Češi radši dál kupují levné potraviny, na bezpečnost nehledí. Sdružení: „Smutný příběh“
Češi se příliš nezajímají o bezpečnost potravin, důležitá je pro ně hlavně cena. Vyplývá to z průzkumu Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), který byl proveden mezi všemi státy Evropské unie. Češi se navíc v porovnání s ostatními ocitli v zájmu o to, co jí, třetí od konce, za námi jsou jen Italové a Maďaři. Podle Ministerstva zemědělství se zajímáme o bezpečnost potravin, až když je konkrétní nebezpečný produkt odhalen dozorovými orgány. Diskuze o dvojí kvalitě potravin ale nutí Čechy zkoumat, odkud zboží pochází.
Zájem o bezpečnost potravin projevuje 40 % Evropanů a častěji jde o ženy než muže. Na druhém místě zajímá občany EU, odkud potraviny pochází, v těsném závěsu je cena.
V Česku se o bezpečnost potravin zajímá pouhých 27 % lidí, což nás zařadilo na třetí místo od konce mezi členskými státy. Nejdůležitější je pro nás cena - na tu hledí 62 %. Ta v Evropě zajímá 52 % respondentů. Důležitý je pro nás původ potravin (56 % Čechů oproti 53 % Evropanů). Důležitá je pro nás i chuť, která je rozhodující pro 40 %.
Podprůměrně zajímá Čechy i obsah živin či nutriční hodnoty.
Kdy nás zajímá bezpečnost potravin?
„Ministerstvo zemědělství považuje bezpečnost potravin uváděných na trh v České republice za velice vysokou. Dotazník už bohužel neodpovídá na otázku, proč spotřebitelé bezpečnosti potravin nevěnují pozornost. Jsme přesvědčeni, že je to díky důsledné činnosti českých dozorových orgánů, kvůli které spotřebitelé považují „bezpečnost“ potravin za naprostou samozřejmost,“ komentuje výsledky za ministerstvo zemědělství tiskový mluvčí Vojtěch Bílý.
„Osobní zájem o bezpečnost potravin ještě nemusí znamenat, že spotřebitel má nezbytně paranoidní hrůzu, s jakým rizikem a nebezpečím se při následujícím nákupu zase setká… V tomto pohledu bychom určitě vítali vyšší zájem a povědomí českého spotřebitele o téma bezpečnosti potravin,“ řekl Blesk Zprávám za Sdružení českých spotřebitelů Libor Dupal.
„Internetové stránky Informačního centra bezpečnosti potravin MZe vykazují průměrně více než 40 tis. unikátních návštěv měsíčně. Na druhou stranu je potřeba zmínit, že bezpečnost potravin je zpravidla předmětem diskusí až v souvislosti s konkrétním nebezpečným produktem, který je odhalen dozorovými orgány,“ upozorňuje Bílý.
Funguje kampaň proti dvojí kvalitě potravin?
Podle průzkumu Čechy velmi zajímá, odkud potraviny pochází.
„Kdyby vnitřní trh EU v oblasti potravin (ale i spotřebního zboží) plně fungoval, pak by spotřebitel z hlediska bezpečnosti výrobku nemohl otázku původu zboží vůbec zvažovat. V tomto ohledu je patrné, že časté mediální kampaně v ČR ohledně zboží nečeského původu plní úspěšně svůj účel a český spotřebitel dává původu o něco větší význam, než je průměr v EU,“ komentuje výsledek Dupal s tím, že podle jejich vlastního výzkumu vnímají Češi dvojí kvalitu velmi citlivě a nepodceňují ji.
Ministerstvo v tomto ohledu doufá, že spotřebitelé budou díky různým kampaním vyvíjet tlak na obchodníky a výrobce potravin, aby neuváděli na trh stejně vypadající potraviny s různými vlastnostmi.
Zájem o cenu - nekonečný smutný příběh
„To, že spotřebitele zajímá především cena, není nový fakt, aktuální výzkum jen potvrzuje již závěry průzkumu veřejného mínění, který si Ministerstvo zemědělství nechalo vypracovat v roce 2012,“ reaguje MZe na orientaci Čechů na cenu.
„To, že český spotřebitel stále přistupuje k ceně, jako k hlavnímu aspektu při nákupu, je nekonečný smutný příběh. „Neradi“ zaznamenáváme, že přetrvává orientace českého spotřebitele na cenu při výběru a nákupu,“ reaguje Sdružení českých spotřebitelů.
Češi radši dál kupují levné potraviny, na bezpečnost nehledí.
Kdo vypotil takovou kravinu je hňup. Češi hlavně koukají na cenu protože valná většina si zdravé a dobré potraviny nemůže dovolit.