Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na dětský tábor mířilo čtvrt tuny zkaženého masa. Provozovateli hrozí milionový flastr

Autor: ČTK - 
17. července 2019
09:24

Veterináři objevili při kontrole auta v Táboře čtvrt tuny zkaženého masa a masných výrobků. Dodávka vezla potraviny v nevyhovujících podmínkách, maso bylo určené pro dětský tábor u obce Rosička na Jindřichohradecku. Veterináři nařídili, aby přepravce maso zlikvidoval v asanačním podniku. Provozovateli hrozí pokuta až milion korun. ČTK to dnes řekli mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček a pracovníci krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích.

SVS dala podnět krajským hygienikům, aby prověřili hygienu na dětském táboře. Ti na tábor hned vyrazili. „Zjistili jsme, že tam měli domluvené u nějaké paní mrazáky, jenže do nich už nebylo co uložit. Když jsme tam přišli, byly prázdné. Tábor si zajistil zásobování jiným způsobem. Okamžitě jsme konali,“ řekla dnes ČTK ředitelka krajské hygienické stanice Květoslava Kotrbová. Žádnou pokutu organizátorům tábora hygienici neuložili. Problém s firmou, která dodává zboží na dětské tábory i v jiných krajích, ohlásili hygienici na ministerstvo zdravotnictví.

Dodávku s masem zkontrolovali veterináři společně s celníky koncem minulého týdne na parkovišti na okraji Tábora. Vezla 105 kilogramů vepřového masa, 62 kilogramů drůbežího masa, 50 kilogramů masných výrobků a 34 kilogramů mletého nebaleného masa.

Auto nemělo chladicí zařízení pro přepravu chlazených nebo mražených potravin. „To se také již projevovalo na přepravovaných produktech, které byly částečně rozmražené a vytékala z nich tekutina. Kontrolní měření teploty ukázalo nevyhovující teplotu u mraženého masa i chlazených masných výrobků. Maso, mleté maso a krájené masné výrobky nebyly navíc označené a chyběly k nim doklady,“ uvedl Vorlíček.

Takto převážené potraviny představují riziko pro zdraví, uvedli veterináři. Proto zásilku na místě znehodnotili barvou a nařídili její likvidaci v asanačním podniku.

Dětský tábor je u obce Rosička u Deštné na Jindřichohradecku. Začal 13. července, účastní se ho 55 dětí. ČTK to dnes řekla ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých z krajské hygienické stanice Marie Nosková.

„Do mrazáku by se zásoby vešly, kdyby byly legálně zavezené, ale v době (naší) kontroly tam byly dva balíčky zeleniny. Nápravu zajistili,“ řekla Nosková. Organizátoři tábora si domluvili závoz potravin z masny v Plané nad Lužnicí, hygienici zkontrolovali i dodací listy.

Podobné kontroly dělají veterináři pravidelně. V dubnu takto objevili na Strakonicku 45 kilogramů vepřového masa a dalších výrobků, které nebyly řádně označené a neměly potřebnou teplotu. Provozovateli, který převážel přes 60 kilogramů potravin bez potřebného označení i letos v únoru, hrozí pokuta ve správním řízení až 50 milionů Kč.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejpockej ( 17. července 2019 16:32 )

driv bylo masa mene, ale poctive. Stacilo to, neni zdrave se cpat kazdy den masem.

hejpockej ( 17. července 2019 16:29 )

prekvapeny nejsem...jen nezodpovedny rodic da deti na tabor... tam se hygiena a kvalita neresi, protoze co rodice nevidi, to je netrapi, a deti z toho nemaji rozum... a hlavne musi vydelat, takze deti krmi tim nejlevnejsim humusem.

tarrica ( 17. července 2019 16:15 )

Já ho zažila, nebyl bůček, játra apod. Zato u nás na malém městě bylo 1x týdně telecí a v uzeninách sice 5 druhů salámů,ale kvalitní. Co 14 dní v lahůdkách uzený tuňák a za pár kaček./rok 1983/ Hovězího bylo dost, vepřového míň, ale bylo. Víte,že jsme za komunistů byli v 95% soběstační-ve všem­.Cukr,­maso,­ovoce,­obuv­,odě­vy,by­tový textil,papír atd. Nedávno to bylo i v televizním pořadu. Dnes vybíráme z 80-ti druhů salámů a k jídlu není téměř žádný...slušné pečivo, loupáky a šťavnaté párky koupíte jen u soukromníků.
Jo a podotýkám,že jsem nikdy v žádné straně nebyla a už ani nebudu

viho ( 17. července 2019 14:15 )

Asi jste český komunizmus nezažil, ale na pionýrských táborech se tehdy jedly spíše konzervy než čerstvé maso. Chladící dodávky jako dnes neexistovaly. Takže objednat si maso nebylo jen tak, už kvůli jeho obtížné dostupnosti. V masně bylo většinou jen pod pultem a na dostupný zbytek se stála fronta. Maso bylo šizeno napichováním slanou vodou, atd. Masna byla zásobena tak jednou týdně, kdy přijela velká chladící Avie a místní už dopředu věděli, kdy asi jezdí, takže se tam stála dlouhá fronta. Však se také za komunizmu dlouhé frontě říkalo "fronta jak na maso".

avitka ( 17. července 2019 14:10 )

... možná byste jinak uvažoval(a), kdyby na tom táboře byly vaše děti...

Zobrazit celou diskusi