Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kravské mléko obsahuje hormony a způsobuje cukrovku? Vědci vyvrací nejčastější mýty

  • Autor: ula - 
    26. 4. 2021
    06:10

    Kravské mléko je zdravé - to už nám říkaly naše babičky. Mléko je zdrojem vápníku, bílkovin, vitamínů a minerálů a může chránit před cukrovkou 2. typu. Přesto je konzumace kravského mléko opředena ředou mýtů, např. že se po něm tloustne, způsobuje akné, je v něm příliš mnoho cukru a také nebezpečné hormony a antibiotika. Britská spotřebitelská organizace Which? zjišťovala, co je pravdy na tom, že kravské mléko škodí zdraví.

  • 1.Mýtus: Lidský organismus není uzpůsoben ke konzumaci kravského mléka

    Většina lidí snáší mléko velmi dobře. Vyskytují se samozřejmě lidé, kteří jsou na mléko alergičtí, konkrétně na laktózu, cukr, který se v mléce přirozeně vyskytuje. Někteří lidé postrádají kvůli genetické odchylce enzym, který je potřebný pro přirozené trávení mléka a tím pádem jsou alergičtí na laktózu.

    Jak řekl spotřebitelské organizaci Which? doktor Phil Garnsworthy z univerzity Nottinghamu podíl lidí s intolerancí laktózy je vyšší v asijských a afrických zemích, kde se tekuté mléko tradičně nekonzumovalo.

    Pokud trpíte alergií na laktózu, jsou běžně k dostání výrobky, které laktózu neobsahují.

    Co je pravdy na mýtech o kravském mléku? Co je pravdy na mýtech o kravském mléku? | Profimedia

  • 2.Mýtus: Po kravském mléku se tloustne

    Přírůstek hmotnosti určuje poměr konzumovaných kalorií ke spotřebované energii, tedy strava a životní styl, nikoliv jedna konkrétní potravina. Mléko obsahuje asi 4 % tuku a většina lidí navíc pije mléko se sníženým obsahem tuku, které má méně jak 2 % tuku. Mléko tedy není samo o sobě potravina s vysokým obsahem tuku a vědecké důkazy celkově ukazují, že konzumace mléka má neutrální účinek na tělesnou hmotnost.

    Co je pravdy na mýtech o kravském mléku? Co je pravdy na mýtech o kravském mléku? | Profimedia

  • 3.Mýtus: Kravské mléko vede k tvorbě akné

    Mléčné výrobky jsou často spojovány se vznikem kožních problémů, jako je akné nebo rosacea (růžovka). I když existují důkazy, že konzumace mléka může u některých lidí vést k tvorbě akné, přesvědčivé důkazy stále chybí.  „Nejsou důkazy o souvislosti mezi mléčnými výrobky a akné, ani o obecné souvislosti s kožními problémy ve většinové populaci. Několik studií, které uváděly zvýšený výskyt akné při pití mléka, nezohledňovaly jiné faktory, sledovaly spíše kožní problémy než stravování a používaly jinou definici akné, než je v medicíně běžné,“ říká Simon Steenson, nutriční specialista.

    Co je pravdy na mýtech o kravském mléku? Co je pravdy na mýtech o kravském mléku? | Profimedia

  • 4.Mýtus: Kravské mléko obsahuje hormony

    Že mléko obsahuje hormony je velmi častý mýtus a vědci se jej snaží pravidelně vyvracet. Mléko sice obsahuje stopová množství přirozeně se vyskytujících steroidních hormonů, jako jsou estrogeny, ale příjem je malý ve srovnání s tím, co produkuje lidský organismus. Podávání růstového hormonu dojnicím ke zvýšení produkce mléka bylo v Evropě v roce 1999 zakázáno s ohledem na zdraví a dobré životní podmínky zvířat.

    Co je pravdy na mýtech o kravském mléku? Co je pravdy na mýtech o kravském mléku? | Profimedia

  • 5.Mýtus: Kravské mléko je plné antibiotik

    Pokud pijeme mléko, dostáváme do sebe nebezpečná antibiotika, která jsou podávána zvířatům, říká jeden z mýtů. Spotřebitelská organizace Which? upozorňuje, že to tak není.  Antibiotika se používají pouze k léčbě nemocných krav, ale jejich mléko se nepoužívá k lidské konzumaci, dokud se léky z těla zvířat nevyplaví.  Používání hormonů ke zvýšení výtěžnosti mléka je ve Velké Británii a EU nezákonné a antibiotika se smí podávat kravám pouze k léčbě nemocí.

    Co je pravdy na mýtech o kravském mléku? Co je pravdy na mýtech o kravském mléku? | Profimedia

  • 6.Mýtus: Rostlinná mléka jsou vhodnější

    Rostlinná mléka jsou čím dál populárnější. Jsou ale dobrou náhražkou kravského mléka? Mléčné proteiny jsou kvalitnější než rostlinné, protože mají správnou rovnováhu aminokyselin a jsou snáze stravitelné. Kravské mléko obsahuje řadu živin nezbytných pro lidské zdraví, včetně vápníku, fosforu a vitamínů B12 a B2, je důležitým zdrojem jódu. Rostlinné nápoje bez přidaných živin tyto podmínky nesplňují.

    Kravské méko je také zdrojem jódu. Jód je důležitý pro zdravý růst a vývoj dětí, ale ne každé rostlinné mléko obsahuje jód. Pokud chcete zvolit rostlinné mléko, kupujte takové, které je obohaceno o vápnik, ideálně o další vitamíny a minerály.

    Co je pravdy na mýtech o kravském mléku? Co je pravdy na mýtech o kravském mléku? | Profimedia

  • 7.Mýtus: Kravské mléko obsahuje mnoho cukru

    Jeden z mýtů tvrdí, že pokud budete konzumovat kravské mléko, onemocníte cukrovkou 2. typu. Mléko obsahuje malé množství přírodního cukru ve formě laktózy, který se nepočítá do denního příjmu tzv. volných cukrů, třeba cukrů přidávaných do potravin nebo nápojů nebo těch, které se nacházejí v medu či ovocné šťávě. Dosavadní poznatky neukazují, že by mléko a mléčné výrobky zvyšovaly riziko obezity nebo cukrovky. Předpokládá se, že ve skutečnosti mohou chránit před vznikem cukrovky 2. typu. Stejné množství cukru jako mléko obsahují rajčata nebo sladké brambory.

    Video  Český spotřebitel jako rukojmí chabé kvality? S potravinovými kvótami přibývají neshody  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

     

Zobrazit celou diskusi