Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Rakušan o náporu uprchlíků na Česko: Nevídaná vlna! A víc než půlka z nich jsou děti

Aktualizováno -
7. března 2022
17:16
Autor: ČTK, red, tsv - 
7. března 2022
15:50

Češi už poslali na pomoc Ukrajině přes 1,5 miliardy korun, obří vlna solidarity je i materiální. Do Česka proudí denně tisíce dalších uprchlíků a některá asistenční centra pomoci už narazila na strop. To pražské na 24 hodin zastavilo přijímání uprchlíků, další hledají tlumočníky či dobrovolníky. Pomocí Ukrajině se zabýval Ústřední krizový štáb. Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) po jeho jednání reagoval na novinky v rámci nové migrační vlny.

„Čísla jsou obrovská a musíme si přiznat a říci, že řešíme migrační vlnu nevídaného rozsahu. V evropských podmínkách jsme něco takového za poslední léta nezažili a ta rychlost, v jaké teď dochází k přesunu lidí z Ukrajiny na Západ, je obrovská,“ řekl na úvod na tiskové konferenci vicepremiér Rakušan.

„Do České republiky dorazilo více než 100 tisíc lidí z Ukrajiny. V současné době z toho celého počtu už má více než 57 tisíc lidí ten status, ten dočasný pobyt tady v rámci ČR, který jim umožňuje nějaké komfortní bytí v českém prostředí,“ pokračoval.

Přicházejí ženy a děti

„Na otázku, zda tam není nějaký větší počet mužů a dezertérů: z dospělé populace tvoří 80 procent ženy, z té celkové populace, která přišla, je 55 procent dětí. Praha má v současné době 25 procent příchozích, do Prahy míří drtivá většina lidí z Ukrajiny,“ upozornil Rakušan. „Většina příchozích jde za nějakým svým kontaktem, má tady předjednáno po vlastní linii nějaké ubytování. Krajskými centry může denně projít 8 až 10 tisíc lidí. Za normálního provozu projde 10 tisíc lidí za dva měsíce.“

Praha už nápor uprchlíků podle ministra nezvládá. „V téhle chvíli je uzavřené pražské krajské asistenční centrum. Je to prostě jednoznačně z toho důvodu, aby těm lidem vůbec ještě mohly být poskytovány nějaké služby, aby měli kde čekat, aby jim měl kdo donést vodu nebo něco k snědku. Od zítřejšího dne stanice žádné nové příchozí z Ukrajiny nepřijímá.“

„Hasičský záchranný sbor organizuje převoz těchto lidí do jiných krajských asistenčních center. Spolu s ministerstvem dopravy musíme organizovat vlaky Českých drah tak, aby ta Praha nebyla přehlcená. Registrace se budeme snažit organizovat tak, aby nebylo přehlceno to pražské krajské asistenční centrum,“ vysvětlil Rakušan.

„Já bych chtěl vyzvat příchozí z Ukrajiny, aby využili té možnosti, kterou dáváme, a to je registrace mimo Prahu. Praha je lákadlem, je tady nejvíce jejich spřízněných duší, ale my opravdu vyzýváme k tomu, aby využívali nabídek z jiných krajů. Registrace s dětmi proběhne rychleji a rychleji se dostanou k základnímu zázemí, které tam budou mít,“ apeloval ministr.

Od pobytu v Praze vláda ukrajinské uprchlíky neodrazuje, upozornil Rakušan. Pokud mají v hlavním městě domluvené ubytování, měli by se zaregistrovat v jiném kraji a do Prahy se přesunout až potom.

„V našem ústředním orgánu už 24 hodin denně nefungují jen hasiči a policisté, ale i zástupce ministra dopravy. Dnes jsme vyzvali ministerstvo zdravotnictví, ministerstvo školství a ministerstvo práce a sociálních věcí, aby tam vyslali taky svého zástupce na 24 hodin denně,“ pokračoval.

„My se postupně přesouváme do další fáze té celé migrační vlny. První krok je pomoc, kterou se snažíme dávat maximálně rychle a maximálně efektivně. Teď ale musíme začít řešit otázky školství, zdravotní péče, sociálního systému a k tomu už musí koordinovaně s námi spolupracovat ostatní ministerstva. Je potřeba se připravit na to, že nejde jen o to ubytovat ty lidi, ale poskytnout jim i jasná pravidla, za jakých tady budou moct v dalších měsících pobývat a žít.“

Opatření pro ochranu českého obyvatelstva v době migrační krize budou představena po jednání vlády. Rakušan zmínil jednání o maximálním počtu uprchlíků, které Česko přijme. Ruským studentům nehrozí ztráta víza, ujistil ministr.

Přeplněná centra v Praze

Pražské asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky v Kongresovém centru dnes kvůli množství lidí zastavilo na 24 hodin přijímání dalších žadatelů, řekla mluvčí hasičského sboru Pavla Jakoubková. Hasiči podle ní vypravili čtyři autobusy s uprchlíky do dalších krajských center, dva míří do Jihomoravského kraje, jeden do Kutné Hory a jeden do Liberce. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) o tom má jednat s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN).

Asistenční centra po celém Česku zajišťují kromě registrace a zdravotních prohlídek ukrajinských uprchlíků také ubytování, logistiku, humanitární pomoc či dopravu. Za deset dní od začátku útoku na Ukrajinu, který Rusko zahájilo 24. února, uteklo do sousedních zemí už přes 1,5 milionu lidí. Podle odhadů do Česka přijelo zatím zhruba 100 000 uprchlíků z Ukrajiny, převažují mezi nimi ženy, děti a lidé ve vyšším věku.

9:50
Dnes

Pobaltské země varovaly, že rušení signálu GPS, ze kterého je obviňováno Rusko, by mohlo způsobit leteckou katastrofu. Napsal to britský list Financial Times (FT). Ministři zahraničí Estonska, Litvy a Lotyšska podle něj o víkendu odděleně varovali před riziky spojenými s rušením satelitního navigačního systému v oblasti Baltského moře, když se musely vrátit dva letouny mířící z Finska do Estonska.

Rušení GPS podle FT v oblasti Baltského moře v posledních týdnech zintenzivnilo. Ve čtvrtek a v pátek se kvůli němu vrátila do Finska dvě letadla společnosti Finnair, která mířila z Helsinek do estonského Tartu. Finské aerolinky rozhodly, že nejméně do 31. května přerušují linku z Helsinek do Tartu. Do té doby má letiště v druhém největším estonském městě přijít s řešením, jak zajistit bezpečné vzlety a přistávání bez signálu GPS. Finnair byl jediným leteckým přepravcem, který provozoval mezinárodní linku do Tartu.

„Když vám někdo za jízdy v noci vypne přední světla, je to nebezpečné. Situace v Pobaltí v blízkosti ruských hranic začíná být příliš nebezpečná na to, abychom to ignorovali,“ řekl šéf litevské diplomacie Gabrielius Landsbergis.

9:13
Dnes

S nepravdivými informacemi na internetu se v letošním prvním čtvrtletí setkalo 45 procent Čechů a 58 procent Slováků. Nejčastěji šlo o témata spojená s válkou na Ukrajině a s domácí i světovou politikou. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila Středoevropská observatoř digitálních médií (CEDMO).

Důvěra v dezinformace se podle průzkumu pohybuje mezi 11 a 58 procenty u Čechů, u Slováků je tomu podobně mezi 10 a 55 procenty. V českém prostředí podle průzkumu rezonují témata spojená s ukrajinskými migranty. Polovina respondentů je mimo jiné ochotna věřit tomu, že kvůli Ukrajincům stoupá zadlužení Česka.

8:16
Dnes

Přibližně 30 ukrajinských mužů zemřelo od února 2022 při pokusu o nelegální překročení ukrajinských hranic ve snaze vyhnout se bojům ve válce s Ruskem, sdělil mluvčí ukrajinské pohraniční služby Andrij Demčenko tiskové agentuře Ukrinform. Píše o tom dnes agentura Reuters.

„Někteří přišli o život, když se pokoušeli překonat horskou řeku nebo přejít hory,“ uvedl Demčenko. „K pokusům o nelegální překročení hranic dochází denně. Většina z nich se odehrává mimo hraniční přechody na hranicích s Moldavskem a Rumunskem. Největší počet pokusů s padělanými doklady jsme pak zaznamenali na hranicích s Polskem," dodal. Demčenko v dubnu v ukrajinské státní televizi řekl, že každý den je při pokusu o nelegální opuštění Ukrajiny zadrženo v průměru asi deset mužů.

Zobrazit celý online

Video  „Takhle umírají okupanti.“ Ukrajinci se chlubí sestřeleným ruským vrtulníkem.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa