Beta-glukany jsou neškrobové a necelulózové přírodní polysacharidy (molekuly glukózy vzájemně spojené β-glykosidovými vazbami), které jsou stavebním prvkem buněčných stěn bakterií, kvasinek, hub, řas a vyšších rostlin. Jako doplňky stravy jsou obvykle extrahovány z cereálií, bakterií, plísní a hub (shiitake, reishi), přičemž se výsledné produkty liší jen nepatrně. Bohatým zdrojem beta-glukanů mohou být i samotné suroviny, ze kterých připravujeme své pokrmy - například jedlé houby, datle, kvasnice nebo semena ovsa, pšenice a ječmene. 

Vliv beta-glukanů na organismus se liší v závislosti na jejich původu a tedy struktuře. O betaglukanech z hub (i kvasinek), jejichž užívání má tradici v asijských zemích, se hovoří jako o možné náhradě za antibiotika, jelikož mají díky stimulaci bílých krvinek schopnost podpořit obranné reakce proti parazitárním a bakteriálním chorobám. Beta-glukany obilovin pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu a glukózy v krvi.