Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Neskutečné ceny benzínu a nafty. Společnost MOL se vysmívá: Máte problém? Jezděte na olej!

Autor: Kateřina Baranová, swp - 
12. března 2022
05:00

To není výsměch, to je plivanec do tváře všech motoristů. Když se Blesk ptal prodejců, proč jsou pohonné hmoty stále dražší, mluvčí společnosti MOL zareagoval: „Nafta není drahá, jen máte málo peněz. Pokud s tím mají lidé problém, ať si koupí starou octavii a jezdí na olej.“

Těmito slovy odpálkoval mluvčí společnosti MOL Tomáš Trč Blesk, když mu zaslal dotaz, proč dochází k tak razantnímu zdražení pohonných hmot? Navíc ve chvíli, kdy pohonné hmoty v Česku zaznamenaly další mezidenní růst, průměrná cena Naturalu 95 stoupla o 0,62 korun na 47,26 korun za litr a nafty o 0,28 korun na 49,31 korun za litr.

Nutné je připomenout, že od 24. února, kdy Rusko napadlo Ukrajinu, vyletěla průměrná cena u benzinu o 9,83 korun za litr a nafty o 12,92 korun za litr. Ekonom Lukáš Kovanda z Trinity Bank už včera v Blesku položil řečnickou otázku: „Navyšují si čerpací stanice marže?“

A pak přidal statistické údaje. „Dne 7. 7. 2014 byla průměrná korunová cena barelu ropy v posledních 20 dnech cca 2300 korun a průměrná cena nafty v ČR 36,42 korun. Dne 10. 3. 2022 byla cena ropy také 2300 korun, jenže průměrná cena nafty je nekřesťanských 49,03 korun,“ konstatoval. Připustil současnou vysokou inflaci i oslabení koruny vůči dolaru, ale dodal, že loni byla u nafty snížena spotřební daň zhruba o korunu.

Blesk se ptal benzinek: Proč dochází k tak razantnímu zdražení pohonných hmot?

Shell: Neodpověděli.

Tank ONO: „To nevím, my vlastníme pouze čerpací stanice a kupujeme benzín a naftu z rafinérií a z Čepra. Dáváme marži cca 0,70 korun na litr, a to je konečná cena pro zákazníky,“ řekl majitel Tank ONO Jiří Ondra.

Benzina: Neodpověděli.

OMV: „Odpověď připravujeme,“ uvedla firma, do uzávěrky ji nezaslala.

Euro Oil: „Jsme distributorem pohonných hmot. Poskytnutí informaci může ovlivnit trh. Z principu je proto neoznamujeme,“ odpověděl mluvčí Čepro Marek Roll.

MOL: „Vzhledem k průměrnému platu v roce 2014 byla nafta poměrově ještě dražší nežli dnes v roce 2022. To znamená, že nafta není drahá, jen vy máte málo peněz. Pokud s tím mají lidé problém, ať si koupí starou octavii a jezdí na olej,“ napsal mluvčí Tomaš Trč.

ÚOHS: Nikdo jim mluvit nezakazuje

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (UOHS) uvedl, že prodejcům nezakazuje poskytovat informace o tom, proč k cenovému nárůstu dochází a jak se na něm podílejí náklady na vstupy a výše marže. „Spotřebitelé mají přinejmenším morální právo být o těchto skutečnostech informováni, zvláště v období, kdy je narůst cen tak razantní,“ uvedl předseda UOHS Petr Mlsna.

MOL se sekla litr nafty za 104,60 korun

Ohromné zdražení pocítili ve čtvrtek řidiči, kteří jeli natankovat na čerpací stanice MOL. Natural 95 nabízely za 95,80 Kč/l a naftu za 104,60 Kč/l. Prý šlo o technickou závadu. „Za toto pochybení se všem zákazníkům velice omlouváme. Zároveň vyzýváme zákazníky, kteří byli technickou změnou poškozeni, aby se nám ozvali,“ napsala společnost na svém webu.

Proč je tady levněji? Auto Jarov, Praha 3

Proč mají cenu oproti jiným čerpačkám nižší? A to Natural 95: 46,50 Kč/l, nafta: 48,90 Kč/l. „V zásadě používáme standardní marži jako po celý rok. Zdražování pohonných hmot jsme k jejímu navýšení nevyužili,“ uvedl provozní ředitel Auto Jarov Martin Kulhánek.

Ekonom Jiří Cihlář vysvětluje: Jak vzniká cena paliva

  1. Dolarová cena ropy se přepočítá na koruny. Už na začátku tak cenu tlačí směrem nahoru slabá koruna.
  2. K této ceně se připočte spotřební daň, u benzinu 12,84 Kč/l a u nafty 9,95 Kč/l.
  3. Dále cenu tvoří náklady rafinerií, distribuce a marže benzinky. Cihlář říká, že je nelze uvést jednotlivě, čerpací stanice výši svých zisků odmítají uvést.
  4. Výsledná částka se nakonec vynásobí sazbou DPH, která činí 21 procent.

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

10:38
Dnes

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Video  epicentrum - Štěpán Křeček  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa