Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Nezůstal kámen na kameni: Strašlivé fotky PŘED zkázou a PO ní!

Aktualizováno -
25. června 2021
12:35
Autor: rix - 
25. června 2021
08:08

Děsivé tornádo se ve čtvrtek prohnalo také obcí Hrušky. Místní obyvatelé jako by se probudili do apokalyptického filmu. Jejich rodná vesnička už nikdy nebude jako dřív. Přírodní živel bral vše, co mu stálo v cestě. Tornádo rozmetalo nejen místní halu, ale i ikonu obce - místní kostelík. 

Video  Zkáza obce Hrušky z dronu: Takhle tornádo zničilo obec na Břeclavsku  - Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

„Obcí se prohnalo tornádo, půl obce je srovnano se zemí, zůstaly jen obvodové zdi bez střech, bez oken. Kostel nemá střechu, je bez věže, auta byla mrštěna na rodinné domy, lidé se neměli kam schovat,“ popsal děsivou scénu místostarosta Mark Babisz. 

Zkáza kostelu před a po. Zkáza kostelu před a po. | Palickap/aktu.cz

Kostel jako by na neštěstí symbolicky poukazoval. Obec Hrušky je srovnána se zemí právě od kostelíku dolů. „Obec od kostela dolů prakticky neexistuje. Škola je bez fasády, bez střechy, ke školce jsem se ani nedostal. Vyvrácené jsou stoleté lípy, smrky, je to šílené," dodal Babisz. Vítr s sebou vzal i místní halu. Tu tornádo úplně zdevastovalo. 

Zkáza haly před a po. Zkáza haly před a po. | Google Maps/Malý

Místostarosta také poukázal na smutný příběh. Ačkoli Hrušky naštěstí neevidují žádné mrtvé, spousta lidí přišla o své domovy. Mezi nimi i matka s dvouměsíčním dítětem. Vír jim doslova utrhl střechu z domu. „Neměli kam jít, jsou u nás,“ uvedl Babisz. 

Kritická je situace dále především v obcích Moravská Nová Ves a Lužice. V Hruškách je v současné době situace nejvíce stabilizována a nehrozí oběti na životech. Jihomoravský kraj, především Břeclavsko s Hodonínskem, ve čtvrtek večer zasáhly velmi silné bouře s kroupami, které poničily domy, auta i zeleň. Objevilo se i tornádo.

Zkáza PŘED a PO. Zkáza PŘED a PO. | Google Maps/David Malík

Záchranáři evidují podle prvotních informací až 150 zraněných a několik mrtvých. Některé obce zůstaly odříznuté a evakuují lidi z poničených domů. Bez elektřiny je přes 40 000 míst. Kvůli spadlým elektrickým kabelům byla neprůjezdná dálnice D2 nedaleko Břeclavi.

Video  Bouře na Hodonínsku vyvracela stromy a ničila domy  - Facebook/Juwa
Video se připravuje ...

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
22:15
26. 6. 2021

Emotivní video z prvního dne nasazení v postižených obcích ukázali dobrovolní hasiči z Moravskoslezského kraje.

21:50
26. 6. 2021

Hasiči ze speciálního útvaru s těžkou technikou vyprostili dnes večer u Lužic na Hodonínsku autobus, který převrátila ve čtvrtek večer silná bouře. Autobus, v němž se zranili čtyři lidé, skončil poblíž železnice. Mluvčí útvaru Jana Urbancová ČTK řekla, že bylo potřeba prostor uvolnit, aby bylo možné opravit železnici.

21:30
26. 6. 2021

V zasažených obcích pomáhají hasiči z celého Česka, včetně těch dobrovolných. Vyčerpání z celodenního nasazení ukázali dobrovolní hasiči z Kytlice v Ústeckém kraji.

Vyčerpaní hasiči po celodenním nasazení v postižených obcích.
20:52
26. 6. 2021

Tornádo vzalo mnoha lidem na jižní Moravě nejen střechy nad hlavou a hmotný majetek, ale také vzpomínky a příběhy spjaté s jejich domovy. „Nejde o materii domů, jde o lidi, vzpomínky, minulost i budoucnost, kterou mají lidé z míst, kde žijí a vyrůstají,“ uvedla rodačka z Hrušek Zdeňka. Suť díky rychlé pomoci nejspíš za pár dní zmizí, odklízecí práce postupují velmi rychle, stejně jako provizorní opravy střech. Co nelze tak rychle vrátit, jsou stromy. Všechny vzrostlé jsou pryč. 

20:21
26. 6. 2021

Majitelé poničených domů, kteří neutrpěli vážnější zranění, pracují na svých nemovitostech nebo pomáhají sousedům. Deset minut čtvrtečního tornáda poznamená obyvatele Moravské Nové Vsi na zbytek života, většina bude dříve nebo později potřebovat psychologickou pomoc, uvedla ředitelka Jihomoravské komunitní nadace Zlatka Maděřičová, která působí a žije v Moravské Nové Vsi. Podobně jako ostatní obyvatelé se zatím drží na nohou, pracuje, organizuje - protože musí. Mluví o kolektivním traumatu.

Lidé odklízejí následky ničivého tornáda, které se 24. června 2021 večer prohnalo Hodonínskem. (foceno 25. června 2021 dopoledne) Lidé odklízejí následky ničivého tornáda, které se 24. června 2021 večer prohnalo Hodonínskem. (foceno 25. června 2021 dopoledne)
20:02
26. 6. 2021

Dva těžce zranění lidé, které převzaly do péče nemocnice ve Vídni, jsou mimo ohrožení života. Jde o 50letého muže, zřejmě řidiče, a 15letou dívku. Utrpěli zranění, když tornádo odmrštilo desítky metrů do polí autobus, ve kterém seděli. Muž má za sebou operaci a dnes ho lékaři přeložili z jednotky intenzivní péče na běžné oddělení. Dívku museli zdravotníci v pátek uvést do umělého spánku, podle Kronen Zeitung by ale i ona ještě dnes mohla jednotku intenzivní péče opustit.

18:26
26. 6. 2021
!

Podvod se sbírkou, o kterém jako první informovaly Blesk Zprávy, už vyšetřuje policie. „O případu víme krátkou dobu, zjišťujeme nyní podrobnější informace od pracovníků charity,“ řekl mluvčí policie David Chaloupka.

18:09
26. 6. 2021

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich potvrdil to, co se očekávalo - škody po ničivém tornádu půjdou nikoli do stamilionů, ale miliard korun. 

17:50
26. 6. 2021

Takhle dva dny po katastrofě vypadá obec Hrušky.

 

Zdevastovaná obec Hrušky. (26.6.2021) Zdevastovaná obec Hrušky. (26.6.2021) Zdevastovaná obec Hrušky. (26.6.2021)
16:55
26. 6. 2021

Zničený kostel, školy, ale i hřbitov zůstal po čtvrtečních bouřkách v Hruškách na Břeclavsku. Starostka Jana Filipovičová dnes ČTK řekla, že bouře zasáhla 90 procent hrobů. V obci ale nyní upírají všechny síly na obnovu zničených domů, kterých bouře zasáhla asi 150.

Vstup ke hřbitovu je obehnaný páskou a lidé tam nesmějí. Část náhrobků je vyvrácená, přes hroby leží polámané stromy. „Bouře se nějakým způsobem dotkla asi 90 procent hrobů,“ uvedla starostka.

Tornádo poničili v obci hrušky i hřbitov. Tornádo poničili v obci hrušky i hřbitov.
16:23
26. 6. 2021

Rozsah zkázy ukazují záběry a fotografie z dronů. Takhle vypadá dva dny po řádění tornáda Moravská Nová Ves.

Zdevastovaná Moravská Nová Ves. (26.6.2021) Zdevastovaná Moravská Nová Ves. (26.6.2021) Zdevastovaná Moravská Nová Ves. (26.6.2021)
15:56
26. 6. 2021

Pět lidských obětí, 18 těžce zraněných a 83 lidí v nemocnicích. Další desítky ambulantně ošetřených a pozašívaných lidí leží doma. Pokud neuklízejí trosky svých domů.

Tak děsivá je prozatímní bilance tornáda, které ve čtvrtek večer napadrť rozmetalo během pár desítek minut sedm měst a vesnic na Moravském Slovácku.

Mezi oběťmi je i známý vinař Jan Sečkář z Moravské Nové Vsi. Blesku úmrtí muže, proslulého svými kabernety, potvrdily dva nezávislé zdroje z obce. „Je to taková hrůza, že si to ani nechci připomínat nebo o tom mluvit,“ řekla žena ze sousedství.

Tornádem zdevastovaná Moravská Nová Ves. Tornádem zdevastovaná Moravská Nová Ves.
15:32
26. 6. 2021

Policie apeluje na dárce, aby materiální pomoc vozili do sběrných míst. „Všechny dárce, kteří do postižené oblasti Hodonínska přiváží materiální pomoc, prosime, aby ji soustředili do Domu kultury v Hodoníně v ulici Horní Valy. Pro obce Hrušky a Moravská Nová Ves je zřízeno sběrné místo v Břeclavi, v areálu bývalého cukrovaru v ulici Národních hrdinů,“ informuje policie.

14:43
26. 6. 2021

Demolice dmů poničených tornádem a bouří dnes nezačne, informuje ČT. Ještě před zbouráním je musí prohlédnout zástupci pojišťoven. Poničených domů je v postižených městech a obcích zhruba 1200, o demolici statici rozhodli zatím u 61 z nich.

Odstraňování následku katastrofy v Lužicích na Hodonínsku. (26.6.2021) Odstraňování následku katastrofy v Lužicích na Hodonínsku. (26.6.2021)
13:31
26. 6. 2021

Lidé v Hruškách na Břeclavsku pracují dnes od rána na obnově domů, které poničila ve čtvrtek večer bouřka spojená s tornádem. Starostka Jana Filipovičová řekla ČTK, že živel poničil asi 150 domů. Poškozeným pomáhá mnoho dobrovolníků. V obci je vidět u každého domu mnoho lidí, pomáhají hasiči, policisté i vojáci, ale také bagry a jiná obdobná technika.

Tornádem poničená obec Hrušky v pátek 25. června 2021. Lidé s hrůzou sledují, co přírodní živel napáchal. Začínají odklízet trosky a počítat škody. Tornádem poničená obec Hrušky v pátek 25. června 2021. Lidé s hrůzou sledují, co přírodní živel napáchal. Začínají odklízet trosky a počítat škody. Tornádem poničená obec Hrušky v pátek 25. června 2021. Lidé s hrůzou sledují, co přírodní živel napáchal. Začínají odklízet trosky a počítat škody.
13:19
26. 6. 2021

Následky čtvrtečního tornáda odstraňuje na jižní Moravě zhruba 1200 hasičů. Počet je dostatečný, nabídky pomoci ze zahraničí proto zatím odmítají.

13:04
26. 6. 2021
!

Specializovaný tým hasičů USAR z Prahy dnes ukončí v Moravské Nové Vsi činnost, informovali pražští hasiči na twitteru. Nahradí je jiný tým, jenž je určen pro likvidační práce.

V postižených obcích pomáhá specializovaný tým hasičů USAR. V postižených obcích pomáhá specializovaný tým hasičů USAR. V postižených obcích pomáhá specializovaný tým hasičů USAR. V postižených obcích pomáhá specializovaný tým hasičů USAR.
12:30
26. 6. 2021

Na jižní Moravě zůstává bez elektřiny 3000 domácností. Většina připadá na Lužice, Moravskou Novou Ves, Mikulčice a Hrušky, informovali energetici.

12:05
26. 6. 2021

Zřejmě nejmlaší obětí tornáda je jedenadvacetiletý mladík, na kterého během bouře spadla lampa, podle médií zemřel při převozu do brněnské fakultní nemocnice.

12:03
26. 6. 2021
!

Hejtman Jan Grolich znovu silně apeluje na dobrovolníky, aby teď nejezdili do oblastí zasažených na jižní Moravě tornádem. Kolabuje tam totiž doprava.

11:55
26. 6. 2021
!

Stará část zooparku ve Vyškově zůstává uzavřená. Zaměstnanci, hasiči i dobrovolníci tady uklízí následky bouře už druhý den.

Ve vyškovské zoo odstraňují následky silné bouře. (26.6.2021) Ve vyškovské zoo odstraňují následky silné bouře. (26.6.2021) Ve vyškovské zoo odstraňují následky silné bouře. (26.6.2021) Ve vyškovské zoo odstraňují následky silné bouře. (26.6.2021)
11:18
26. 6. 2021
!

Na železnici v zóně tornáda by v neděli večer mohly začít jezdit dieselové lokomotivy po jedné koleji. Obnova elektrického provozu je otázkou týdnů.

11:07
26. 6. 2021
!

Materiální pomoci v oblasti tornáda je dost, další živelné dodávky teď nejsou potřeba, řekl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich. Jsou velké problémy s dopravou na místo.

Dobrovolníci blokují cesty v okolí postižených obcích.
10:55
26. 6. 2021

V oblasti zasažené tornádem zatím nebyl zaznamenán žádný případ rabování, zaznělo po krizovém štábu. Policie také nikoho z místních nepohřešuje.

10:40
26. 6. 2021

Do desítek milionů korun půjdou škody v domově pro seniory v Hodoníně. Takhle dopadl po řádění tornáda a krupobití.

Tornádem zničený domov důchodců v Hodoníně. (26.6.2021) Tornádem zničený domov důchodců v Hodoníně. (26.6.2021) Tornádem zničený domov důchodců v Hodoníně. (26.6.2021) Tornádem zničený domov důchodců v Hodoníně. (26.6.2021)
10:29
26. 6. 2021
!

Jihomoravský kraj spustil sbírku na pomoc lidem v obcích zasažených bouřkami na Hodonínsku a Břeclavsku. Číslo účtu je 123-3116420297/0100.

10:25
26. 6. 2021
!

Záchranáři po bouři na Břeclavsku a Hodonínsku ošetřili za pátek kolem dalších 50 zraněných, 13 lidí skončilo v nemocnici. Na místech působí i dál.

10:00
26. 6. 2021

Vinice v úzkém pásu, kterým ve čtvrtek prošlo tornádo mezi Břeclaví a Hodonínem, jsou zničené, místy jen trčí pahýly révových keřů. Totální škody se týkají maximálně několika desítek hektarů vinohradů. Úroda je po bouři a krupobití poškozená na stovkách dalších hektarů v širším okolí.

V zóně tornáda jsou zničené i sklepy s vybavením. Je to obrovská katastrofa pro mnoho jednotlivých vinařů, řekl dnes ČTK prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray. Jeden významný vinař zemřel, další utrpěli zranění, doplnil Nyitray bez dalších podrobností.

09:32
26. 6. 2021
!

V Lužicích na Hodonínsku policisté odtáhli auta, která zničila ve čtvrtek večer bouře. ČTK to řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek. Auta překážela provozu, skončila u místního nádraží. Bouře poničila kromě aut i domy a zeleň.

Poškozená auta byla v ulicích i před domy, které už lidé začali v pátek opravovat. „Odtáhlo se to v noci. Komunikace byly těžko průjezdné, byl problém dostat tam materiál k opravám domů,“ uvedl Malášek.

Sobotní pohled na noční řádění tornáda v Lužici na Hodonínsku. Tornádem poničené Lužice v pátek 25. června ráno. Lidé s hrůzou sledují, co přírodní živel napáchal.
09:15
26. 6. 2021
!

Na jih Moravy dorazily kolony hasičů ze severních Čech. Hasiči z Ústeckého kraje přijeli na místo už v pátek večer, ti z Libereckého kraje okolo půlnoci. Mužstva přespala v hodonínské sportovní hale. Na Hodonínsku a Břeclavsku ve čtvrtek večer zasáhlo několik obcí tornádo, které je silně poničilo. Velitel jednotky z Libereckého kraje je už na průzkumu Mikulčic, kde dnes budou hasiči nasazeni, uvedli hasiči na svém twitteru. Petr Pelikus, mluvčí záchranářů Ústeckého kraje, dnes ČTK řekl, že 30 hasičů bude nasazeno v Moravské Nové Vsi.

08:18
26. 6. 2021

Veřejná doprava v části jižní Moravy, kterou ve čtvrtek zasáhlo krupobití a tornádo, zůstává i dnes ochromená. Linek, které nejezdí nebo mění trasy, je však výrazně méně než v pátek. Hlavní výpadek se týká vlakového spojení mezi Břeclaví a Hodonínem. Místo vlaků jezdí autobusy náhradní dopravy, ale nezajíždí do zasažených obcí, kde pokračuje policejní uzávěra, zjistila ČTK z webu integrovaného dopravního systému.

Náhradní autobusová doprava je zajištěna v omezené míře, stojí na webu Českých drah. Železniční trať Břeclav-Hodonín, po které jezdí také vlaky z Brna do Starého Města u Uherského Hradiště, vede poměrně přesně v trase čtvrtečního tornáda. Jak dlouho tam problémy potrvají, není zatím zřejmé. Železniční dopravce ČD Cargo na svém webu předpokládá zprovoznění dieselové trakce v polovině příštího týdne.

 

Ievice-je-smegma ( 25. června 2021 17:53 )

Já když vypustím plyn, to je úleva!

Zobrazit celou diskusi