Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pečivo bude zdražovat. Cena pšenice výrazně „poskočila“, letošní úroda není kvalitní

Aktualizováno -
8. září 2020
18:33
Autor: ČTK - 
8. září 2020
18:25

Ceny pšenice jsou v současnosti o 200 korun za tunu vyšší než loni a zřejmě dál porostou. Proto mlýny zdraží své výrobky, což se promítne ve zdražení chleba a pečiva. V tiskové zprávě o tom v úterý informoval Svaz průmyslových mlýnů ČR.

„Vytváří se tlak na zvyšování ceny pšenice potravinářské, o kterou je navíc velký zájem v zahraničí. Neříká se nám to lehce, ale zářijové ceny potravinářské pšenice jsou již o 200 Kč za tunu vyšší než loni,“ uvedl představitel svazu Pavel Filip. Výsledky letošní úrody pšenice jsou sice podle něj dobré z hlediska množství, ale neplatí to pro kvalitu.

Filip dále upozornil, že dnes je jisté, že průměrné ceny potravinářské pšenice budou v roce 2020 až 2021 končícím červnem vyšší než v uplynulém roce. Podle prognózy by cena potravinářské pšenice mohla v dalších měsících růst jen pozvolně, ale přesto je to vyšší cena o 300 až 400 Kč za tunu než v loňském roce, dodal.

Dosavadní analýza podle Filipa ukazuje na podlimitní hodnoty základních kvalitativních ukazatelů pšenice, které není možné změnit v technologii výroby. „Jsou to především objemová hmotnost zrna, která se projevuje ve výtěžnosti světlé mouky a krupic potřebných pro výrobu hrubé a polohrubé mouky, obsah dusíkatých látek a jejich vlastnosti s přímým vlivem na kvalitu pekařských výrobků,“ uvedl Filip. Dodal, že svaz nechce vyvolávat paniku, protože je přesvědčen o tom, že se podaří vybrat partie zdravé pšenice s vyhovujícími parametry.

Agrární komora na konci srpna informovala, že úroda obilovin letos bude kolem 7,25 milionu tun s průměrným čistým výnosem 5,8 tuny na hektar, což je desetiletý průměr. Kvalita pšenice je podle vyjádření představitelů komory je dobrá, horší je u ječmene.

PPP150W ( 8. září 2020 22:42 )

Zvláštní teorie. Pšenice je hodně, avšak méně kvalitní, proto zdražíme. Zdá se mi to, nebo to tak opravdu je?

baronessa ( 8. září 2020 20:01 )

Velice by mě překvapilo, kdybych vzhledem k letošnímu příznivému počasí a dostatečné vláze četla zprávu o tom, že bude pečivo levnější. To jsem snad ještě za celý život nezažila. Vždycky je důvod zdražovat, a pokud není, tak se nějaký prostě vymyslí!

Zobrazit celou diskusi