My už máme zaseto, ale naše jediná starost byl mráz a mokro. Vůbec si neumím představit tu odvahu sednout si do traktoru a celou dobu se modlit, ať nevyletím,“ popsala na twitteru Zuzana J.

Ukrajina je pátým největším vývozcem pšenice a jedním z hlavních vývozců slunečnicového oleje a kukuřice. Jenže jak uvedl mj. týdeník Respekt, tak ruská agrese vůči Ukrajině zvýšila ceny základních potravin ve světě a ceny klesat zřejmě jen tak nebudou. Podle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) pšenice podražila jen od začátku války o necelou pětinu. V zemích třetího světa kvůli tomu hrozí hladomor.

Ukrajinští farmáři ukázali, že mají pro strach uděláno také hned na začátku války, kdy začali odtahovat ukořistěnou ruskou válečnou  techniku. Nyní prokazují podobnou odvahu při své práci.

Podle původního pesimistického odhadu ukrajinského ministerstva zemědělství by letos mohlo být oseto 70 procent celkové osevní plochy na Ukrajině. Pokud by se v příštích týdnech podařilo zbavit min území Černihivské a Sumské oblasti, které ruská vojska vyklidila a kde se nachází velké množství zemědělské půdy, osevní plocha by se mohla zvýšit na 80 procent, uvedl Ukrinform.

„Ubytováváte doma uprchlíky, nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.“

13:48
Dnes

Starostu Vlachovic, pod které spadají Vrbětice, Zdeňka Hověžáka (STAN) odložení případu výbuchu muničního skladu nepřekvapilo. „S ohledem na to, co probíhá na Východě, se dalo očekávat, že se případ odloží, protože to, aby v dnešní době Rusko nějak podalo ruku k součinnosti, aby se vyšetřování prokázalo, se nedalo předpokládat,“ řekl ČTK Hověžák. Případ nebere jako ukončený, protože viníci nebyli potrestáni.

13:11
Dnes

„Rusko u nás spáchalo teroristický útok, při kterém zemřeli dva nevinní lidé. Proto tolik dbáme na bezpečnost naší země a budeme v tom pokračovat,“ komentovala závěry policie o výbuchu ve Vrběticích předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Připomenula současně postoje exprezidenta Miloše Zemana k vyšetřování kauzy. Výroky bývalého prezidenta o „více vyšetřovacích verzích“ byly od začátku jen vodou na mlýn kremelské propagandě, uvedla.

12:40
Dnes
!

Polští zemědělci ukončili blokádu hraničních přechodů s Ukrajinou, oznámil mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Andrij Demčenko. Rolníci tímto způsobem v uplynulých měsících protestovali proti dovozu zemědělské produkce z Ukrajiny i proti klimatické politice Evropské unie.

Demčenko informoval, že zemědělci uvolnili provoz na přechodu Hrebenne-Rava Ruska, který byl jediný, který ještě dnes ráno pro cesty nákladních aut blokovali. Přes tento přechod ale nebudou smět jezdit kamiony převážející obilí. Blokáda v Hrebenném skončila poté, co tamní úřady rolníkům neprodloužily povolení k protestu na hranici, píše portál Cenyrolnicze.pl. Jeho organizátoři se proti rozhodnutí mohou odvolat u soudu.

Mluvčí polské hraniční stráže Andrzej Juźwiak podle agentury Reuters uvedl, že provoz na všech hraničních přechodech s Ukrajinou je „bez omezení“.

Zobrazit celý online

Video  Boje na Ukrajině, příspěvky na ubytování uprchlíků a Tereza H. může do Česka!  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa