Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Další zvěrstvo Rusů: Statečnou Leru (†31) zabili, když s nemocnou maminkou utíkala ze země

Autor: kso - 
13. března 2022
05:00

Ukrajinka Valerija - Lera - Maksecká (†31) byla zabita ruským tankem, když společně se svou matkou opouštěly zemi. Konvoj je přepadl ve vesnici nedaleko od Kyjeva. Maksecká pracovala v Ukrajině jako humanitární pomocnice a zemi neopustila ani po invazi, dokud její nemocná matka nepotřebovala nové léky. Podle pozůstalých zemřela jako hrdinka.

Maksecká a její matka měly v plánu vyjet ze země, když jim došly léky. Na cestě na ukrajinskou západní hranici je však překvapil konvoj tanků. Valerija údajně zastavila auto, aby tanky projely kolem nich, avšak jeden z nich vystřelil přímo na ně.

Správkyně Agentury Spojených států amerických pro mezinárodní rozvoj (USAID) Samantha Powerová tragickou smrt Maksecké, její matky a jejich řidiče potvrdila. „Je mi velice líto, že musím oznámit smrt Valerije ‚Lery‘ Maksecké, hrdé Ukrajinky, partnerky USAID a skvělé vůdkyně při budování soudržnosti a boji s dezinformací. Zabila ji ruská armáda krátce před jejími dvaatřicátými narozeninami,“ řekla.

Válka Rusko vs. Ukrajina
21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Přežila střelbu v Doněcku

Přátelé o Maksecké říkali, že byla odvážná. V Ukrajině se po invazi rozhodla zůstat, aby pomáhala místním. „Přežila střelbu v Doněcku, přesídlila do Kyjeva a začala spolupracovat s USAID, kde jsme si ji zamilovali jako odvážnou ženu s dobrým srdcem,“ pověděla Powerová. „Lera byla vycvičená záchranářka, z Kyjeva mohla utéct před začátkem invaze, ale zůstala na pomoc ostatním. K evakuaci přistoupila, až když její matce Irině došly léky.“

Výkonný ředitel humanitární organizace Chemonics Jamey Butcher napsal na twitteru o Leřině smrti ve středu. „Tohle je moje zaměstnankyně Valerija (Lera) Maksecká. Zabili ji ve vesnici na západě od Kyjeva, když se snažila získat léky pro svou nemocnou matku,“ napsal. Maksecká pro Chemonics pracovala již od ruské invaze Krymu v roce 2014, napsal deník DailyMail.

Video  Epicentrum - Irena Kalhousová  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa